Plagiat Strony internetowej

0

Hej,
Jestem laikem w temacie. Proszę o pomoc co do zaistaniłej sytuacji
Zrobiłem strone https://rk-tlumaczenia.eu na wzór www.tlumaczenia-de.eu

Zostałem posądzony o plagiat.
Treść strony jest całkiem inna, zdjęcia są inne.
Pytanie jest takie czy nie mogę robić dokładnie tego samego układu strony, kolorystyki? Css?
To jest treść maila która otrzymałem"
Znaleziona przeze mnie w dniu 19.09.2021 Pana strona, której kopię posiadam w postaci printscreenów, pdfów oraz kopii kodu źródłowego, jest identyczna z moją stroną nie tylko pod względem zdjęcia na głównej stronie, lecz kopiuje layout, kolorystykę, krój czcionki, elementy interaktywne, koncepcję ułożenia tekstu oraz strukturę podziału strony na poszczególne sekcje.
Wymienię kilka przykładowych elementów:
ramka z imieniem i nazwiskiem – identyczne proporcje, identyczna kolorystyka ramki, identyczna kolorystyka liter, identyczna czcionka, identycznie pisane kapitalikiem,
ramka z napisem tłumacz przysięgły języka niemieckiego - identyczne proporcje, identyczna kolorystyka ramki, identyczna kolorystyka liter, identyczna czcionka, identycznie pisane kapitalikiem, odległość między obiema ramkami równie bliska,
ramka z napisem zadzwoń - identyczne proporcje, identyczne zaokrąglenie, identyczne ikonki, identyczna kolorystyka ramki, identyczna kolorystyka obwódki, identyczna kolorystyka liter, identyczna czcionka, identycznie pisane kapitalikiem,
ramka z napisem napisz - identyczne proporcje, identyczne zaokrąglenie, identyczne ikonki, identyczna kolorystyka ramki, identyczna kolorystyka liter, identyczna czcionka, identycznie pisane kapitalikiem,
tło pod tekstem poniżej – identyczny dobór kolorów i odcieni, podziały wykonane w ten sam sposób poprzez przedzielenie linią, przechodzenie odcieni identyczna

7

Jak dla mnie strony są niemal identyczne stąd druga strona jak najbardziej ma prawo do swoich roszczeń.

5

A otwórz sobie obie strony obok siebie i sam oceń czy nie podjebałeś dokładnie tego co jest w skardze.

Tak, na moje przesadzileś. Myślałeś, że jak zmienisz imię i nazwisko to już nie plagiat czy co?

Edit:
W ogóle zawsze doceniam copyright na plagiacie xD

2

Trochę za daleko idące wzorowanie się:) Jak byś nie zrobił takich samych kolorów to pewnie nikt by nie zwrócił uwagi. Możesz skonsultować to z jakimś prawnikiem i pewnie nawet byś wygrał - prawo patentowe w Polsce jest bardzo liberalne - i jak sobie nie zastrzeżesz znaku towarowego to praktycznie każdy może zrobić z nim wszystko.

3
UglyMan napisał(a):

Trochę za daleko idące wzorowanie się:) Jak byś nie zrobił takich samych kolorów to pewnie nikt by nie zwrócił uwagi. Możesz skonsultować to z jakimś prawnikiem i pewnie nawet byś wygrał - prawo patentowe w Polsce jest bardzo liberalne - i jak sobie nie zastrzeżesz znaku towarowego to praktycznie każdy może zrobić z nim wszystko.

Ale to nie dotyczy ochrony patentowej, tylko ochrony z tytułu autorstwa i to jest chronione, a tu mamy podjebane dosłownie wszystko - layout, treść, całe zdania są żywcem kopiowane. Nawet dzieci z podstawówki są bardziej kreatywne przy przepisywaniu prac domowych.

1

@Saalin: Layout to szablon wp - kto mu za broni wykorzystać ten sam szablon? Treści akurat masz inne.

0
UglyMan napisał(a):

@Saalin: Layout to szablon wp - kto mu za broni wykorzystać ten sam szablon? Treści akurat masz inne.

Ale szablony też są udostępniane na licencji. Jeśli wpadnie komuś pomysł skopiowania płatnego szablonu to też jest to niezgodne z prawem, tak jak piractwo i inne formy łamania prawa autorskiego. Tutaj mamy sytuację, że ktoś faktycznie się spruł o to, fakt, że rzadko ludzie to robią powoduje, że większość ludzi nie dostrzega łamania prawa w tym co robi i mamy później takie kwiatki jak ten temat.

Jeśli ten layout jest darmowy to ok, wtedy mamy tylko kwestię treści, ale jeśli w pierwotnej stronie został on stworzony samodzielnie to jest to tak samo istotne jak treść.

4

Za znacznie bardziej rozwodnione 'inspiracje' artyści różnej maści ganiają się po sądach o prawa autorskie. Mamy 2021, a nie lata 90. - nie można się tak po prostu wzorować niemal 1:1 na czyjejś pracy tylko dlatego, że jest już w internecie...

2

Czyli jak siedząc w szopie namaluje sobie logo z głowy - to potem mam spedzić kilka miesiecy szukajac w necie czy ktoś juz nie zrobił niczego podobnego? Przypomniały mi sie sytuacje gdy programy do wykrywania plagiatow oskarżały ludzi o to, ze oni korzystali z własnych utworów.

2

@axelbest: Takie rzeczy wyjaśniają sądy.

@sehanine: Jasne, ale to jest strona internetowa, wizytówka, a nie dzieło sztuki. Moim zdaniem OP przekroczył granice wzorowania, ale z drugiej strony gdzie one są? Na jakim etapie to już nie będzie plagiatem? Teraz wszystko jest do czegoś podobne.

6

Samo w sobie podobieństwo kolorystyki i układu to nie problem. Dużo stron jest opartych na bootstrapie, Drupalu czy PHPBB. Ludzie biorą publicznie dostępny kod i nawet nie zmieniają motywów. Gdyby każdy miał się sądzić, mielibyśmy wysyp spraw.
Niestety podobieństwo w przypadku strony podanej w wątku nie kończy się na kolorystyce. Obie strony są podobne w zakresie:

  • domeny,
  • reklamowanych usług,
  • języka, którego dotyczy tłumaczenie,
  • układu treści.

Jest tu uzasadnione podejrzenie o to, że ktoś czerpie korzyści z podobieństwa do czyjejś marki. Czyli ktoś jest pokrzywdzony, bo klienci pójdą gdzie indziej. Pozostaje tej osobie udowodnić w sądzie, że w wyniku takiego działania straciła klientów. Albo mogła stracić. O ile to ta osoba była pierwsza z taką stroną.
Czy sąd poprze roszczenia tej osoby w przypadku ewentualnej rozprawy? Nie wiadomo. To zależy czy działanie było celowe i czy dana firma straciła klientów.

Zrobiłem strone https://rk-tlumaczenia.eu na wzór www.tlumaczenia-de.eu

Czyli autor wątku nie dość, że nie był pierwszy z taką stroną, to jeszcze się na niej wzorował. Osoba kontaktująca się w sprawie plagiatu wykazuje dobrą wolę i kontaktuje się w celu wyjaśnienia sprawy. Jeśli nie ma twardych podstaw do obrony, radzę coś zmienić w wyglądzie. Można też zaproponować jasną informację na górze strony (albo w stopce) np. Jesteśmy firmą X. Nie mamy nic wspólnego z Y. Oczywiście druga osoba może się na to nie zgodzić, ale przynajmniej taka propozycja w mailu może być dupochronem w sądzie. W końcu obie strony chciały się dogadać.

8

Nie wiem o co sie tutaj czepiac, nie sa nawet podobne :]
screenshot-20210923230909.png

0

Jeśli nie podjebałes ukradłeś jej loga lub plików źródłowych czy cos w ten deseń to moim zdaniem nie ma szans zeby cos zrobila, od kiedy elementy html css są prawem autorskim?

4

od kiedy elementy html css są prawem autorskim?

@Descendant - Ty tak serio, czy to taka marna prowokacja?

Tak samo jak w dowolnym języku programowania - masz kilka(naście) struktur, kilkadziesiąt(set) nazw funkcji.
Ale jednak jak weźmiesz kod z projektu w firmie A i wsadzisz go do projektu w firmie B to może być z tego zamieszanie. A przecież for ani void nie są objęte prawem autorskim :P

0

No dobrze, a załóżmy że ktoś kupił szablon wp, zrobił na nim stronę. Potem ktoś inny kupił ten sam szablon wp i też zrobił na nim stronę.

Strony będą identyczne i teraz ten, kto był pierwszy oskarża drugiego o plagiat. Słusznie czy niesłusznie?

4

@Ghost_: jeśli jedno i drugie kupiło taki sam szablon, a do tego nie była to licencja na wyłączność, to strony mogą być wizualnie identyczne i w niczym to nie przeszkadza.

Ale zauważ, że w podanym przykładzie (zanim strona podrobiona została usunięta) nie tylko wygląd i układ były podobne, ale także treści, struktura strony, linki itp. Więc w tej sytuacji nadal można by było uważać, że to plagiat - nie w zakresie samego HTML (obie firmy kupiły taki sam szablon, więc to tak samo jak np. ze zdjęciem stockowym), ale raczej w zakresie wypełnienia tego szablonu treścią.

5

Biorąc pod uwagę coraz większe farmazony, które się tu pojawiają (vide HTML a prawo autorskie albo jeśli nie skopiowałeś źródeł to nie plagiat) to ten wątek jest dowodem tego jak bardzo potrzebna jest w branży świadomość prawna w kontekście prawa autorskiego, licencjonowania treści itd.

1

Czy aby na pewno tutaj było tylko wzorowanie a nie ordynarne kopiuj/wklej? Jest wiele stron opartych o podobny schemat/motyw. Wystarczyło zmienić kolorystykę, nikt by się nie przyczepił. Dlatego coś mi podpowiada że ktoś poszedł na skróty żeby oszczędzić sobie pracy ;)

Na miejscu op'a próbowałbym dogadać się z poszkodowanym aby uniknąć rozprawy. No i nie czynić tego więcej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1