Marquee

0

Witam jak zrobić by do jednego marquee dodać Kilkadziesiąt rożnych cytatów które będą się pojawiały losowo ?

4

Nie robić. Marquee to zuo.

0
serek napisał(a):

Nie robić. Marquee to zuo.

Ale akurat potrzebuje tego efektu ,specjalnie dla cytatów :/

4

Jeżeli chcesz robić marquee, oznacza to, że jesteś złym człowiekiem.

Poza tym:

nie był oraz nie jest częścią standardu HTML, nie został też uwzględniony w XHTML. Znacznik jest przestarzały i używanie go przy tworzeniu stron jest błędem

Coś podobnego można zrobić w CSS, ale jeśli chcesz to zrobić w CSS, to nadal jesteś złym człowiekiem (chociaż trochę mniej złym).

Z przyczyn pragmatyczno-estetycznych nie odpowiem na twoje pytanie i nie przyłożę ręki do psucia internetu.

0
Freja Draco napisał(a):

Jeżeli chcesz robić marquee, oznacza to, że jesteś złym człowiekiem.

Poza tym:

nie był oraz nie jest częścią standardu HTML, nie został też uwzględniony w XHTML. Znacznik jest przestarzały i używanie go przy tworzeniu stron jest błędem

Coś podobnego można zrobić w CSS, ale jeśli chcesz to zrobić w CSS, to nadal jesteś złym człowiekiem (chociaż trochę mniej złym).

Z przyczyn pragmatyczno-estetycznych nie odpowiem na twoje pytanie i nie przyłożę ręki do psucia internetu.!

Czy to jest to wlasnie rozwiazanie z css ?
screenshot-20191031011341.png

A w jaki inny sposób mam uzyskać ten efekt marquee ?? Dodam że korzystam z Angulara(ucze się)

1
Greedri napisał(a):

Czy to jest to wlasnie rozwiazanie z css ?

Wygląda na jedną z możliwych realizacji tego efektu w CSS.

Ale "łażący po stronie tekst" to koncepcja tej samej klasy, co animowane różowe tło albo kulki latające za kursorem.

1

pierwszy z brzegu wynik po wpisaniu angular marquee https://www.npmjs.com/package/ng-marquee

3
Freja Draco napisał(a):

Jeżeli chcesz robić marquee, oznacza to, że jesteś złym człowiekiem.

Poza tym:

nie był oraz nie jest częścią standardu HTML, nie został też uwzględniony w XHTML. Znacznik jest przestarzały i używanie go przy tworzeniu stron jest błędem

Coś podobnego można zrobić w CSS, ale jeśli chcesz to zrobić w CSS, to nadal jesteś złym człowiekiem (chociaż trochę mniej złym).

Z przyczyn pragmatyczno-estetycznych nie odpowiem na twoje pytanie i nie przyłożę ręki do psucia internetu.

Ja bym się nie zgodził. Wiele nowoczesnych praktyk jest gorszych od marquee. Marquee przynajmniej nie spowalnia czy utrudnia korzystania ze strony. Lata sobie jakiś tekst w pewnym miejscu, ale można go olać. Tymczasem jeśli ktoś oprze swoją stronę o jakiś framework UI, który robi animację przy każdym kliknięciu przycisku, dropdowny też muszą zauważalnie się rozwijać przez 2 sekundy z ease-in i ease-out, forum musi bezapelacyjnie zrobić smooth-scrolling przy każdej próbie nawigacji (są takie fora, np https://www.phoronix.com/forums/ - to jest koszmar przy słabym necie, bo wtedy te skrypty odpalają się już po tym jak sam sobie przewinę stronę), itp itd to tam tracę mnóstwo czasu.

Z latających idiotyzmów można jeszcze wymienić paralaksę (google: parallax scrolling), które w przeciwieństwie do marquee zwykle lata w pionie, a nie poziomie (ale to już detal).

1
Wibowit napisał(a):
Freja Draco napisał(a):

Jeżeli chcesz robić marquee, oznacza to, że jesteś złym człowiekiem.

Poza tym:

nie był oraz nie jest częścią standardu HTML, nie został też uwzględniony w XHTML. Znacznik jest przestarzały i używanie go przy tworzeniu stron jest błędem

Coś podobnego można zrobić w CSS, ale jeśli chcesz to zrobić w CSS, to nadal jesteś złym człowiekiem (chociaż trochę mniej złym).

Z przyczyn pragmatyczno-estetycznych nie odpowiem na twoje pytanie i nie przyłożę ręki do psucia internetu.

Ja bym się nie zgodził. Wiele nowoczesnych praktyk jest gorszych od marquee.

Średnie tłumaczenie. To tak jak ja bym zabił człowieka i tłumaczył się, że Breivik był gorszy.

2
PerlMonk napisał(a):
Wibowit napisał(a):

Ja bym się nie zgodził. Wiele nowoczesnych praktyk jest gorszych od marquee.

Średnie tłumaczenie. To tak jak ja bym zabił człowieka i tłumaczył się, że Breivik był gorszy.

W takim razie autor wątku jest jeszcze zwykłym mordercą, ale co drugi frontendowiec już jest Breivikiem.

1

@Wibowit: Nie zrozumiałeś. Dobra, wytłumaczę Ci. Mówienie, że inni są gorsi, nie spowoduje, że to, co robisz, nie będzie złe.

1

No to ja też wytłumaczę. Zauważyłem w tym wątku prymitywną reakcję "marquee => zły człowiek" (i to jakoś szczególnie zły). Natomiast nie widzę takiej stanowczej reakcji przy wątkach o animacjach, automatycznym scrollowaniu, etc Trochę równowagi proszę :) Marquee jest zdecydowanie mniej szkodliwe niż to automatyczne scrollowanie, wiec powinno zbierać zdecydowanie mniej hejtu.

0

@Wibowit: Szukaj dalej.

1

Dlaczego przesladujecie kogos kto ma sentyment do lat 90-tych?

1

Bo to trochę nekrofilią zalatuje.

4
PerlMonk napisał(a):

Z przyczyn pragmatyczno-estetycznych nie odpowiem na twoje pytanie i nie przyłożę ręki do psucia internetu.

Ja bym się nie zgodził. Wiele nowoczesnych praktyk jest gorszych od marquee.

Średnie tłumaczenie. To tak jak ja bym zabił człowieka i tłumaczył się, że Breivik był gorszy.

Gdyby zabił, to jeszcze pół biedy. Ale on chce zrobić marquee.

2

Nie widzę w marquee nic złego, to tak jak nóż, możesz użyć do krojenia chleba ale tez do zabicia kogoś. Osobiście tworząc przez wiele lat moją ligę stosowałem taki marquee do paska informującego, o czym ważnym np że serwer padł, albo że są jakieś problemy albo zmiany adresów. Takie latające coś zwraca uwagę. Nawet nie macie pojęcia jak bardzo to odciążyło ciągłe odpisywanie userom na te same pytania bo "ej nie mogę wejść na serwer". A znacie userów. Newsa, pw czy forum oleją ale latające ruszające się coś to "hmm co to jest? co to tam pisze? aha, ok".

1
mr_jaro napisał(a):

Nie widzę w marquee nic złego, to tak jak nóż, możesz użyć do krojenia chleba ale tez do zabicia kogoś. Osobiście tworząc przez wiele lat moją ligę stosowałem taki marquee do paska informującego, o czym ważnym np że serwer padł, albo że są jakieś problemy albo zmiany adresów. Takie latające coś zwraca uwagę. Nawet nie macie pojęcia jak bardzo to odciążyło ciągłe odpisywanie userom na te same pytania bo "ej nie mogę wejść na serwer". A znacie userów. Newsa, pw czy forum oleją ale latające ruszające się coś to "hmm co to jest? co to tam pisze? aha, ok".

Bo mamy niskopoziomowe, instynktowe odruchy uznające, że coś co się rusza jest prawdopodobnie ważniejsze od tego, co się nie rusza, i że trzeba na tym przynajmniej na chwilę zafiksować uwagę, żeby to ocenić.

W szczególnych okolicznościach może to mieć faktycznie sens, ale w omawianym przypadku człowiek chce robić ruszające się cytaty.

0
Freja Draco napisał(a):
PerlMonk napisał(a):

Z przyczyn pragmatyczno-estetycznych nie odpowiem na twoje pytanie i nie przyłożę ręki do psucia internetu.

Ja bym się nie zgodził. Wiele nowoczesnych praktyk jest gorszych od marquee.

Średnie tłumaczenie. To tak jak ja bym zabił człowieka i tłumaczył się, że Breivik był gorszy.

Gdyby zabił, to jeszcze pół biedy. Ale on chce zrobić marquee.

0
Greedri napisał(a):
Freja Draco napisał(a):
PerlMonk napisał(a):

Z przyczyn pragmatyczno-estetycznych nie odpowiem na twoje pytanie i nie przyłożę ręki do psucia internetu.

Ja bym się nie zgodził. Wiele nowoczesnych praktyk jest gorszych od marquee.

Średnie tłumaczenie. To tak jak ja bym zabił człowieka i tłumaczył się, że Breivik był gorszy.

Gdyby zabił, to jeszcze pół biedy. Ale on chce zrobić marquee.

Nie rozumiem w czym macie problem ... ? Ze chce to wykorzystac !? Nie robie strony dla zadnej firmy ... Robie to dla siebie by poszerzyć własne umiejętności i doświadczenia związane z angularem i ogólnie htmlem

1
Greedri napisał(a):

Nie rozumiem w czym macie problem ... ? Ze chce to wykorzystac !? Nie robie strony dla zadnej firmy ... Robie to dla siebie by poszerzyć własne umiejętności i doświadczenia związane z angularem i ogólnie htmlem

No to jeszcze nic nie zrobiłeś, a już poszerzyłeś, bo widzisz, jak ludzie reagują na sam pomysł :)

0

@Greedri: rób to, zrób sposobem tym co ci dałem bo on zadziała na pewno. Sam zobaczysz jak to wyszło i się przekonasz czy to efekt który ci się spodoba czy nie. Co do Freja Draco podchodź z dystansem gdy on coś pisze o froncie bo on by najchętniej wrócił do w pełni statycznych stron najlepiej z lat 90-tych.

0
Freja Draco napisał(a):
Greedri napisał(a):

Nie rozumiem w czym macie problem ... ? Ze chce to wykorzystac !? Nie robie strony dla zadnej firmy ... Robie to dla siebie by poszerzyć własne umiejętności i doświadczenia związane z angularem i ogólnie htmlem

No to jeszcze nic nie zrobiłeś, a już poszerzyłeś, bo widzisz, jak ludzie reagują na sam pomysł :)

No fakt masz rację , w sumie też prawdą jest iż przewijane cytaty nie mają wiekszego sensu :/ A umiałbyś zrobić zmiane cytatu co 5-10 sekund ? (cytat ma być statyczny) .TypeScript zapewne potrzebny

1

jakos tak

<script>
var greetings = ["To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.",
  "Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich.",
  "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła",
  "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu",
  "Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.",
  "Masz w sobie tyle uroku co zdechła dżdżownica",
 ];
setInterval(function() {
  var greeting_id = Math.floor(Math.random() * greetings.length);
  document.getElementById('tekst').innerHTML = greetings[greeting_id];
}, 3000);
</script>

<div id="tekst"></div>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1