Jak postawić stronę?

0

Jak widać w tytule, jak - krok po kroku - postawić stronę, aby była zabezpieczona https? Byłbym wdzięczny za jak najwięcej informacji na ten temat <3

0

To zależy gdzie i na czym chcesz ją postawić.

2

0

W https://hostinghouse.pl/hosting masz za 15 zeta za free cert, potem wystarczy dodać odpowiedni wpis przekierowujący ruch z http na https.

0
katakrowa napisał(a):

To zależy gdzie i na czym chcesz ją postawić.

Luźne pytanie, możesz podać przykład jak ty byś to zrobił

1

Najważniejsze pytanie to czy to ma być statyczna strona w HTMLu czy dynamiczna strona z backendem?
Jeśli statyczna strona to można utworzyć repozytorium na githubie i włączyć github pages. Dodatkowo githup pages wspiera generator stron Jekyll, a Jekyll wspiera SASS i preprocesor CoffeeScriptu ( :D ) co ułatwia postawienie statycznej strony. Https jest tam za darmo.
Jeśli strona dynamiczna to trzeba szukać hostingu wspierającego dany język programowania. Ewentualnie kupić serwer wirtualny i zainstalować co potrzeba

0
Kamil Żabiński napisał(a):

Najważniejsze pytanie to czy to ma być statyczna strona w HTMLu czy dynamiczna strona z backendem?
Jeśli statyczna strona to można utworzyć repozytorium na githubie i włączyć github pages. Dodatkowo githup pages wspiera generator stron Jekyll, a Jekyll wspiera SASS i preprocesor CoffeeScriptu ( :D ) co ułatwia postawienie statycznej strony. Https jest tam za darmo.
Jeśli strona dynamiczna to trzeba szukać hostingu wspierającego dany język programowania. Ewentualnie kupić serwer wirtualny i zainstalować co potrzeba

Backend + front

0

To wszystko zalezy od tego jaki serwer. Wykupując certyfikat dostajesz kilka różnych kodów, np public key, kod certyfikatu itd.
Te kody wkleja sie najczęściej w panelu ustawień serwera.
Potem w htaccess dodajesz przekierowanie tak aby każdy lądował na wersji https zamiast zwykłej http.

0

Średnio - duży projekt z wykorzystaniem popularnych frameworków po stronie backendu i fronta, raczej "profesjonalne" podejście

0

Ponawiam pytanie, może trochę konkretyzując - muszę od zera postawić stronę https, wiem już, że potrzebuję płatnych certów, nie ma z tym problemu. Będzie to "projekt placeholder" dla zespołu front i backendowego. Jak krok po kroku postawić taką stronę od zera?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1