Skrypty PHP w HTML

0

Nie wiem czy to dobry dział ale zaryzykuje.

Z góry przepraszam za trywialne pytanie ale jestem początkujący.

Zainstalowałem i uruchomiłem xampp i zamieściłem skrypty php w pliku html. Sam plik html (nazywa się "spis.html") jest jedną z części index.html z racji takiej że ten plik/podstrona został umieszczony w ramce.

Oczywiście skrypty php działać nie chcą. Zmieniłem rozszerzenie pliku "spis" z html na php co nie pomogło.
Wiem że coś trzeba umieścić w folderze htdocs ale nie wiem dokładnie co.

Chciałbym również by te skrypty php działały po spakowaniu strony do zip i odpaleniu jej na innym kompie.
Podam poniżej składnie kolejno index.html...

<html> <head> <title> Psy </title> <meta http-equiv="content-type" content="text/html, charset=iso-8859-2"> </head> <frameset rows="100,*,100"> <frame name="banner" src="banner.html"> <frameset cols="10%,90%"> <frame name="1" src="spis.html"> <frame name="2" src="startowa.html"> </frameset> <frame name="stopka" src="stopka.html"> <noframes><body>Spis treści</body></noframes> </frameset> </html>

jak i spis.html:

<html> <head> <title>Tytul strony</title> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> </head> <body> Strona_startowa
Akbash dog
Posokowiec hanowerski
Ioujnorousskaia ovcharka
Bluetick Coonhound
Foxhound
<?php echo date('Y-m-d H:i:a') ; ?> <?php $ip=$_SERVER['REMOTE_ADDR']; echo("Twój adres IP to: ".$ip.""); ?> <?php $fp = fopen("licznik.txt", "r+"); $count = fgets($fp); $count = $count + 1; fseek($fp, 0); fputs($fp, $count); fclose($fp); echo(" $count "); ?> </body> </html>
4

Na początek zobacz czy PHP Ci w ogóle działa.
Stwórz plik index.php a w nim tylko:

<?php phpinfo(); ?>

Po wejściu w przeglądarke i wpisaniu
Localhost/index.php powinna się wyświetlić strona z informacjami o wersji i ustawieniach PHP
Z rzeczy jakie nie mają obecnie wpływu na problem ale nie powinno się już ich używać to kodowanie strony w 8859-2, korzystaj już z UTF -8

0
jurek1980 napisał(a):

Na początek zobacz czy PHP Ci w ogóle działa.
Stwórz plik index.php a w nim tylko:

<?php phpinfo(); ?>

Po wejściu w przeglądarke i wpisaniu
Localhost/index.php powinna się wyświetlić strona z informacjami o wersji i ustawieniach PHP
Z rzeczy jakie nie mają obecnie wpływu na problem ale nie powinno się już ich używać to kodowanie strony w 8859-2, korzystaj już z UTF -8

Zrobiłem tak jak napisałeś i się wyświetliła ta strona. Co dalej?

3

Zmień rozszerzenia plików na .php z html

1

Skrypty PHP najprawdopodobniej są w porządku.
Struktura pliku HTML jest zrypana i deklaruje na stronie układ ramek, po nim jakieś body, które ma się wyświetlić na przeglądarkach nieobsługujących ramek, a po nim deklarację kolejnego HTML. To jest jeden wielki błąd. Zrób coś takiego:

 <!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Page Title</title>
</head>
<body>

<h1>This is a Heading</h1>
<p>This is a paragraph.</p>

</body>
</html> 

https://www.w3schools.com/html/

0
Freja Draco napisał(a):

Skrypty PHP najprawdopodobniej są w porządku.
Struktura pliku HTML jest zrypana i deklaruje na stronie układ ramek, po nim jakieś body, które ma się wyświetlić na przeglądarkach nieobsługujących ramek, a po nim deklarację kolejnego HTML. To jest jeden wielki błąd. Zrób coś takiego:

 <!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Page Title</title>
</head>
<body>

<h1>This is a Heading</h1>
<p>This is a paragraph.</p>

</body>
</html> 

https://www.w3schools.com/html/

Czyli wina stoi po stronie index.html tak?

0
jurek1980 napisał(a):

Zmień rozszerzenia plików na .php z html

Nic to nie daje...

1

To jak działa plik index.php to powinien adekwatnie działać spis.php

0
CzolemLachii napisał(a):

Czyli wina stoi po stronie index.html tak?

Wina stoi po stronie wadliwego kodu HTML, który nie pozwala na wyświetlenie tego, co tam sobie PHP wyprodukował i umieścił w kodzie strony.

0

wejdź do config i w pliku httpd.conf dodaj linijkę:
AddHandler application/x-httpd-php .html

masz też błąd w ostatnim echo zamień na echo(" ".$count." ");

0
gk1982 napisał(a):

masz też błąd w ostatnim echo zamień na echo(" ".$count." ");

To powinno się wykonać. Przy podwójnych cudzysłowach całość traktowana jako string wraz z podstawieniem zmiennych.

<?php
$c=2;
echo(" $c "); //output: ' 2 '

Pytam bo możne czegoś nie widzę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1