Język backendowy - startup

0

Cześć,

mam kilka pomysłów, które jak uważam mają spory potencjał. Stoję przed wyborem języka, w którym postanie API, zarówno do aplikacji internetowej oraz mobilnej. Korzystam z Linuxa, więc naturalnym wyborem byłby Python, ale mam pewne obawy co do wydajności i późniejszego utrzymania takiej aplikacji. Czy jedynymi sensownymi alternatywami są Java, C#?
PHP wolałbym sobie odpuścić. Myślałem też o NodeJS'ie, ale zdania są podzielone. Go, Rust oraz RoR wydają się mało popularne. Idealnym byłby język zwięzły, dojrzały i przyszłościowy.
Jesteście w stanie coś polecić?

3

Jak jesteś na etapie pomysłu to jakie ma to znaczenie ? Użyj te technologie które znasz najelepiej lub jeśli jesteś inwestorem to takich technologii dla których otrzymasz najtańszą/najlepszą ofertę.
I tak jeżeli początkowo pomysł ci ruszy przeorasz ten kod kilkukrotnie.

0

Java, Kotlin, Scala lub Eta. Innych alternatyw nie widzę

Update:
Ewentualnie jak chcesz ekstremalnie szybkiego w działaniu i ciężkiego w pisaniu to Rust

1

Napisz najpierw w tym w czym jesteś najlepszy, skończ projekt a potem sprawdź co w nim byłoby lepsze gdybyś użył innego języka i ewentualnie zrobił jakąś funkcjonalność w innym języku wystawiając api do niego

2

Ja bym wolał Lispa jakiegoś. :) Jak dla mnie Common Lisp się dobrze sprawdza, ewentualnie Clojure na JVM.
Oczywiście nie próbuję Cię przekonać do Lispa, bo pewnie jeszcze nie jesteś na tym etapie. Jedyne zagrożenie jakie widzę w pythonie to może być skalowalność w dłuższej perspektywie. Z drugiej strony, jeśli zamierzasz pójsć w mikroserwisy to czemu nie.

0

Tak jak napisales: Python / Flask.
Ew. jesli chcesz jeszcze bardziej przyoszczedzic to node.js

5

Na tym etapie nie ma to znaczenia - wybierz ten język, który znasz najlepiej. Życzę jak najlepiej, ale na 90% projekt zakończy się na pomyśle.

0

Proponuję język Luna.

0

Proponuję Dart.

0

Aplikacje powstaną na pewno, natomiast to, czy się przyjmą jest inną kwestią. Niemniej nie chciałbym stosować półśrodków, tylko wybrać przyszłościowe technologie, które w przypadku gdy aplikacje nie wypalą, pozwolą na znalezienie pracy bez większych problemów.
Dziękuję za wszystkie sugestie. Szczególnie zainteresował mnie Rust oraz ETA, w najbliższych dniach pogłębię nieco wiedzę na ich temat.

4

Pisz w tym co znasz żeby jak najszybciej skończyć projekt (nawet jeśli to PHP). Jeśli zacznie ograniczać Cię technologia (wydajność, rozwiązania) albo zauważysz, że są jakieś miejsca do których inny język nadaje się lepiej to wtedy widzę sens przepisywania tego na coś czego musisz się nauczyć

1

Niemniej nie chciałbym stosować półśrodków, tylko wybrać przyszłościowe technologie, które w przypadku gdy aplikacje nie wypalą, pozwolą na znalezienie pracy bez większych problemów.

Ale znasz już jakiś język backendowy? Jeśli tak, to najlepiej robić w tym, co się zna, nawet jeśli to język mało sexy (jeśli Zuckerberg napisał Facebooka w PHP i odniósł sukces, to wszystko jest możliwe), ale jeśli nie znasz języka backendowego, to coś słabo to widzę, jeśli chodzi o realizację twoich pomysłów. Oczywiście nic nie jest niemożliwe, ale mimo wszystko bez znajomości technologii to zanim dojdziesz do poziomu umiejętności, które pozwolą ci zrealizować swój pomysł, pewnie minie trochę czasu (chociaż to zależy jeszcze jaki to pomysł. A pewnie od tego będzie zależał wybór technologii).

No ale jak już coś znasz, to możesz napisać w tym, co umiesz, sprawdzić, czy w ogóle to ma sens i najwyżej się przepisze.

mam kilka pomysłów, które jak uważam mają spory potencjał.

Uważasz, czy masz do tego konkretne podstawy? Np. jeśli ci się coś wymyśliło "bo tak", to wcale nie musi oznaczać, że to dobry pomysł biznesowy. Ale jeśli zauważyłeś niezaspokojoną potrzebę na rynku albo ułomności istniejących rozwiązań, to co innego.

0
samoloth napisał(a):

Szczególnie zainteresował mnie Rust oraz ETA, w najbliższych dniach pogłębię nieco wiedzę na ich temat.

No to długie miesiące nauki przed Tobą, jeśli wybierzesz Rust, a w przypadku ETA, całkowite przestawienie się na programowanie funkcyjne.
Co też niekoniecznie będzie proste. Dosyć ryzkowna teza, że nie wiadomo czy Dart się przyjmie, a ETA tak.

1

Tak naprawdę to najsensowniejsza porada to post @OtoKamil. Na razie nie zastanawiaj się nad takimi rzeczami, bo i tak projekt się 20 razy zdąży zmienić. Pisz w tym, co znasz, albo czego da się najłatwiej nauczyć (PHP jest dość prosty i ma niską krzywą wejścia). A z czasem zauważysz, czego Ci brakuje, ludzie zaczną z tego realnie korzystać, zaczniesz na tym zarabiać i/albo znajdziesz inwestora - wtedy to będzie czas na takie decyzje, na razie skup się na działającym prototypie/wersji, którą da się puścić w świat.

1
Idzi napisał(a):
samoloth napisał(a):

Szczególnie zainteresował mnie Rust oraz ETA, w najbliższych dniach pogłębię nieco wiedzę na ich temat.

No to długie miesiące nauki przed Tobą, jeśli wybierzesz Rust, a w przypadku ETA, całkowite przestawienie się na programowanie funkcyjne.
Co też niekoniecznie będzie proste. Dosyć ryzkowna teza, że nie wiadomo czy Dart się przyjmie, a ETA tak.

IHMO przyszłość Darta dla backendu wydaje się jeszcze bardziej niepewna, ponieważ GoLang odniósł sukces. A wydaje mi się wątpliwe, żeby Google chciało utrzymywać dwa różne języki do pisania backendu.

1

Znam Laravela i mógłbym w nim napisać prototypową wersję, ale często mam problem z zależnościami i trochę mi się szczerze mówiąc przejadł, stąd to zainteresowanie czymś innym.

1

Lavarel [...] trochę mi się szczerze mówiąc przejadł

Ale Ty chcesz ten projekt stworzyć i rozwinąć dla kasy, czy dla przyjemności? :P
Jeśli chcesz z tego ciągnąc dolary, to pisz w tym, co ogarniasz. Zagryź zęby i pisz. Nieważne w czym, ważne żeby działało i zaczęło na siebie zarabiać jak najszybciej.

1

Dla zysku, ale uważam, że jeśli coś wykonujesz z przyjemnością, to wychodzi lepiej :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1