W jaki sposób zrobić wyszukiwarkę produktów na własnej stronie, np książek w księgarni.

0

W jaki sposób zrobić wyszukiwarkę produktów na własnej stronie, np książek w księgarni. Dziękuję za podanie szczegółowych informacji.

1

Dla małych zbiorów danych wystarczy Postges Search - kiedyś byla na to nakładka pod postacią Hibernate Searcha. Nie wiem jak teraz.
Dla dużych zbiorow danych Solr lub Elastic Search

3

eeeee? No zrobić formularz, odpowiednie zapytanie sql i wyświetlić wyniki :D

0
mr_jaro napisał(a):

eeeee? No zrobić formularz, odpowiednie zapytanie sql i wyświetlić wyniki :D

Z like po tabeli?

1

@KamilAdam: like na kolumnie :) Nie trzeba od razu zaprzęgać specjalnych silników do fulltext search, mi raz w życiu przez 10 lat kodowania zdarzyło się, że nie obyło się bez silnika dodatkowego, a tak wystarczy po prostu umiejętne napisania zapytania + odpowiednie projektowanie bazy (jeśli ma być więcej niż ten milion rekordów po których ma być szukanie)

1
adamon napisał(a):

W jaki sposób zrobić wyszukiwarkę produktów na własnej stronie, np książek w księgarni. Dziękuję za podanie szczegółowych informacji.

To jakiego aspektu wyszukiwarki nie rozumiesz?

Przebrnąłeś już przez te FX-y? Czy tylko generujesz chaotyczne pytania (i duplikaty) ZAMIAST coś systematycznie robić?

0

@mr_jaro: ja mialwm na odwort.
Raz oddaliśmy aplikacje która umierala przy wyszukiwaniu bo nikt nie umiał zrobić full search teaxta inaczej niż na like. Bylem wtedy poczatkujacym juniorem a Elastic jeszcze nie był popularny.
Drugi raz to pracowałem przy aplikacji gdzie full search text był wewnątrz bazy banych i był wynoszony do osobnego mikroserwisu i osobnego NoSQLa. Tu ciekawostka - manago nie lubią żeby nazywać usługę do wyszukiwania Search-Service

2

@KamilAdam: po prostu trzeba tak jak zawsze dostosować system do potrzeb. Bo propozycja od razu dawania elastic searcha dla szukajki na kilkadziesiąt tys rekordów to jak zamawianie tira by przewieźć taboret.

0
mr_jaro napisał(a):

@KamilAdam: po prostu trzeba tak jak zawsze dostosować system do potrzeb. Bo propozycja od razu dawania elastic searcha dla szukajki na kilkadziesiąt tys rekordów to jak zamawianie tira by przewieźć taboret.

ooo jak miło temat o wyszukiwarce...
Ale przecież elastic search dopasowuje wyszukiwania najbardziej trafne(nawet jak się coś żle wpisało), a więc nie chodzi tutaj tylko o wydajność... Ja akurat nie wiem dużo w tym temacie, więc dlaczego jest to złe rozwiązanie? a jeśli komuś zależy na precyzyjnym wyszukaniu?

1

@phanc może to dziwne ale przez cały okres mojej pracy tylko jeden klient chciał wyszukiwanie tego typu. W większości przypadków nie potrzeba nic więcej czego nie zaoferuje silnik bazy. Czasem zdarza się też że klient pyta się o takie wyszukiwanie ale po wycenie wdrożenia rezygnuje bo "nie jest to kluczowe na razie zostawmy" i tak zostaje w backlogu do śmierci projektu.

0
mr_jaro napisał(a):

1) ... zaoferuje silnik bazy.
2) ... Czasem zdarza się też że klient pyta się o takie wyszukiwanie ale po wycenie wdrożenia rezygnuje bo "nie jest to kluczowe na razie zostawmy" i tak zostaje w backlogu do śmierci projektu.

  1. czy mówisz o po prostu o odpowiednich zapytaniach czy o czymś konkretnym, na bazach bardzo mało się znam.
  2. no właśnie ale jednak jest to w tym wypadku wypadkowa ceny a nie tego czy to warto zaimplementować

załóżmy że ktoś by zakładał bloga to czy nie warto wtedy użyć takiego zaawansowanego wyszukiwania jeśli w grę nie wchodzi cena?

2
phanc napisał(a):
  1. czy mówisz o po prostu o odpowiednich zapytaniach czy o czymś konkretnym, na bazach bardzo mało się znam.

Zapytaniach. Większości klientów wystarcza zwykły like '%text%' .

phanc napisał(a):
  1. no właśnie ale jednak jest to w tym wypadku wypadkowa ceny a nie tego czy to warto zaimplementować

Niekoniecznie, klient płaci za bzdury robione kilka tygodni, które czasem nawet na produkcje nie wchodzą to i za parę godzin na wdrożenie takiego silnika (przy niezbyt skomplikowanym formularzu) by zapłacił gdyby potrzebował. Klienci często się pytają o rózne rzeczy a potem ustalają co rzeczywiście im potrzeba mając już też wiedze ile co będzie kosztowało.

phanc napisał(a):

załóżmy że ktoś by zakładał bloga to czy nie warto wtedy użyć takiego zaawansowanego wyszukiwania jeśli w grę nie wchodzi cena?

Chcesz się bawić? Proszę bardzo. Nikt ci nie zabroni. Ale blogi i tak najlepiej przeszukuję się w googlu :)

1

https://www.algolia.com/ podobno jest fajna. Info z drugiej ręki, bo sam nigdy nie używałem.

0

Hop, hop, OP jesteś tutaj !?!??!

0

A jak to Elastic Search zamieścić na stronie www w HTML-u CSS i Java Scripcie ?
Dziękuję za szczegółową odpowiedz wraz z przykładem.

1
adamon napisał(a):

A jak to Elastic Search zamieścić na stronie www w HTML-u CSS i Java Scripcie ?
Dziękuję za szczegółową odpowiedz wraz z przykładem.

https://innpoland.pl/156181,jak-zadawac-w-pracy-pytania-zeby-nie-pokazac-swojej-niekompetencji

Szczegółowa odpowiedź:
otwórz stronę produktu
przeczytaj
wróć z konkretnymi pytaniami

0

Na stronie chyba muszę umieścić pole, w którym odwiedzający będzie wpisywał tytuły do wyszukiwania.
W jaki sposób podpiąć do tego Elastic Search ?

1
adamon napisał(a):

Na stronie chyba muszę umieścić pole, w którym odwiedzający będzie wpisywał tytuły do wyszukiwania.

bardzo dobry wynik, jak na dwa miesiące poszukiwań.
Google to też biała strona z jednym polem.

0

Nie wiem jak to umieścić na stronie www

0

A czego próbowałeś?

0

Tylko coś tam wyświetla w oknie, tym co się wpisuje cmd.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1