Android, Firefox - iframe / link do about:home

Odpowiedz Nowy wątek
2019-08-28 02:28
0

Próbuję sobie zrobić stronę startową do FF na Androidzie. Przydatną funkcją byłaby możliwość wywołania z niej historii/zakładek. Najlepiej w iframe, ale zwykły link też od biedy ujdzie.

Problem w tym, że pod androidowym Firefoksem nie działa żaden z poniższych kodów:

<iframe name="ramka" id="ramka" src="about:home"></iframe>

<a href="about:home" target="ramka">about:home</a>

<a href="about:home" target="_blank">about:home (nowa karta)</a>

Jakieś sugestie na wykonanie powyższego?
Ew. na wywołanie historii z poziomu strony www w jakiś inny sposób?


Pozostało 580 znaków

2019-08-28 13:10
0
Freja Draco napisał(a):

Przydatną funkcją byłaby możliwość wywołania z niej historii/zakładek. Najlepiej w iframe,

chyba w latach 90-tych ;) daj se spokój, bez sensu pomysł, pomijając, że pewnie w benchach i audytach spadnie ci wynik przez takie pierdoły


Pozostało 580 znaków

2019-08-28 14:01
0
czysteskarpety napisał(a):
Freja Draco napisał(a):

Przydatną funkcją byłaby możliwość wywołania z niej historii/zakładek. Najlepiej w iframe,

chyba w latach 90-tych ;) daj se spokój, bez sensu pomysł, pomijając, że pewnie w benchach i audytach spadnie ci wynik przez takie pierdoły

Ale to ma być moja lokalna strona startowa - plik html, który domyślnie ma otworzyć FF pod androidem, więc żaden robot jej nigdy nie zobaczy.

Desktopowa strona startowa FF zawiera linki do zakładek itp, ale w desktopowej przeglądarce i tak używam własnej strony startowej z kluczowymi linkami / wyszukiwarkami i coś podobnego chcę pod Androidem zrobić, tylko żeby jeszcze wywoływanie historii sobie na niej umieścić.


Pozostało 580 znaków

2019-08-28 14:24
0

Zamiast iframe polecam AJAX. Można zapisać dane w plikach JSON i tak wczytać. Tylko Chruma trzeba zmusić do działania, bo krzyczy o CORS.

Pozostało 580 znaków

2019-08-28 14:45
0
PerlMonk napisał(a):

Zamiast iframe polecam AJAX. Można zapisać dane w plikach JSON i tak wczytać. Tylko Chruma trzeba zmusić do działania, bo krzyczy o CORS.

Ale rozchodzi się o to, że ja do tych danych muszę się najpierw jakoś dobrać.

Pal licho zakładki - zrobię sobie własny, wygodniejszy mechanizm i będę i tak edytować je via PC.

Ale historia? Jedyne, co mi na ten moment przychodzi do głowy, to instalacja na Androidzie serwera PHP a na nim jakiegoś skryptu grzebiącego w firefoksowej bazie SQL, ale to bardzo przekombinowane rozwiązanie.


owszem, baaardzo ;) - cerrato 2019-08-28 14:50

Pozostało 580 znaków

2019-08-28 15:05
2

@Freja Draco: https://developer.mozilla.org[...]s/WebExtensions/API/bookmarks A to? Może warto użyć tego, co sama przeglądarka ma.

Pozostało 580 znaków

2019-08-28 15:28
0
PerlMonk napisał(a):

@Freja Draco: https://developer.mozilla.org[...]s/WebExtensions/API/bookmarks A to? Może warto użyć tego, co sama przeglądarka ma.

Jest to jakiś pomysł, ale z tego co tam piszą, to chyba i tak nie zadziała pod Androidem.


Pozostało 580 znaków

2019-08-28 15:30
1

No to nie wiem. Wtyczka byłaby dobrym tematem, bo wszystko poszłoby bez problemów z instalacją.

No nic. W każdym razie dzięki za zaangażowanie w cudzy problem :) - Freja Draco 2019-08-28 15:34

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0