PWA - jak to działa?

0

Witajcie,
Miał ktoś może z Was styczność z PWA? Robiliście jakieś większe projekty?
Nie do końca łapię jak to działa :/

Załóżmy że mam sklep internetowy. Przykładowo xkom.pl.
PWA daje mi możliwość uruchamiania tej strony offline oraz "zainstalowania" jej w smartfonie? Zgadza się?

Załóżmy że xkom ma 10.000 produktów. To wszystko przejdzie do offline? Jak wygląda późniejsza synchronizacja danych?
Co np. z wyszukiwarką i jej aktualnością?

Uprzedzę pytania - tak, czytałem troszkę o tym zanim tu zadałem pytanie ;)

Jak bardzo zaawansowane mogą być te aplikacje?:)

1

Imho to tylko frontend powinien być PWA a nie backend ;-)

Dalej jest to WEB Application więc komunikacja z usługami na backendzie powinna być zachowana.

2
baracuda napisał(a):

Załóżmy że mam sklep internetowy. Przykładowo xkom.pl.
PWA daje mi możliwość uruchamiania tej strony offline oraz "zainstalowania" jej w smartfonie? Zgadza się?

Też.

Załóżmy że xkom ma 10.000 produktów. To wszystko przejdzie do offline? Jak wygląda późniejsza synchronizacja danych?
Co np. z wyszukiwarką i jej aktualnością?

Jak nie będzie trybu online to nie będzie aktualne. Na tyle na ile aktualne będą dane w aplikacji.

Jak bardzo zaawansowane mogą być te aplikacje?:)

Bardzo, bardzo, bardzo zaawansowane mogą być. Można napisać niezależną aplikację z lokalnym przechowywaniem danych lub synchronizowaną z serwerem.
Możesz zrobić niemal to samo co w aplikacji typu Desktop. Różnice mamy głównie w dostępie do sprzętu i systemu plików.

1

PWA jako aplikacja w trybie offline działa w takim stopniu w jakim chcemy aby działała. Może to być wyświetlenie zwykłej wiadomości w stylu "Brak połączenia z internetem, spróbuj ponownie" po wsparcie funkcjonalności pomimo braku internetu.

Może to wyglądać tak że aplikacja zasysa sobie dane i trzyma lokalna kopię (np. w bazie IndexedDB). W przypadku braku internetu użytkownik może nadal wykonywać operacje, które następnie synchronizują się z serwerem po przywróceniu połączenia. Pod względem bezpieczeństwa nie można natomiast myśleć o PWA w kategoriach innych niż co w przypadku zwykłych aplikacji SPA. Tu nadal za bezpieczeństwo musi odpowiadać serwer, i nic co mogłoby spowodować naruszenie bezpieczeństwa nie powinno się znaleźć po stronie PWA.

0
Aventus napisał(a):

PWA jako aplikacja w trybie offline działa w takim stopniu w jakim chcemy aby działała. Może to być wyświetlenie zwykłej wiadomości w stylu "Brak połączenia z internetem, spróbuj ponownie" po wsparcie funkcjonalności pomimo braku internetu.

Może to wyglądać tak że aplikacja zasysa sobie dane i trzyma lokalna kopię (np. w bazie IndexedDB). W przypadku braku internetu użytkownik może nadal wykonywać operacje, które następnie synchronizują się z serwerem po przywróceniu połączenia. Pod względem bezpieczeństwa nie można natomiast myśleć o PWA w kategoriach innych niż co w przypadku zwykłych aplikacji SPA. Tu nadal za bezpieczeństwo musi odpowiadać serwer, i nic co mogłoby spowodować naruszenie bezpieczeństwa nie powinno się znaleźć po stronie PWA.

Czyli to, co przejrzysz mając internet jest przechowywane w pamięci urządzenia? To czego nie zobaczysz, a będziesz offline pokaże komunikat o problemie z połączeniem?

https://github.com/silviolleite/laravel-pwa - wystarczy tylko takie coś dodać?

Skąd aplikacja "wie", np jak obsłużyć koszyk czy zamawianie będąc offline? Takie aplikacje też obsługują sesje?

2

@baracuda: nie do końca. To wszystko naprawdę zależy od tego jak aplikacja jest zaimplementowana- czyli zależy od programisty. PWA uproszczając można rozbić na dwa podstawowe czynniki:

  1. Strona która jest zachowania na urządzeniu, a więc nie wymaga połączenia internetowego (nie potrzebuje serwera który zwróci HTML/JSS/CSS) by się wyświetlić, niekoniecznie działać.
  2. Service Worker, czyli takie proxy i jednocześnie proces w tle, działający w przeglądarce ale bez ingerencji użytkownika.

Podam wyimaginowany przykład, po części zapożyczony z jednej z prezentacji którą kiedyś oglądałem.

Jest wypożyczalnia samochodów. Jednym z przypadków użycia jest pracownik który ocenia stan pojazdu po zwrocie przez klienta. Aby to zrobić, pracownik korzysta z aplikacji online, gdzie klika w konkretny egzemplarz samochodu, a następnie będąc na parkingu może dokonać oceny stanu samochodu, wpisać ewentualne uszkodzenia i na koniec zapisać ten stan pojazdu.

Kiedy pracownik wchodzi na stronę po raz pierwszy i instaluje PWA na urządzeniu (np. tablet), w tle instaluje się również service worker. Jest on odpowiedzialny za dwie podstawowe czynności- regularne synchronizowanie lokalnej bazy danych (IndexedDB) z serwerem, oraz w przypadku braku połączenia internetowego zwracanie/zapisywanie danych lokalnie zamiast wysyłać cokolwiek do serwera.

Po tym jak zostało to już zrobione po raz pierwszy podczas "instalacji" aplikacji, została utworzona lokalna kopia danych. I teraz np. pracownik idzie na parking gdzie traci połączenie z internetem. Aplikacja nadal działa, a pracownik wyszykuje samochodu- ponieważ nie ma internetu, to odpytana zostaje lokalna baza (tego oczywiście pracownik nie musi wiedzieć). Samochód zostaje znaleziony, pracownik dokonuje oględzin i zapisuje stan pojazdu- znów, zapisanie ma miejsce lokalnie. Dopiero kiedy pracownik wraca do biura i przywrócone zostaje połączenie z internetem, działający w tle service worker synchronizuje dane z serwerem.

Ale PWA nie musi koniecznie być używane zawsze do takich scenariuszy wymagających synchronizacji. Ja np. mam własną stronkę do zarządzania budżetem i pierdołami domowymi. Ponieważ korzystam ze strony zarówno w przegloądarce na komputerze, jak i chciałem używać jej jak aplikacji na moim telefonie z system Android, a żona posiada iPhona (ha tfu), to zrobiłem ze strony PWA tak aby można było z tego korzystać jak z aplikacji, niezależnie od systemu. Czy działa w trybie offline? Nie, ale po prostu wygodniej uruchamiać to jak aplikację, klikając w ikonkę i mając stronę wyświetloną na cały ekran, niż musieć odpalać stronę przez przeglądarkę.

0
katakrowa napisał(a):

Bardzo, bardzo, bardzo zaawansowane mogą być. Można napisać niezależną aplikację z lokalnym przechowywaniem danych lub synchronizowaną z serwerem.
Możesz zrobić niemal to samo co w aplikacji typu Desktop. Różnice mamy głównie w dostępie do sprzętu i systemu plików.

Jakiś czas temu też interesowałem się PWA, nawet zadałem jedno pytanie, ale bez satysfakcjonującej odpowiedzi, więc zadam tutaj ponownie:

Załóżmy, że mam aplikację offline w samym HTML+CSS+JS (taką "apką"" jest na przykład Circuit Simulator).

Załóżmy, że chcę na własny użytek utworzyć aplikację, którą mogę uruchomić i w komputerze i w telefonie (nieważne, jaki OS) i wybiorę właśnie HTML+JS+CSS. Ta technologia mi się podoba, ale ma kilka ograniczeń:

  1. Jedyny sposób automatycznego i trwałego zapamiętywania danych to cookies i LocalStorage (jest jeszcze WebSqlDB, ale on działa tylko w Chrome), ograniczona jest pojemność (do kilku MB lub kilku GB) i typ danych (tylko dane testowe w postaci par klucz+wartość).
  2. Brak możliwości automatycznego podłączania plików pod pole typu File. Innymi słowy, np. mogę zaimplementować odtwarzacz plików dźwiękowych korzystając z WebAudio z playlistą, mogę zapamiętać nazwy plików, ale każdorazowo przy odświeżaniu apki same pliki musiałbym wskazywać, co jest pewnym utrudnieniem. Podobnie, nie mogę wskazać nazwy pliku do zapisu, za każdym razem przeglądarka podaje plik do pobrania i ja będę musiał zapisać tak samo, jak każdy pobierany plik.
  3. Brak możliwości manipulowania obcą stroną internetową (wczytaną do iframe) i odczytywania z niej informacji (przy próbie wynika błąd z "same origin policy").
  4. Brak możliwości współpracy z inną aplikacją (obojętnie, czy przeglądarkową, czy zwykłą), w tym brak możliwości uruchomienia innej aplikacji zwykłej.
  5. Pewnie wymieniłbym jeszcze więcej, ale to nie jest przedmiot dyskusji.

Załóżmy, że mi to jest obojętne, czy będę uruchamiać plik HTML w przeglądarce, czy będę uruchamiać pojedynczy plik jako aplikację. Jest mi obojętne, czy będę uruchamiać za pomocą ikony na pulpicie, czy za pomocą zakładki w przeglądarce. Jest mi obojętne, czy podczas działania aplikacji widoczny jest również interfejs przeglądarki internetowej.

Pytanie jest bardzo proste: Czy PWA niweluje jakieś ograniczenia (jeżeli tak, to jakie) wynikające z technologii HTML+JS i z tego, że jest to aplikacja w przeglądarce, a nie samodzielna aplikacja? Czy PWA daje jakieś szersze API, którego nie daje standardowa przeglądarka HTML5/JS?

Bo jeżeli PWA to tylko ładnie oprawiona strona internetowa, z tymi samymi ograniczeniami, co zwykły JS, to dla mnie nie ma sensu. A jeżeli daje szersze możliwości niż zwyczajny HTML+JS zapisany na dysku, to może warto się zainteresować.

Pytanie o to samo używając innych słów: Czy jest coś (jeżeli tak, to poproszę przykłady), czego nie można zrobić za pomocą zwykłego HTML+JS w plikach, a można zrobić za pomocą aplikacji PWA?

2

Czy PWA niweluje jakieś ograniczenia (jeżeli tak, to jakie) wynikające z technologii HTML+JS i z tego, że jest to aplikacja w przeglądarce, a nie samodzielna aplikacja? Czy PWA daje jakieś szersze API, którego nie daje standardowa przeglądarka HTML5/JS?

Tak, poprzez service worker i API przeglądarek. Np. możliwość wysyłania powiadomień (poza oknem przeglądarki).

Ale nadal całe PWA pozostaje "zamknięte" w obrębie przeglądarki, czyli nie można mieć np. dostępu do systemu plików.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1