Tabela w HTML nie mieści się na A4 podczas druku

0

Witam,

Chcę wydrukować tabelę napisaną w HTML, która ma dużo kolumn ale podczas druku ucina mi jej część. Próbowałem dodać zapytania @media do druku ale chyba coś źle robię. Szkielet tabeli wygląda następująco:

<style>

table {
	width: 100%;
	border-collapse: collapse;
	text-align: center;
}

thead{
	background-color: #c0c0c0;
}
table, th, td{
	border: 1px solid black;
	padding: 10px;
}
table tbody tr:nth-child(even){
	background-color: #eaeaea;
}

@media print {
     @page {size: A4 ;max-height:100%; max-width:100%}
	 .table-box table {page-break-inside: avoid}
}
</style>

<div class="table-box">
<table>
  <thead>
    <tr>
      <th rowspan="2"></th>
      <th rowspan="2"></th>
	  <th rowspan="2"></th>
	  <th colspan="2"></th>
	  <th rowspan="2"></th>
	  <th rowspan="2"></th>
	  <th rowspan="2"></th>
	  <th rowspan="2"></th>
	  <th rowspan="2"></th>
	  <th colspan="2"></th>
	  <th rowspan="2"></th>
	  <th rowspan="2"></th>	  
    </tr>
	<tr>
      <th>od</th>
      <th>do</th>
	  <th></th>
	  <th></th>
    </tr>
  </thead>
<tbody>
</tbody>
</table>
</div>
2

najlepiej nie drukować htmla tylko generować pdf i wtedy jest pewność co do druku

0
mr_jaro napisał(a):

najlepiej nie drukować htmla tylko generować pdf i wtedy jest pewność co do druku

Ale i tak może być syf, bo np. tabelka zostanie zmniejszona i nic nie będzie widać.

Może dobrym rozwiązaniem jest obrócić tabelkę? Rekordy zamiast podane w rzędach, będą w kolumnach. Ofc, jeśli rekordów jest stosunkowo mało^^

1

@serek: nie zostanie zmniejszona bo pdf ma swój html i generujesz go customowo a nie na podstawie tego co masz na froncie. Jak masz zbyt długą tabele to algo zmieniasz by robiło wertykalnie strony z odpowiednią paginacją i tyle.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1