Wątek przeniesiony 2020-08-29 23:49 z Edukacja przez cerrato.

Frontend dla backendowca

0

Generalnie chciałbym nauczyć się robić proste (na razie) aplikacje webowe, tak, żeby nie męczyć się z jakimiś bibliotekami typu QT które mi osobiście się potem raczej i tak do niczego nie przydadzą. Celem jest, z względnie małymi trudnościami móc przelać pomysły z głowy na ekran. Perfekcji nie oczekuję, chciałbym żeby mi się to nie rozjeżdżało na ekranie i było w miarę ładnie "wystylowane".

Jakieś doświadczenie podstawowe z HTML/CSS/JS i Vue już mam. Czy w takiej sytuacji kurs bootstrapa jest dobrym rozwiązaniem, czy raczej rozwijać CSSowe umiejętności?
Dzięki za pomoc

1

Nie wiem jaki backend masz w backendzie (XD)
ale moze stack KotlinJS/React/Material-UI

5

Jakieś doświadczenie podstawowe z HTML/CSS/JS i Vue już mam. Czy w takiej sytuacji kurs bootstrapa jest dobrym rozwiązaniem, czy raczej rozwijać CSSowe umiejętności?

Bootstrap ma tę zaletę po prostu działa. Mozna pozmieniać kilka podstawowych kolorów i to działa. Oczywiście jak przyjdzie prawdziwy frontendowiec to powie że twoja strona wyglada jak tutorial bootstrapa, ale to jeszcze nie jest wada, bo user tego nie wie.

Co do JSa to radziłbym sprawdzić czy twoj jezyk backendowy nie jest transpilowany do JSa i nie ma bindingu dla Vue. Jak nie ma to polecam jakiś statycznie typowany język jak PureScript lub ELM

1

ale to jeszcze nie jest wada, bo user tego nie wie.

No może nie każdy, ale ludzie mają świadomość czym jest bootstrap i dlaczego wygląda tak samo na każdej stronie. https://www.dagusa.com/

Jakieś doświadczenie podstawowe z HTML/CSS/JS i Vue już mam. Czy w takiej sytuacji kurs bootstrapa jest dobrym rozwiązaniem, czy raczej rozwijać CSSowe umiejętności?

Ja bym dalej cisnął Vue.js. Dołóż Typescripta, jakiegoś Materiala (Vuetify) albo innego Vuesax'a do designu. Axios do komunikacji z backendem. Jakiś Nuxt, żeby mieć SSR (o ile ci potrzebny).

2

Mi osobiście jako backendowcowi .net , do gustu przypadł Angular. Sporo koncepcji które gdzieś tam przewijały w pracy na backendzie czy z aplikacjami desktopowymi, jest tutaj standardem. Typescript też sprawdza się całkiem nieźle .

3

Pytanie w czym te tyły robisz. Ja jako frontowy ignorant wybrałbym Blazora. Myślę ze to jest przyszłość. Oczywiście mogę się mylić co do tej przyszłości.

1

Zdanie backendowca (plus użytkownika Apache Wicket, ale to nieco poza wątkiem)

Blizej mi do Vue niż do Angulara (choć też coś w nim ćwiczę)
Oraz Blazor, o ile bym projekty przemieszczał z Javy -> C#

W kwestii dyskusji w tym wątku: bootstrap to tylko CSS na sterydach -> jego znajomość to nie wszystko co od frontu potrzebujemy. W dwuwarstwowych aplikacjach potrzebujemy całego tego osilnikowania.
Dla mnie męczące jest (bootstrapowe) namespace w dziedzinie wyglądu (a CSS miały od tego uwolnić - miały być CSS w dziedzinie aplikacyjnej, np grupa_total)

0
Szekel napisał(a):

ale to jeszcze nie jest wada, bo user tego nie wie.

No może nie każdy, ale ludzie mają świadomość czym jest bootstrap i dlaczego wygląda tak samo na każdej stronie. https://www.dagusa.com/

Ale czy to nie jest tak, że jak nauczę się w bootstrapie i będę sobie mógł w tym szkicować, to potem jeśli coś będzie faktycznie wartego puszczenia gdzieś dalej w świat, to nie będzie to już taki problem zrefaktorować to do czegoś mniej oklepanego? Jakbym to dał w takiej sytuacji do podszlifowania jakiemuś frontendowcowi, żeby przerobił to na coś innego niż bootstrap, czy zcustomizował, to chyba nie będzie musiał robić od zera? czy będzie?

3
B.Eng napisał(a):
Szekel napisał(a):

ale to jeszcze nie jest wada, bo user tego nie wie.

No może nie każdy, ale ludzie mają świadomość czym jest bootstrap i dlaczego wygląda tak samo na każdej stronie. https://www.dagusa.com/

Ale czy to nie jest tak, że jak nauczę się w bootstrapie i będę sobie mógł w tym szkicować, to potem jeśli coś będzie faktycznie wartego puszczenia gdzieś dalej w świat, to nie będzie to już taki problem zrefaktorować to do czegoś mniej oklepanego? Jakbym to dał w takiej sytuacji do podszlifowania jakiemuś frontendowcowi, żeby przerobił to na coś innego niż bootstrap, czy zcustomizował, to chyba nie będzie musiał robić od zera? czy będzie?

Pytanie jakiego rodzaju aplikacje chcesz robić. Jak to ma być drugi facebook to wizualna szata jest bardzo ważna. Jak to ma być system do zarządzania projektami albo crm to ważne jest funkcjonalność i ux a czy kontrolki będą oklepan jest bez znaczenia.

0

to chyba nie będzie musiał robić od zera? czy będzie?

Będzie. Bootstrap z założenia ma służyć do makietowania/szkicowania. To nie jest żadne pod szlifowanie, tylko posypywanie gówna wapnem. Frontendowiec powinien zaorać bootstrapa i robić customowo z ewentualnym wykorzystaniem pojedynczych styli. Strona dzięki temu będzie używać tylko potrzebnych elementów, wyglądać lepiej no i potencjalnie działać szybciej.
Jeżeli komuś nie zależy na wyglądzie strony to bootstrap jak znalazł.

0
Tomek Pycia napisał(a):

Pytanie jakiego rodzaju aplikacje chcesz robić. Jak to ma być drugi facebook to wizualna szata jest bardzo ważna. Jak to ma być system do zarządzania projektami albo crm to ważne jest funkcjonalność i ux a czy kontrolki będą oklepan jest bez znaczenia.

Raczej proste rzeczy na początek, zazwyczaj składające się pewnie z 1 do 5 stron (z naciskiem, że przez 99% czasu, pewnie będzie odwiedzana jedna - główna). Dajmy na to nie wiem, jakąś grę edukacyjną małą na jedną stronę, albo interfejs do backendowej aplikacji która Ci tnie plik dźwiękowy. Stopień frontowego skomplikowania bym szacował pewnie na coś pomiędzy:
https://2conv.com/pl56/ a https://craft-cv.com/generator/

1

Moda na fullstack mija. Lepije ten czas poświęcić na dalszy rozwój w backend.

0

Angular to taka Java na frontendzie.

0

JSF

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1