Wątek przeniesiony 2021-01-05 10:38 z JavaScript przez cerrato.

W jakiej technologii jest ta strona wykonana?

0

Witam,
https://www.oddsportal.com/
w jakim języku programowania, działa ta stronka?
Jest to JS (jQuery) ?
Chciałbym niebawem zlecić komuś do zrobienia, mały skrypt działający na tej stronie,

Pozdrawiam

[Po uzyskaniu odpowiedzi, wątek w razie czego można przenieść do kosza]

3

Możesz zainstalować sobie rozszerzenie do przeglądarki Wappalyzer - https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/wappalyzer/.

Zgodnie z tym co on podaje, tamta strona korzysta z:

screenshot-20210105100135.png

Możesz też sprawdzić to online na różnych narzędziach - takich jak chociażby https://builtwith.com/, które dla tej strony daje następujący wynik: https://builtwith.com/?https%3a%2f%2fwww.oddsportal.com%2f. Zwróć uwagę, ze wyniki zwracane przez tą stronę mają kilka zakładek - przejrzyj je wszystkie:

screenshot-20210105100501.png

Więcej ciężko będzie wyszukać nie mając dostępu do serwera.

0

Chciałbym niebawem zlecić komuś do zrobienia, mały skrypt działający na tej stronie,

To raczej nie tak działa. Nie da się wstrzyknąć js do cudzej strony, o ile na stronie nie zostawiono dziur umożliwiających atak XSS. Nie możesz też przez js czytać danych z obcej domeny, o ile nie jest ona specjalnie skonfigurowana (nagłówki CORS lub - trochę inna bajka - JSONP).

w jakim języku programowania, działa ta stronka?

Po stronie serwera w dowolnym, i tak nie masz do tego dostępu. Po stronie klienta tylko i wyłącznie js + ewentualne biblioteki działające w js (jQuery, Angular, React itp). Tu akurat po stronie klienta masz jQuery.

2

Po stronie servera jest prawdopodobnie głównie PHP. (Szukanie w google i w linkedin tak sugeruje).

0
ŁF napisał(a):

Chciałbym niebawem zlecić komuś do zrobienia, mały skrypt działający na tej stronie,

To raczej nie tak działa. Nie da się wstrzyknąć js do cudzej strony, o ile na stronie nie zostawiono dziur umożliwiających atak XSS. Nie możesz też przez js czytać danych z obcej domeny, o ile nie jest ona specjalnie skonfigurowana (nagłówki CORS lub - trochę inna bajka - JSONP).

w jakim języku programowania, działa ta stronka?

Po stronie serwera w dowolnym, i tak nie masz do tego dostępu. Po stronie klienta tylko i wyłącznie js + ewentualne biblioteki działające w js (jQuery, Angular, React itp). Tu akurat po stronie klienta masz jQuery.

Z wykorzystaniem samej przeglądarki faktycznie się nie da z uwagi na politykę tego samego pochodzenia. Jednak można uruchomić skrypt JS na dowolnej stronie na dwa sposoby:

  1. W przeglądarce (nie pamiętam czy Chrome, czy Firefox) można doinstalować plugin, który wyłącza przestrzeganie polityki tego samego pochodzenia. Wtedy tworzysz swoją stronę, która w IFrame wczytuje stronę, którą chcesz sterować.
  2. W niektórych technologiach, np. w .NET z wykorzystaniem Winforms lub WPF można na formatce osadzić "wnętrze" (główny obszar) przeglądarki. Do tego obiektu wczytujesz stronę, którą chcesz sterować, w większości przypadków w ten sposób można do strony dopisać co chcesz.
0

To znaczy ja już nie raz zlecałem, zrobienie takich ("zewnętrznych") skryptów (tylko dla moich potrzeb), różnym osobom, działających na różnych stronkach internetowych, które pracują (te skrypty) w rozszerzeniu np. GreaseMonkey dla FF.
Nigdy z tym nie było problemu, tylko kwestia ceny ;)
Postanowiłem założyć ten wątek z uwagi na to, że chciałbym dać (w przyszłości) jak najdokładniejszy opis projektu dla potencjalnego wykonawcy.

W ostatnim zleceniu okazało się, że stronka korzysta z Angular.

0

@ŁF: Myślę, że kolega nie chce niczego wstrzykiwać na tę stronę tylko pobiera z niej dane lub wchodzi z nią w interakcję. Kwestia ceny przeważnie, jak mówi. :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1