Wątek przeniesiony 2020-09-24 12:29 z PHP przez cerrato.

Ustawienie domeny na inny adres

0

Mam taki problem mam domenę na ohv.pl i teraz chce ją ustawić, żeby po wejściu na nią przekiertowywało na inny adres na inną domenę i teraz w panelu konfiguracyjnym dodaje przekierowanie na mój adres, ale dalej na wejście na domenę wyświetla się tylko francuska strona, a nie mogę się skontaktować z nimi bo jak zgłaszam zgłoszenie to się tylko wyświetla strona pomocy. Pierwszy raz konfiguruje domenę więc nie wiem do końca jak się to robi.

3

No to po kolei - masz domenę, ale czy masz jakiś hosting? Bo sama domena to jedno, ale jeszcze musisz mieć w miejscu docelowym coś, na co da się to przekierować.
Opisz proszę dokładnie, co masz i co chcesz uzyskać.

0

Mam stronę na usermd.net nie mam hostingu na ovh (tylko domenę ) i chcę żeby po wejście na domenę domena.site przekierowywało na domena.user.usermd.net

1

Jeśli na OVH masz jedynie domenę, a hosting (z tego co widać) masz na MyDevil, to przekierowanie musisz ustawić na poziomie MyDevil.

0

A tego nie robi się za pomocą CNAME? Ekspertem nie jestem, robiłem to raz dla domeny wykupionej na OVH i przekierowującej na GitHub Pages gdzie hostuję stronę

0

Teraz już dowiedziałem tego, że trzeba po ovh ustawić dns na takie dns1.mydevil.net dns2.mydevil.net i to się zmieniło tylko teraz nie rozumiem co mam zrobić po stronie medevil.net korzystam z tego https://wiki.mydevil.net/Konfiguracja_DNS poradnika

Za bardzo nie kumam tego

Dodanie i usunięcie rekordu

Dodanie rekordu DNS odbywa się jednym z podanych poniżej poleceń:

devil dns add domena rekord typ_rekordu zawartość [ttl]
devil dns add domena rekord typ_rekordu prio zawartość [ttl]
devil dns add domena rekord typ_rekordu prio waga zawartość [ttl]

gdzie argumentami są:

    domena - nazwa domeny
    rekord - rekord DNS
    typ_rekordu - typ rekordu: A, AAAA, CNAME, MX, NS, SRV, TXT
    zawartość - zawartość rekordu (adres IP lub domena, w zależności od wybranego typu)
    ttl - TTL rekordu DNS
    prio - Priorytet rekordu
    waga - Waga rekordu

Tylko wiem z tego co to jest domena.

2

Musisz dodać rekord A, który będzie wskazywać na IP serwera, na którym trzymasz swoją stronę. Coś w stylu [ https://mxtoolbox.com/SuperTool.aspx?action=a%3a4programmers.net&run=toolpage]( https://mxtoolbox.com/SuperTool.aspx?action=a%3a4programmers.net&run=toolpage).

Dla 4programmers to wygląda następująco:
screenshot-20200924143632.png

Musisz jeszcze to odpowiednio skonfigurować po stronie hostingu, żeby on wiedział, co ma robić z połączeniami, które do niego będą przychodzić w sprawie Twojej domeny.

0

Zrobiłem i przekierowałem adres IP, która ma mydevil tylko teraz problem, że domena domena.pl przekierowuje na ten serwer globalny a nie na konrektną stronę.

2

Pisałem w poprzednim poście - musisz jeszcze skonfigurować na hostingu usługę tak, żeby wiedziała, ci zrobić, jak się ktoś do niej zgłosi z potrzebą wejscia na twoją stronę.

Tak w ogóle to jest hosting współdzielony czy jakiś VPS? Z mydevil nie mam doświadczenia, ale na 98% jest tam tak, jak na wszystkich innych hostingach, czyli że masz jakiś panel do zarządzania usługą, gdzie musisz wszystko skonfigurować.

0

To nie jest vps to jest zwykły hosting i tak wyglądają opcje gdzie to trzeba konfigurować.

I nie wiem za co się zabrać.

1

Jak pisałem - z MyDevil nie miałem do czynienia, ale wydaje mi się, że szukasz w złym miejscu. Bo skoro po wpisaniu danego adresu trafiasz już na serwer, na którym masz hosting, to raczej nie powinieneś grzebać w ustawieniach DNS, tylko piętro wyżej - w zakładce "strony WWW".

Poza tym, jak słusznie zauważył @tampir - po kolei kroki co i jak masz zrobić są opisane w ich pomocy. Ewentualnie jutro możesz zadzwonić na ich infolinię - pewnie temat załatwią w kilka minut. Bo oni widzą o wiele więcej niż my. Jakbyś podał dane dostępowe, to pewnie byśmy byli w stanie ogarnąć to w kilka chwil, ale raczej podawanie loginów czy haseł ludziom z forum nie jest dobrym pomysłem ;) Za to wsparcie hostingu może z Tobą pogadać o konkretach.

0
pol90 napisał(a):

Mam taki problem mam domenę na ohv.pl i teraz chce ją ustawić, żeby po wejściu na nią przekiertowywało na inny adres na inną domenę i teraz w panelu konfiguracyjnym dodaje przekierowanie na mój adres, ale dalej na wejście na domenę wyświetla się tylko francuska strona, a nie mogę się skontaktować z nimi bo jak zgłaszam zgłoszenie to się tylko wyświetla strona pomocy. Pierwszy raz konfiguruje domenę więc nie wiem do końca jak się to robi.

Ustawiasz rekord typu A na adres docelowego serwera i zapisujesz, a następnie czekasz do kilku dni na propagacje DNS.

Zjawisko propagacji DNS występuje przy zmianie adresu IP serwera i „przenoszeniu” domeny na inny adres. Nowy adres IP musi „rozpropagować się”, czyli „roznieść” po sieci internetowej w taki sposób, aby w każdym miejscu, z którego użytkownik wyświetla witrynę, była ona widoczna już z nowego serwera. Internet to ogromna sieć i żeby w każdym jej „zakątku” było wiadomo, jaki jest nowy adres IP serwera który obsługuje daną domenę, musi minąć trochę czasu potrzebnego na wymianę informacji między serwerami DNS. Ten proces nazywa się właśnie propagacją.

1
pol90 napisał(a):

Mam stronę na usermd.net nie mam hostingu na ovh (tylko domenę ) i chcę żeby po wejście na domenę domena.site przekierowywało na domena.user.usermd.net

Moim zdaniem zamiast przekierowania, potrzebujesz ustawić domenę na dany hosting. Kiedy wykupujesz hosting to zazwyczaj możesz wybrać "mam już domenę", wpisujesz jej nazwę i hosting sam się skonfiguruje by przyjąć pliki Twojej domeny. Jeśli przy zamawianiu hostingu dostałeś jakąś darmową domenę np. mojlogin.blebleble.pl, to w większości przypadków możesz dodać swoją domenę z panelu administracyjnego. W Twoim przypadku, z ostatniego ekranu @tampir pewnie będzie to Dodaj nową stronę, więc spróbuj tam dopisać swoją domenę. Jeśli Ci się uda to w managerze plików zobaczysz podkatalog z nazwą Twojej domeny. Skopiuj tam jakiś plik "index.html".

Wejdź w panel OVH i upewnij się, że dla swojej domeny zmieniłeś serwery DNS (zakładka "Serwery DNS"). Po kilkudziesięciu minutach od zmiany serwerów DNS, możesz próbować odwiedzić swoją stronę, jeśli jednak odwiedzałeś ją wcześniej, to w pośrednich serwerach DNS mogą być nieaktualne wpisy, które wciąż (do 24 godzin) mogą Cię kierować pod stare adresy. Można sobie radzić używając przeglądarki Tor, która ma duże szanse skorzystać z serwerów DNS, które nic nie wiedzą o Twojej stronie i będą odpytywać do góry.

Zazwyczaj nie trzeba grzebać w rekordach DNS.

0

Już sobie poradziłem trzeba było utworzyć nową stronę i nadać jej nazwę domena.pl i przekirowac katalogi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1