Web service, a web API

0

Jaka jest różnica między Web service, a web API?

0

Dobra, złapałem troche więcej intuicji. W artykule jest zdanie:

APIs are protocol agnostic. While APIs can use any protocols or design styles, web services usually use SOAP (but sometimes REST, UDDI, and XML-RPC).

Dodatkowe pytania: jakie są style/ protokoły wykorzystywane w web API, ale nie w web service?

4

Tak naprawdę to tylko nomenklatura. Web servisy to stary sposób wymiany danych między aplikacjami. Ogólnie polegał na przesyłaniu XMLi w odpowiednim formacie (SOAP) przez internet. Mogło to latać po HTTP albo po zwykłym TCP. Między jednym i drugi jest cienka granica albo nawet jedno zawiera sie w drugim (web api jest podzbiorem web serwisów). A skąd ci się urodziło takie pytanie?

0

Odświeżając sobie wiedzę o API, natrafiłem na terminy web API i web service. Wydawało mi się to właśnie mało rozróżnialne i wprowadzało zbędne zamieszanie.

2

Zagubiło się najważniejsze i bazowe znaczenie API
Application Programmers Interface.
Takowym jest Win32 API, protokół drukarki fiskalnej, terminala

**Mnie wkurza, **jak na WebAPI się mówi API

0

Tak, to też dopiero wyczytałem w jednym z artykułów. Jak dobrze zrozumiałem, to przykładowo niewebowym API jest API Javy.

2
AnyKtokolwiek napisał(a):

**Mnie wkurza, **jak na WebAPI się mówi API

WebApi to też API tylko, że WEB.

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0