Czy używacie BEM?

0

Chociaż ten styl nazewnictwa znany jest mi od lat, to nigdy go nie używałem. Zapis wydaje mi się jakiś dziwny, nieładny, chociaż sama idea ma w gruncie rzeczy sens. Zastanawiam się nad tym, aby wreszcie zacząć korzystać, ale w połączeniu z bootstrapem. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

1

Dla mnie BEM jest zbyt rozwlekły, kupa klepania tych klas, potem ten kod wygląda jak spagetti.
Bliżej mi do OOCSS (chyba BS też) gdzie można używać kod ponownie, z racji, że jestem leniwy to mogę zrobić copy/paste :)

1

Ja bym zrezygnował z bootstrapa na 100% :D

0
MasterOf napisał(a):

Ja bym zrezygnował z bootstrapa na 100% :D

Nie musisz rezygnować, wystarczy tylko wybrać odpowiednie komponenty, które chcesz wykorzystać i potem skompilować.

3
czysteskarpety napisał(a):
MasterOf napisał(a):

Ja bym zrezygnował z bootstrapa na 100% :D

Nie musisz rezygnować, wystarczy tylko wybrać odpowiednie komponenty, które chcesz wykorzystać i potem skompilować.

I tak bym zrezygnował. Bootstrap w 2019?
Mamy flexa i grida.
Bootstrap to uzylbym tylko do jakiegoś demo albo gdy chce mieć coś na szybko.

1

Bootstrap 4 jest oparty o flex. Poza tym bootstrap to nie tylko grid, ale również gotowe komponenty takie jak menu, paski nawigacji itp.

2
MasterOf napisał(a):

I tak bym zrezygnował. Bootstrap w 2019?
Mamy flexa i grida.
Bootstrap to uzylbym tylko do jakiegoś demo albo gdy chce mieć coś na szybko.

Bez sensu. Bootstrap umożliwia w szybki sposób postawić szkielet strony, razem z komponentami, które wymagają js`a. Po co wymyślać koło na nowo i pisać wszystko od 0, bez użycia BS? Fakt, brzydkie to strasznie, ale kurcze to chyba normalne, że się potem nadpisuje style dla elementów, by to wyglądało porządnie.

1

Używam, ładnie współgra z SCSS - wtedy jest mniej pisania bo mogę sobie zrobić np.

.menu {
  &__element {
     color: red;
     &--active {
       color: blue;
     }
  }
}
0

Leniuchy :P

2
serek napisał(a):

Bez sensu. Bootstrap umożliwia w szybki sposób postawić szkielet strony, razem z komponentami, które wymagają js`a. Po co wymyślać koło na nowo i pisać wszystko od 0, bez użycia BS? Fakt, brzydkie to strasznie, ale kurcze to chyba normalne, że się potem nadpisuje style dla elementów, by to wyglądało porządnie.

Bootstrap to postawienie na głowie idei oddzielenia treści od opisu jej wyglądu. W praktyce to powrót do:
<td widt="300">
tylko z trochę innym zapisem.

0

Może poprzez BEM tworzymy dłuższe nazwy klas ( co nie każdym może odpowiadać ), ale mamy pewność, że kod będzie reużywalny oraz co nie każdy wie szybszy dla przeglądarki ( mocno zagnieżdzone klasy wpododują to, że przeglądarka musi się trochę bardziej namęczyć by coś namalować ). Stosuję od kilku lat i jeszcze nie natrafiłem na jakieś problemy i polecam wszystkim przerobić jakiś projekt tylko na BEM.

1
sztadii napisał(a):

Może poprzez BEM tworzymy dłuższe nazwy klas ( co nie każdym może odpowiadać ), ale mamy pewność, że kod będzie reużywalny oraz co nie każdy wie szybszy dla przeglądarki

Przy obecnych możliwościach cache to nie ma znaczenia, przeglądarka już ma w pamięci to co chce wyświetlić.

Freja Draco napisał(a):

Bootstrap to postawienie na głowie idei oddzielenia treści od opisu jej wyglądu.

Nie, to próba usystematyzowania rozpiździeju css/js w jakiś schemat używany przez miliony stron i aplikacji.

1

Kiedyś się tym zainteresowałem, zacząłem używać ale jakoś się to nie przyjęło. Sam w sumie nie wiem dla czego.

0

Dla mnie BEM jest zbyt rozwlekły, kupa klepania tych klas, potem ten kod wygląda jak spagetti.

Ja powiem tak... uważam, że BEM jest świetny i z radością go używam, ale nie w 1:1, przykłady

  1. jeśli chodzi o klasy to używam jednej głównej, modyfikatory już bez klas, nie jest to zgodne z konwencją w 100% ale działa i nie mam klas na 300 znaków np
<div class="phoneDropdown --dropdown">
   <p class="phoneDropdown__title"></p>
      <span class="phoneDropdown__info">
         <a href=""></a>
         <span class="phoneDropdown__openingHoursInfo"></span>
      </span>
  1. pozwalam sobie na zagnieżdżenia pojedyncze, np przy zwykłej liście nie nadaję klasy każdemu li tylko robię po prostu "phoneDropdown li"

Czyli korzystam, ale z głową, na razie uważam, ze się sprawdza super. Jest jedna główna wada i jedna główna zaleta dla mnie:

GŁÓWNA WADA: trzeba sobie w mózgu przestawić myślenie komponentami a nie strukturą HTML co jest problematyczne na początku, bo cały czas jednak dawne nawyki zostają, ale z czasem to znika
GŁÓWNA ZALETA: jesteśmy niezależni od struktury HTML co jest cudowne zwłaszcza jeśli robimy refactor i style elementów nie zależą od tego czy znajdują się w 5 innych div'ach i określonych klasach, po prostu sobie je przestawiamy w inne miejsce czy reorganizujemy i to po prostu działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1