Zlecenie na strone firmową + blog - wybór technologii

0

Hej, jestem backendowcem i ostatnio też robię w pracy apki w React Native.

Dostałem zlecenie na stronę firmową. Chcą oni też mieć bloga i te wszystkie bajery typu google analitics.

Mam pytanie do bardziej doświadczonych w tym obszarze.

Jakie rozwiązanie tu będzie najlepsze ? Kupienie/pobranie gotowego szablonu i przerobienie po prostu w kodzie html, css i ewentualnie js, a bloga zrobienie im na medium.com (blog ma być techniczny) i danie odnośnika? Czy może napisać jednak stronkę samemu od 0? A może wordpress? Tego ostatniego się boję, bo przerabianie customowych rzeczy to dla mnie tragedia, a ostatnio się trochę tym bawię. Oni też chcą potem na tej stronie móc wstawiać jakieś rzeczy już sami, więc tak sobie myślę, że mega customizowanie w wordpressie może spowodować tragedię.

1

Wszystko zależy od tego, jaki to biznes. WordPress to jest dobra droga tak, żeby strona nie kosztowała 20 tys.

0

Firma zajmująca się projektowaniem i budowaniem robotów przemysłowych.

Serio wordpress lepszy niż samemu pisanie/przerabianie strony firmowej ?
Ja ostatnio robiłem landinga to na wordpresie przerabianie tego wszystkiego to masakra. Natomiast edycja szablonu w plikach html i css to 4h i było gotowe.

0

No, a jaki mają budżet? Naprawdę nie ma szablonu, którym i pasuje? Napisanie strony z blogiem to jest jednak sporo powtarzalnej roboty już napisanej w Wrodpressie. Jak już to jakiś inny CMS - moim zdaniem pisanie tego od 0 to strata czasu i pieniędzy, chyba że to ma być jakiś wyjątkowa, jedyna swoim rodzaju wizjonerka strona.

0

6k jakoś.

Nie ma to być żadna wizjonerska strona. Bloga mogą mieć na medium.com. Zostaje zatem strona bez bloga. Nadal stawiasz na WP?

0

Tak. 6tys to jakieś 40 -50 h pracy - projket graficzny, instalacja, pogaduchy z klientem (tego może być naprawdę dużo), zmiany (a tego jeszcze więcej), reklamacje - to wszystko trzeba z tej kasy opłacić. I jak chcą robić bloga to tylko u siebie. Ewentualnie teksty lekko zmienione mogą wrzucać gdzieś indziej.

1

Dopieszczony wordpress daje radę, do tego backup cms+serwer i masz samograj.

0

Czyli jednak do stronki dla klienta mówicie, że wordpress.

Do landingów też jesteście za wordpressem?
@UglyMan
@czysteskarpety

0
Bambo napisał(a):

Do landingów też jesteście za wordpressem?

@Bambo: do landingów raczej przerost, no chyba, że ci koniecznie potrzebna edycja+baza danych

0

@czysteskarpety:
No tak też właśnie myślałem.

Zastanawiam się za to co wybrałbyś do stronki pomiędzy landingiem a takiej z blogiem. Czyli stronka firmowa ale z samym statycznym contentem bez bloga (blog na medium, więc sam odnośnik).

0
Bambo napisał(a):

@czysteskarpety:

Zastanawiam się za to co wybrałbyś do stronki pomiędzy landingiem a takiej z blogiem. Czyli stronka firmowa ale z samym statycznym contentem bez bloga (blog na medium, więc sam odnośnik).

Do statyka wystarczy html,css,js, ew. jakiś bootstrap, do bloga styka wordpress, ale oczywiście możesz wybrać coś ambitniejszego jak chcesz poćwiczyć, bądź klient za to zapłaci gratis.

0

Jak Static Site to Hugo

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1