Okienko powiadomienia (jak na forum)

0

Proszę o przykład / szkielet okienka html, które wyskakuje w prawym dolnym rogu, będąc na wierzchu nie tylko przeglądarki internetowej, ale i innych aplikacji.
Uważam się za backendowca, który kuma w CSS i pokrewne zagadnienia. *)

Analiza githuba coyote przerasta mnie wielokrotnie.

*) np ostylowałem dość dużą apliakcję

0

Dzięki za dobre chęci, ale pytanie dotyczyło tylko okienka, a nie transferu danych

1

AFAIR nie mozesz otworzyc tego okienka „o tak se” - pojawia sie ono automatycznie po odebraniu przez przegladarke powiadomienia push i nie ma sie nad nim kontroli z poziomu kodu.

0
Patryk27 napisał(a):

AFAIR nie mozesz otworzyc tego okienka „o tak se” - pojawia sie ono automatycznie po odebraniu przez przegladarke powiadomienia push i nie ma sie nad nim kontroli z poziomu kodu.

YYyy, ale okienko w obrębie prostokąta obrazu przeglądarki raczej się uda? Kiedyś próbowałem, i coś mi wychodziło, jakiś Z-order, jakiś fixed i jeszcze kilka styli, niestety nie zachowało mi się ...

2

Ja używałem swego czasu takiego szajsu:
https://codeseven.github.io/toastr/
tutaj generator:
https://codeseven.github.io/toastr/demo.html

0

W obrębie tego wątku, Push a Websocket to jest to samo / nie to samo / jedno zbudowane nad drugim ?
Push uruchamia dodatkowe ficzery przeglądarki, których by nie uruchomił Websocket?

1
  • WebSockets umożliwiają nawiązanie stanowego, dwukierunkowego połączenia między klientem oraz serwerem - dzięki temu możesz na żywo wysyłać oraz odbierać dowolne dane do / z klienta, bez konieczności babrania się w techniki typu long polling; przy czym połączenie jest ucinane w momencie, gdy użytkownik zamknie kartę przeglądarki. Typowe zastosowanie to wszelkiego rodzaju czaty, agar.io etc.
  • Push API służą do wysyłania jednostronnych (serwer -> klient), "drobnych" powiadomień (np. X skomentował twój post) na docelowe urządzenie nawet wtedy, gdy dana karta jest akurat zamknięta; wymagają jednak zgody użytkownika na zostanie "zainstalowanym" na danym urządzeniu.
0
Patryk27 napisał(a):

AFAIR nie mozesz otworzyc tego okienka „o tak se” - pojawia sie ono automatycznie po odebraniu przez przegladarke powiadomienia push i nie ma sie nad nim kontroli z poziomu kodu.

Dobra. Studiuję jak serwer pcha (pushuje?) na gruncie Javy , nadal jestem w krzokach, ale zaczynam dotykać to własnymi ręcami i własnymi palcyma.

1.Czy klient (przeglądarka?, tradycyjna strona z tej samej serverside aplikacji zawierającej push? Co właściwie jest "klientem") musi wykonać coś, aby być otwarta na push?

  1. Jak działa sesja w tych rozwiązaniach? Albo co ją zastępuje?
    Mam z pięciu przeglądarek otwartą stronę, ale chcę powiadomić tylko na jedną. Przykłady tego nie specyfikują.
1

Ad 1: Tak, musisz zarejestrować odpowiedniego workera (https://serviceworke.rs/).

Ad 2: Nie wysyłasz powiadomień "do strony" albo "do zakładki", tylko do konkretnego workera - o ile explicit nie zarejestrujesz wielu (nie wiem czy jest to w ogóle możliwe), czynny będzie tylko jeden, niezależnie od liczby kart (<0, +inf)).

0
Patryk27 napisał(a):

Ad 1: Tak, musisz zarejestrować odpowiedniego workera (https://serviceworke.rs/).

Ad 2: Nie wysyłasz powiadomień "do strony" albo "do zakładki", tylko do konkretnego workera - o ile explicit nie zarejestrujesz wielu (nie wiem czy jest to w ogóle możliwe), czynny będzie tylko jeden, niezależnie od liczby kart (<0, +inf)).

Dobra, z tych JS-ów ze wskazanej strony między innymi jest słuchanie na zdarzenie 'push' ... a co mam pchać? Może to być HTML? Server side JS jest dla mnie trudny do przyswojenia.

PS. Na stronie demo mi nie działa, nie wiem dlaczego.

0

a co mam pchać? Może to być HTML?

Możesz wysyłać payload w dowolnej formie :-)

Server side JS jest dla mnie trudny do przyswojenia.

W zasadzie to jest client-side JS - działa w przeglądarce.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1