Strona z odkrywająca hashe

0

Witam,
Poszukuje skryptu lub rozwiązania, które pozwoli mi sprawdzić:

  • czy dany hash znajduje się w mojej bazie SQL;
  • jaki to rodzaj hashu;
  • co oznacza po odhashowaniu

Proszę o wskazówki.

0

czy dany hash znajduje się w mojej bazie SQL

select 1 from hashe where hash = "sprawdzany_hash"

Przy czym jeśli planujesz trzymać miliony miliardów hashy, baza SQL się nie sprawdzi (patrz: rainbow tables).

jaki to rodzaj hashu

O ile Twój wejściowy string nie jest w formacie SRI (np. sha256-AAAAAA...) bądź podobnym (np. bcrypt), nie da się jednoznacznie określić użytego algorytmu.

co oznacza po odhashowaniu

Hashowanie jest procesem z definicji nieodwracalnym.

2

1. Czy dany hasz znajduje się w bazie?

Podepnij się do swojej bazy, wykonaj zapytanie w stylu:

SELECT COUNT(*) FROM table_name WHERE hash = 'example_hash';

Jeśli wynik będzie większy od zera - to faktycznie taki hasz znajduje się w Twojej bazie.

2. Jaki to rodzaj hasha?

Możesz skorzystać ze strony analizującej hasz, na którego podstawie podaje nazwę funkcji skrótu, która została użyta do haszowania.

3. Co oznacza po odhaszowaniu?

Na to prawie na pewno nie uzyskasz odpowiedzi. Haszowanie to nie szyfrowanie - z wynikowego haszu nie jesteś w stanie uzyskać wartości początkowej. Jedyną możliwością "odgadnięcia" tego co zostało zahaszowane byłby:

  • Potencjalnie czasochłonny brute-force,
  • Skorzystanie z tęczowych tablic (o ile do haszowania nie została użyta sól).
0

Potencjalnie czasochłonny brute-force,

Przeciez zwyczajnie mozna wpasc w kolizje

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1