W jaki sposób to wysłać do Elasticsearchu

0

Struktura indeksu w Elasticsearchu wygląda analogicznie. Prześledźmy na przykładzie jak taki indeks powstaje. Załóżmy, że mamy trzy dokumenty, które wysyłamy do Elasticsearcha:

pierwszy dokument
{
"id": 1,
"sentence": "The Force will be with you. Always."
}
1
2
3
4
{
"id": 1,
"sentence": "The Force will be with you. Always."
}
drugi dokument
{
"id": 2,
"sentence": "Do. Or do not. There is no try."
}
1
2
3
4
{
"id": 2,
"sentence": "Do. Or do not. There is no try."
}
trzeci dokument
{
"id": 3,
"sentence": "I am one with the Force. The Force is with me."
}
1
2
3
4
{
"id": 3,
"sentence": "I am one with the Force. The Force is with me."
}
Struktura indeksu w Elasticsearchu wygląda analogicznie. Prześledźmy na przykładzie jak taki indeks powstaje. Załóżmy, że mamy trzy dokumenty, które wysyłamy do Elasticsearcha:

pierwszy dokument
{
"id": 1,
"sentence": "The Force will be with you. Always."
}
1
2
3
4
{
"id": 1,
"sentence": "The Force will be with you. Always."
}
drugi dokument
{
"id": 2,
"sentence": "Do. Or do not. There is no try."
}
1
2
3
4
{
"id": 2,
"sentence": "Do. Or do not. There is no try."
}
trzeci dokument
{
"id": 3,
"sentence": "I am one with the Force. The Force is with me."
}
1
2
3
4
{
"id": 3,
"sentence": "I am one with the Force. The Force is with me."
}

W jaki sposób to przesłać ?

0

****Zwracam się z uprzejmą prośbą Gdzie jest consola do Elast Search do pisania programów ? Dziękuję za szczególowe odpowiedzi.

1

Z tego co wiem to ElasticSearch ma REST API. I pewnie są jakieś GUI, żeby tym zarządzać.

0
adamon napisał(a):

****Zwracam się z uprzejmą prośbą Gdzie jest consola do Elast Search do pisania programów ? Dziękuję za szczególowe odpowiedzi.

curl. Raz znalazłem coś bardziej graficznego, ale w końcu nie skorzystalem

1

Kibana - zakładka Management -> Dev Tools. Aczkolwiek nigdy nie korzystałem.

0

Gdzie jest ta Kibana ? Po ściągnięciu mam katalogi:

bin, config, data, jdk, lib, logs, modules , plugins i nie mogę znalezć Kibany. Dziękuję za uszczegółowienie odpowiedzi.

1

Kibana to jest inny produkt firmy od Elastic Search. Tu można ściągnąć

0
tsz napisał(a):

Kibana to jest inny produkt firmy od Elastic Search. Tu można ściągnąć

0

Czy mam go doinstalować do elastic search ? Trzeba to jakoś konfigurować ?

1

Mam z jakiegoś powodu zainstalowane jedno i drugie. Nie pamiętam nawet czy coś konfigurowałem.

Wszedłem w Dev Toolsy i to chyba jednak nie jest to, czego potrzebujesz.

Ja bym użył Postmana i tak sobie zbudował indeks.

A skoro już odpaliłem Elastic Search to poszedłem za ciosem.

Zrobiłem takie zapytania:

PUT localhost:9200/mujindex

Stworzyło mi indeks.

POST localhost:9200/mujindex/_doc

To mi dodało nowy dokument do indeksu i zwróciło jego id.

GET localhost:9200/mujindex/_doc/gokINnQBA5dAog242EeA

gokINnQBA5dAog242EeA to id z poprzedniego zapytania. Znalazło i zwróciło mi dane, które tam wrzuciłem.

0

Gdzie mam wpisywać komendy, w którym pliku i miejscu skierowane do elastic search w Gorzowie.

2

Gdzie mam wpisywać komendy, w którym pliku i miejscu skierowane do elastic search w Gorzowie.

W sensie skierowałeś te pytanie do oddziału ElasticSearch w Gorzowie?

A tak serio to do czego chcesz tego użyć? Brzmi jak byś nie miał doświadczenia w developerce, webie jak i nie wiedział co to REST API. Z takim poziomem wiedzy nie wydaje mi się żebyś do czegokolwiek potrzebował ESa (sprawdziłem twoje poprzednie pytania, z tego co widzę to z pisaniem HTMLa, czy prostych skryptów masz problemy). Zacznij od czegoś prostego. Napisz prostą aplikację nawet w PHP+HTML (bo widziałem, że coś tam próbowałeś), dorzucaj sobie rzeczy po kawałku (np. bazę danych) i naucz się na razie porządnie podstaw ale nie brnij w coś takiego jak ElasticSearch na początku nauki, bo strzelam że nie rozumiesz nawet kiedy i po co się tego używa (pomijając to jak to działa). Robisz sobie krzywdę zaczynając naukę w ten sposób. Nie rozumiesz jak używa się kawałka drewna, a próbujesz zbudować łódź.

edit:
Strzelam, że to po poście @KamilAdam (https://4programmers.net/Forum/1700679). Odpuść sobie tak trudne technologie. Zacznij od PHP jeśli już masz wszystko ustawione na kompie, dołóż do tego jakąś bazę danych (PostgreSQL, MySQL) i tylko tego się trzymaj przez najbliższe kilka miesięcy nauki żeby to porządnie ogarnąć (język+baza to taki standard w web devie).

0

W PHP i SQL robiłem projekty, ale nie wiem w którym pliku programować w Kibanie ?

0
adamon napisał(a):

W PHP i SQL robiłem projekty, ale nie wiem w którym pliku programować w Kibanie ?

A do czego Ci właświe ta Kibana?

1
adamon napisał(a):

nie wiem w którym pliku programować w Kibanie ?

Za cholerę nie kumam tego zdania.

0

Jeden gościu mi napisał, że programy można robić w Javie w konsoli Kibana. W poniższej wersji. Tylko ja nie mam
Kibana - zakładka Management -> Dev Tools. Aczkolwiek nigdy nie korzystałem.

1
adamon napisał(a):

Jeden gościu mi napisał, że programy można robić w Javie w konsoli Kibana. W poniższej wersji. Tylko ja nie mam
Kibana - zakładka Management -> Dev Tools. Aczkolwiek nigdy nie korzystałem.

Co cchesz osiągnąć? Kibana jest napisana w Javie.

0

Ściągnąłem Kibana i tam nie ma tej zakładki Management i Dev Tools

0
adamon napisał(a):

W PHP i SQL robiłem projekty, ale nie wiem w którym pliku programować w Kibanie ?

Może i "robiłem", ale sądząc z dostepnych informacji, to nie "zrobiłem"

0

Czyli gdzie mam utworzyć bazę danych książek dla internetowej sprzedaży, aby były wyrzucane te książki na stronę www.

0

Sorry zle napisałem. Nie chodzi o programy pisane w Javie tylko o bazę danych tj. na stronach wydawnictwa Helion, że po wpisaniu w pole nazwy książki system ją wyszuka. Opcja ...... szukaj. https://helion.pl/

Oczywiście wyszuka ją na stronie www

1
adamon napisał(a):

Czyli gdzie mam utworzyć bazę danych książek dla internetowej sprzedaży, aby były wyrzucane te książki na stronę www.

Skoro robiłeś projekty w SQL, to z czym masz problem w tym konkretnym przypadku?

OtoKamil napisał(a):

A tak serio to do czego chcesz tego użyć? Brzmi jak byś nie miał doświadczenia w developerce

A nawet z rozumieniem wypowiedzi

1

Stwórz bazę danych, napełnij ją danymi. Wtedy można myśleć o przeszykiwaniu tego zbioru.

0

Piszą, że Elastic Search to lepsza i większa baza danych i że bazę tworzy się w Kibana, tylko nie wiem gdzie to się tworzy i jak ? W którym pliku, gdzie jest konsola ?

1

Lepsza i większa od czego? O ile nie masz milionów rekordów to każa baza SQL się sprawdzi.

0

lepiej wyszukuje. Gdzie i w jaki sposób tworzyć tą bazę danych, w którym pliku ?

2

O co koledze @adamon chodzi to to, o czym wspominałem w moim poście. Jeden z użytkowników polecił mu do wyszukiwania książek użyć ESa. Kolega @adamon nie potrafi sobie poradzić z zarządzaniem ESem bez jakiegoś panelu (bo normalnie to tylko REST), więc ktoś polecił mu Kibanę bo ta zawiera taki mały panelik do strzelania requestów do Elastica. Niestety Kibana + ES służą do kompletnie czegoś innego.
Oczywiście, ElasticSearch służy do szybkiego wyszukiwania danych (np. po wpisanej w wyszukiwarce frazie, tak jak to działa na 4programmers), które zostały zaindexowane w pewien sposób i można go użyć do stworzenia wyszukiwarki, ale nie masz potrzeby stosowania ESa w swoim projekcie. To zbyt duże narzędzie żeby z nim zaczynać naukę programowania.
Kibana, dla wyjaśnienia, to narzędzie to wizualizacji zebranych w ElasticSearchu danych i niekoniecznie muszą być to twoje książki ale np. logi z twojej aplikacji. Dane z przykładowej aplikacji napisanej np. w PHP przesyła się do ESa (np. czas wykonywania zapytań do serwera, kody odpowiedzi, headery itp.) i na tej podstawie Kibana jest w stanie zwizualizować je na wykresach np. pokazując Ci jak szybko dana strona ładuje się użytkownikowi, ile błędów otrzymywali użytkownicy w zakresie ostatnich kilku tygodni próbując wejść na konkretną podstronę, z jakich przeglądarek korzystają użytkownicy, itp).

To czego ty szukasz i co powinno wystarczyć w twoim przypadku to wyszukiwanie zapytaniem do bazy SQL (używając czegoś takiego jak LIKE). Jeśli już masz jakąś bazę, to możesz przeszukać daną tabelę z książkami ("books") gdzie masz tytuły swoich książek ("title"). Możesz wtedy wykonać zapytanie SQL podobne do tego:

SELECT * FROM books WHERE title LIKE '%Więzień%';

(procenty na początku i końcu szukanej frazy (w tym przypadku - Więzień) pozwalają wyszukać tę frazę nawet w środku zdania. Jeśli pominiesz pierwszy znak % i zostawisz tylko ten na końcu to zapytanie będzie szukało wszystkich książek które zaczynają się od frazy "Więzień", więc "Harry Potter i Więzień Azkabanu" nie zostanie znalezione. Przy okazji musiałbyś użyć też SQLowego lowercase podczas wyszukiwania bo LIKE jest wrażliwy na wielkość liter (chyba, nie jestem pewny ale wydaje mi się że tak, bo dawno nie używałem) i używając frazy %więzień% do wyszukiwania nie znajdzie twojej książki bo ona ma w tytule Więzień (wielka litera) ale to już zostawiam do zrobienia tobie)

0

**Dziękuję za radę i pomoc. Znacie jakiś autoryzowany przetłumaczony podręcznik do Elastic Search, kibany i ESa ?
Do czego wykorzystuje się te technologie ? **

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1