Serwer do javy potrzebuje.

0

Potrzebuje czegoś nie bardzo drogiego gdzie mógłbym zrobić bloga w servletach javy(wstawić go). Bo muszę się jej nauczyć. Jeśli są jakieś rozwiązania gdzie bym to by najmniej konfiguracji. Dziękuję za odp.

1

@phanc: Tylko do celów nauki chcesz czy potem ma być utrzymywany ten blog? Bo jak celem nauki to sobie na AWS postaw

1

@phanc: Jest też możliwosć postawienia takiej aplikacji na heroku. https://www.heroku.com/pricing

0
SharkSamuraj napisał(a):

@phanc: Jest też możliwosć postawienia takiej aplikacji na heroku. https://www.heroku.com/pricing

nie tylko nie ten syf.
Tak chicałbym tego bloga utrzymywać.

2

@phanc: To jakiś tani VPS albo Raspberry PI w piwnicy trzymać :)

0
Dregorio napisał(a):

@phanc: To jakiś tani VPS albo Raspberry PI w piwnicy trzymać :)

ale ja nie mówie o czymś bardzoooooo tanim tylko, przecież są serwy tanie które będą służyć tylko na bloga.

3
phanc napisał(a):

@phanc: Jest też możliwosć postawienia takiej aplikacji na heroku. https://www.heroku.com/pricing

nie tylko nie ten syf.
Tak chicałbym tego bloga utrzymywać.

???
Checesz się bawić w serwlety i narzekasz, że heroku to syf? To mniej więcej tak jakbyś chciał jeździć szambiarką, ale narzekał, że tapicerka śmierdzi plastikiem.
Skąd pomysł tych serwletów? Jest prawdopodobne, że ktoś Ci coś nakłamał jeśli chodzi o javę.

1

Ostatnio chcialem odpalic serwer Minecrafta - tez Java. Po wielu poszukiwaniach, roznych opcjach serwerow hostujacych JVMa, skonczylo sie na wyciagnieciu z szafy starego PCta i postawieniu go w garazu + publiczne IP.

Gdy robilem eksperymenty, o ktorych piszesz (tez uczylem sie servletow i jsp) to skonczylem, uwaga to nie jest zart, z Raspberry Pi + adres publiczny. Do nauki servletow Raspberry Pi wystarcza.

0

no ale ja nie chcę się w coś takiego robić. Chce mieć po prostu serwer który obsługuje jave.

1

Zamiast zaczynać od d*py strony zacznij się uczyć javy.
Zanim projekt zacznie mieć ręce i nogi to trochę wody w bystrzycy upłynie, do tego czasu wystarczająca będzie maszyna, na której dewelopujesz. Niepotrzebnie zastanawiasz się nad nieistnonymi na tym etapie szczegółami. Po co Ci serwer jak nie będziesz miał czego na nim uruchomić?

0
tomepaw napisał(a):

Zamiast zaczynać od d*py strony zacznij się uczyć javy.
Zanim projekt zacznie mieć ręce i nogi to trochę wody w bystrzycy upłynie, do tego czasu wystarczająca będzie maszyna, na której dewelopujesz. Niepotrzebnie zastanawiasz się nad nieistnonymi na tym etapie szczegółami. Po co Ci serwer jak nie będziesz miał czego na nim uruchomić?

no bo widzisz, tak mi się chce uczyć javy jak robić w polu. Więc chciałem coś zrobić żeby było fajnie, bloga zawsze chciałem mieć.

0

no dobra a jakbym chciał po prostu backend w javie napisać to podalibyście jakiś serwer który by to ogarnął?

0
phanc napisał(a):

no bo widzisz, tak mi się chce uczyć javy jak robić w polu. ...

I to mógłby być koniec wątku.
Odpuść, weź wordpressa

1

Jeśli już się uparłeś na to JSP to przydałyby się serwer WWW i serwer aplikacji - np. Apache HTTP i Apache Tomcat. Kilka takich stacków u mnie w firmie stoi i sobie całkiem dobrze radzi.
Jak już inni wspomnieli, poszukaj sobie najtańszego VPSa z 1 rdzeniem/CPU i ze maks. 4 GB RAMu (KimSufi, ArubaCloud), ew. coś od Googla/Amazonu/MS.

2
  1. Takie pytania zadawaj na forum java
  2. Jest tam nawet przypięty wątek o hostingu! (przypomniało mi się, że swego czasu na takie kupy był dobry OpenShift i to nawet darmowy).
  3. Ze swojej strony w temacie radzę 3 podejścia:
    a) chcesz nauczyć się minimum, żeby zarabiać dobre pieniądze, gdzieś masz javę, w du...y masz ideały i jakiś rozwój itd. - ogarniaj SpringBoot - to jest javowy mainstram, jak dla mnie ślepa uliczka technologicznie, ale kasa będzie przez lata i w porównaniu z serlwletami, JSP, Tomcatami to i tak postęp, do bloga nadaje się nieźle
    b) chcesz troszę nowocześniejszego podejścia, ale nadal koniecznie java - ogarnij
    Javalin, SparkJava, SpringWeb Flux:
    przykładowo serwer w Javalin:
import io.javalin.Javalin;

public class HelloWorld {
    public static void main(String[] args) {
        Javalin app = Javalin.create().start(7000);
        app.get("/", ctx -> ctx.result("Hello World"));
    }
}

(żadnych tomvatów i innych kup - program normalnie odpalany z main - jak u ludzi cywilizowanych),
c) gdzieś masz javę, ale chcesz się sensownie nauczyć backendu, programowanie Cię interesuje:
Kotlin - Ktor, lub Scala - Http4s,

  1. JSP, Servlety i inne kupy ogarniesz jak Cię zmuszą.
1
phanc napisał(a):
SharkSamuraj napisał(a):

@phanc: Jest też możliwosć postawienia takiej aplikacji na heroku. https://www.heroku.com/pricing

nie tylko nie ten syf.
Tak chicałbym tego bloga utrzymywać.

Dlaczego syf, za darmo łatwo i przyjemnie można zrzuć apkę przez pusznięcie gitem. Fakt nie grzeszy szybkością, ale do testów i nauki wystarczy. Wspiera Spring Boota, w którym też można tłuc serwlety na wbudowanym Tomcacie.

0

uruchamia się 9 sekund ...

1
phanc napisał(a):

uruchamia się 9 sekund ...

Chwalmy Pana! Pracowałem na Tomcacie, który wstawał 20-25s. A teraz mam Websphere, który wstaje w 60s. I ja się z tego cieszę jak głupi, bo mogę testy porobić.

0
trojanus napisał(a):
phanc napisał(a):

uruchamia się 9 sekund ...

Chwalmy Pana! Pracowałem na Tomcacie, który wstawał 20-25s. A teraz mam Websphere, który wstaje w 60s. I ja się z tego cieszę jak głupi, bo mogę testy porobić.

mówię o produkcyjnym kodzie. Prosescy są w jakiś sposób zaspane i uruchamiaja sie po 9 sek. Użytkownik zanim zobaczy strone poczeka 9 sekund. Absurd.

1
phanc napisał(a):

uruchamia się 9 sekund ...

W planie free masz ograniczenie, po 30 minut braku żądań, aplikacja jest wywalana z pamięci, pierwsze żądanie powoduje ponowne uruchomienie. Uruchomienie aplikacji też jest pierwszym żądaniem, stąd wrażenie, że serwer wolno działa. Wykupisz płatny plan to pozbędziesz się tego ograniczenia, aplikacje raz uruchomisz i będzie działać normalnie.

1

Już prędzej nauczysz się technologii i postawisz tego bloga, niż zapełnisz go regularnie treścią którą ktokolwiek będzie chciał czytać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1