W jakiej technologii oraz jak się tworzy mobilne wersje stron?

0

Witam, Mam pytanie odnoście tworzenia mobilnych wersji stron aplikacji webowych ASP.NET core.
Zakładamy że tworzę aplikację webową (backend ASP.NET CORE, frontend react/angular) wraz z desktopowym frontendem(normalny wygląd z użyciem js, html oraz css) i chciałbym aby mój serwis miał też mobilną wersję każdej strony(jak np. olx, allegro, facebook). Co w takim wypadku należy zrobić? Jakiej technologii się uczyć? Mógłby ktoś wytłumaczyć i podesłać jakiś poradnik? Z góry ogromnie dziękuję :)

1

eeeeeee, używa się przecież tego samego, tylko z interfejsem odpowiednio lżejszym i dostosowanych do cmyrania palcem.

1

Zapewne chodzi ci o RWD - https://www.w3schools.com/css/css_rwd_intro.asp

Można też zrobić 2 wersje stron: mobilną i desktopową osobno, a następnie routować je za pomocą np. serwera proxy typu nginx.

0

Tak, dokładnie o to mi chodzi. Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Mam jeszcze kilka pytań początkującego z tworzeniem frontu:
Słyszałem że pisząc front w React.js to nie ma znaczenia czy przeglądamy w mobilce czy na desktopie,a strony i tak będą dobrze wyglądały. Czy ktoś mógłby wyjaśnić to? Czy to jest plotka?

0

To nie zależy od technologii tylko od tego jak ty to zrobisz. We wszystkim można tak samo łatwo schrzanić wygląd, w react nie ma żadnej magii, że nagle wszystko będzie idealne.

0

Znów, tutaj chodzi ci o RWD. To czy piszesz w React.js, Angular, Vue, a może czysty HTML/CSS. Nie ma to żadnego znaczenia. Wszystko zależy w głównej mierze od tego jakie naklepiesz css'y

0

A macie może jakieś fajne lektury lub poradniki jak takie strony powinno się pisać?

0
spamgolden napisał(a):

A macie może jakieś fajne lektury lub poradniki jak takie strony powinno się pisać?

Google. Tu jest masa materiałów. Zacznij od podstaw, wyszukując rzeczy, które padły w tym temacie.

0

Wystarczy jakiś grid, skeleton, miligram, bootstrap, lub flexbox, cssgrid, do woli.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1