Korekty czcionek

0

Mamy sobie kod:

<div style="font-family:Arial;font-size:14px;korekta:103.6%"></div>

Pytanie, czy istnieje znacznik coś w rodzaju korekta i jaki? Na jakiej stronie znajdę takie coś jak korekty czcionek do rozmiaru czcionek font-size:?, by tekst na linuksie i windowsie miał taki sam rozmiar?

1

Ten sam font na linuxe i windowsie ma taki sam rozmiar, jeśli korzystasz z systemowych to już losowość, ale nikt normalny nie korzysta z systemowych.

0
mr_jaro napisał(a):

Ten sam font na linuxe i windowsie ma taki sam rozmiar, jeśli korzystasz z systemowych to już losowość, ale nikt normalny nie korzysta z systemowych.

Dlaczego czcionki systemowe nie, przecież na linuksie można doinstalować niektóre czcionki windowsa?

2

Dlatego że 10 FONTÓW mających taką samą nazwę, pobranych/umieszczonych w 10 różnych miejsca, będzie się różnić między sobą gdyż ten sam font a inny autor/inna wersja tego samego fontu.

Poza tym nie masz pewności, jaki font u kogo jest zainstalowany.

0

obie przeglądarki inaczej wyświetlają fonty, chrome je rozmywa, a firefox wyostrza akceleracją sprzętową (o ile masz włączoną), aczkolwiek jeśli nie grzebałeś z ustawieniami to przypadek który opisałeś mi się jeszcze nie zdarzył, jak ktoś grzebie tam to tak, czasem powyłącza pozmienia domyślne opcje i nagle krzyk bo strona źle wygląda.

jeśli robisz strone na czysto bez frameworka css, to znajdź sobie plik reset.css może ci pomoże.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1