Implementacja mechanizmu subskrypcji

0

Hej czy mógłby mi ktoś zobrazować jak takie coś napisać? Czego właściwie potrzebuję?

Interesuje mnie zbieranie adresów e-mail i wysyłanie do nich masowo wiadomości.

Znam trochę C# ale też niestety nie od tej strony. Może być i PHP i inne takie, tylko chciałbym zebrać informacje czego właściwie potrzebuję.
Raczej chciałbym to wykonać najprościej jak się da, bo to też do końca nie chodzi mi o samorozwój a potrzebę mam taką po prostu.

1

RODO.

2

To tak od końca - jeśli nie chcesz tego sobie robić samodzielnie ani nie chcesz się niczego nauczyć, to zamiast pisać to we własnym zakresie, skorzystaj z gotowych programów do mailingów. Przykładowe kilka możesz obejrzeć tutaj - https://learn.g2.com/free-email-marketing-software.

A odpowiadając na pozostałe pytania - musisz pomyśleć o następujących elementach:
1) jakaś strona do pozyskiwania adresów mailowych (np. jakiś formularz w stylu "zapisz się na naszą subskrypcję")
2) jakaś baza danych, w której będziesz trzymać podane adresy
3) jakiś program do wysyłania maili. Możesz to zrobić w oparciu o PHP i mail(), albo skorzystać z gotowych rozwiązań.

Jak napiszesz konkretnie, w czym masz problem, to będziemy w stanie dać bardziej szczegółowe informacje ;)

Niezależnie od dokonanego wyboru, miej na uwadze (zgodnie z tym, co napisała @Freja Draco w poprzednim poście) RODO. Olewając to możesz sobie narobić problemów.

2

Raczej chciałbym to wykonać najprościej jak się da, bo to też do końca nie chodzi mi o samorozwój a potrzebę mam taką po prostu.

Zatem wykorzystaj istniejące już usługi, np. Mailchimp.

2

Rodo znaczy tyle, że muszę dać odpowiedniego checkboxa przy zapisie do subskrypcji?

No tak w bardzo dużym uproszczeniu... nie, nawet upraszczając to nie ;) Musisz miec na stronie informację dot. tego, jakie dane i w jaki sposób będziesz przetwarzać, informacje o tym, kto jest administratorem danych, pouczenie o prawie do aktualizacji, żądania usunięcia itp. To jest "widoczne z zewnątrz". Do tego powinieneś też mieć wewnętrzną politykę dot. sposobu przetwarzania danych, reagowania na stwierdzone incydenty itp. To drugie to raczej nie wypłynie, chyba że będziesz miał pecha i 1) ktoś wpadnie na rutynową kontrolę lub 2) nastąpi wyciek Twojej bazy i zaczną Cie prześwietlać. W każdym razie - ten checkbox też musi być, żeby klient oświadczył, że zapoznał się z regulaminami, RODO i innymi duperelami.

mam tam bazę danych? I muszę po prostu napisać trochę kodu php aby maila wrzucić do bazy? Potem mogę zdalnie za pomocą dowolnego programu z tej bazy wyciągnąć maile i wysłać co chcę?

Z grubsza to tak. Pisząc o "bazie danych" nie miałem na myśli samego silnika, co właśnie posiadane dane - w Twoim przypadku to zebrane adresy mailowe.

Zasadniczo musisz rozdzielić trzy rzecz, z czego każda z nich jest niezależna od pozostałych i może być wykonywana oddzielnie:
1) pozyskanie adresów do wysyłki
2) utrzymanie ich np. w bazie danych
3) wysyłka maili na posiadane w bazie adresy.

1

Może być darmowy do 1000 subskrybentów MailerLite. Mają wtyczki do Wordpressa i innych, a także prosty mechanizm automatyzacji. Do małych zastosowań mogę polecić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1