Wstawianie elementów "na powierzchni" tła (obraz jpeg)

0

Witam. Tworzę prostą "roboczą" stronę, nie musi być potworem wydajności. Po obecnej zawierusze będzie profesjonalna natomiast jako że nauka nigdy nikomu nie zaszkoidzła podobno wziałem się za kombinowanie i problemy już na starcie.

Mam obrazek jpeg, który ma być tłem dla całej strony. i Pytanie:
Jak na tym obrazku, który ma być tłem umieszczać inne elementy? Logo, tekst, obrazki, przyciski etc. Chodzi mi o wskazanie metody.
Obecnie mam to i nie wiem czy jest to odpowiednia struktura do tego typu działania.
Będę wdzięczy za rady w jaki sposób powinieniem za to sie zabrać. Dołączam poglądowy obrazek, tekst jaki miałem pod ręką :)
Poniższy kod wyświetla tło.

<head>
<style>
	
   div.column {
                
                max-width: 1000px;
              }
              
              figure.fixedratio {
                padding-top: 56.25%;  
                margin: 0;
              
                background-image: url(obrazek.jpeg);
                background-size: cover;
                -moz-background-size: cover;  
                background-position: center;  
              }	

</style>
</head>
<body>

 <div class="column">
                <figure class="fixedratio">

</figure>

</div>

</body>
0

Tło to tło. Zapomnij o nim (na jakiś czas) i rób projekt.
Inaczej mówiąc nie "zamieszczasz na obrazku" tylko robisz normalny html/css

0
AnyKtokolwiek napisał(a):

Tło to tło. Zapomnij o nim (na jakiś czas) i rób projekt.
Inaczej mówiąc nie "zamieszczasz na obrazku" tylko robisz normalny html/css

Tylko wiesz, ta grafika zawiera element do którego tekst czy inne elementy muszą być dopasowane - tj np być pod/obok niego. Jak zaczne na czysto a potem okaże się, że jedno na drugie zachodzi?? Inna kwestia, że ktoś poradził mi wyciąć element z grafiki (zwłaszcza że dysponuję sporą rozdzielczością pliku) i go normalnie wstawić a tło CSSem zrobić.

W kwestii responsywności, która opcja jest lepsza?

0

Pokaż konkretny przykład.

0
Marcin Romanowski napisał(a):
AnyKtokolwiek napisał(a):

Tło to tło. Zapomnij o nim (na jakiś czas) i rób projekt.
Inaczej mówiąc nie "zamieszczasz na obrazku" tylko robisz normalny html/css

Tylko wiesz, ta grafika zawiera element do którego tekst czy inne elementy muszą być dopasowane - tj np być pod/obok niego. Jak zaczne na czysto a potem okaże się, że jedno na drugie zachodzi?? Inna kwestia, że ktoś poradził mi wyciąć element z grafiki (zwłaszcza że dysponuję sporą rozdzielczością pliku) i go normalnie wstawić a tło CSSem zrobić.

W kwestii responsywności, która opcja jest lepsza?

Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale ja bym użył właściwości position:absolute/relative..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1