Reklama po kliknięciu linku

0

Zauważyłem, że od jakiegoś czasu pojawiła się nowa forma banerów reklamowych i ta forma bardzo szybko stała się bardzo popularna (chyba już na co drugiej stronie można ją spotkać). Jednak najciekawsze jest to, że na stronach zapomnianych i nieaktualizowanych od lat, również się zdarza. W sumie, to miałem co najmniej dwie takie strony, jedna to www.100fps.com , na której od co najmniej 15 lat nic się nie zmieniło, a pozostałych to nie pamiętam i nie mam screena, ale też w stylu amatorskim sprzed 15-20 lat.

W tym konkretnym przypadku, reklama może pojawić się po kliknięciu linku "My Freeware Files". Co takiego się zdarzyło i czy modyfikacja była na link czy na link, że przed wczytaniem strony pojawia się reklama? Patrzyłem do "Zbadaj element" linku i tam nic szczególnego nie ma, jest zwyczajny a href.

Zrzut ekranu z 2022-01-13 08-27-14.png

Co zdecydowało o takiej popularności? Czy to, że najwięcej się na niej zarabia?

3

Co zdecydowało o takiej popularności?

no ale tak na logikę - jak masz jakiś baner to można go zignorować. A tutaj - musisz reklamę zobaczyć i coś z nią zrobić, żeby przejść dalej. Czyli ma ona o wiele większą skuteczność, niż jakiś banner.

0

Wracam do tematu. Zauważyłem, że od jakiegoś czasu wiele też "zapuszczonych" stron (sprawiające wrażenie, że od dawna nikt nic nie zmieniał) też dostały takie reklamy. Jak to jest możliwe, skoro nie było modyfikacji? Jak to jest możliwe, że link (a href) nie ma podpiętego "onClick", a też co któreś kliknięcie wyświetla reklamę zamiast przekierować na adres w linku?

Czy na wyświetlaniu tych reklam zarabia firma Google, czy właściciel strony?

1
andrzejlisek napisał(a):

Wracam do tematu. Zauważyłem, że od jakiegoś czasu wiele też "zapuszczonych" stron (sprawiające wrażenie, że od dawna nikt nic nie zmieniał) też dostały takie reklamy. Jak to jest możliwe, skoro nie było modyfikacji? Jak to jest możliwe, że link (a href) nie ma podpiętego "onClick", a też co któreś kliknięcie wyświetla reklamę zamiast przekierować na adres w linku?

Można podpiać event handler w JS.

andrzejlisek napisał(a):

Czy na wyświetlaniu tych reklam zarabia firma Google, czy właściciel strony?

Zarabiać nie zarabia technicznie nikt. Reklamodawca (np m-sound) płaci google'owi za wyświetlanie reklam na różnych stronach, a google może oddać część tej kasy właścicielowi strony.

0
Riddle napisał(a):

Można podpiać event handler w JS.

I jak kliknę prawym przyciskiem na link i kliknę "Zbadaj", to czy w wyświetlonym kodzie powinien byc juz podpięty ten event, czyli onClick na elemencie "a"? Tak patrzyłem i nie było.

1
andrzejlisek napisał(a):
Riddle napisał(a):

Można podpiać event handler w JS.

I jak kliknę prawym przyciskiem na link i kliknę "Zbadaj", to czy w wyświetlonym kodzie powinien byc juz podpięty ten event, czyli onClick na elemencie "a"? Tak patrzyłem i nie było.

Nie "event", tylko "event handler".

I nie powinien, bo dodanie handlera w żaden sposób nie dodaje atrybutów HTML, więc nie zobaczysz nic w inspektorze.

2

@andrzejlisek: możesz w konsoli sprawdzić

btn = document.getElementById("ButtonID")

getEventListener(btn)["click"][0].listener

no i ci się wyświetli kod źródłowy tej funkcji, która się wykona po kliknięciu na button.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1