Nodejs i debuggowanie w PHPStorm

0

Witam,

Czy udało się komuś skonfigurować debuggera pod nodejs? Nie wiem co robie zle, ale debugger nie dzial. Jakies pomysly?

1

Ja tam nie wiem, po co ludziom możliwość debugowania prosto z IDE, jak można po prostu:

node --inspect-brk  NAZWA_PLIKU

a potem w Chrome about:inspect i pojawia ci się tam lista ze skryptami do debugowania. I masz debugger z Chrome'a.

Poza tym kiedyś robiłem jeszcze inaczej i podpinałem skrypt Node pod Electrona, wtedy tez mialem dev toolsy z Chrome, ale również miałem dostęp do przeglądarki, więc mogłem debugować Node wizualnie, wyświetlając jakieś napisane na szybko pseudowidżety, gdzie na żywo miałem podgląd co się dzieje w aplikacji Node (np. gra multiplayer i na żywo pokazywał taki dashboard ile graczy jest podłączonych, na jakich pozycjach itp. )

A klasyczny step debugger (który zapewne masz na myśli) jest ciężki w użyciu czasem, bo zawiesza działanie całego programu, więc słabo się nadaje do niektórych rzeczy - więc ja preferuję debugging real time - chociaz zwykle to i tak jest coś w rodzaju console.log bardziej).

3

@LukeJL: a po co z przeglądarki gdy się robi coś czysto backendowego gdzie apka może nawet serwera http nie wystawiać? :) Można też nie lubić devtoolsów chroma, ja np nie lubie :)

https://www.jetbrains.com/help/phpstorm/running-and-debugging-node-js.html

0

@mr_jaro Widzialem, ten art, ale wez i wez. Nie dziala degugguje mi dalej. Nie dziala i nie potrafie tego naprawic.

0

Scrren shots z konfiguracji:
https://ibb.co/TPvRzsz
https://ibb.co/yPLb75K

0

Nie używam Storma, ale może to dlatego, że używasz wersji Noda z 2015 roku (9 wersji starszej niż aktualna)?

0
mr_jaro napisał(a):

@LukeJL: a po co z przeglądarki gdy się robi coś czysto backendowego gdzie apka może nawet serwera http nie wystawiać? :)

ale apka nie musi stawiać serwera HTTP, komunikacja między skryptem Node a Chromem jest z automatu (jest specjalny protokół i jakoś Node się komunikuje z Chromem po własnym porcie, ale to się dzieje z automatu). Czyli możesz mieć aplikację, która robi cokolwiek.

Z drugiej strony, jeśli apka nie wystawia serwera HTTP, ani nie robi innych skutków ubocznych typu komunikacja z bazą danych to jest to dobry kandydat na TDD, gdzie debugowanie jest ułatwione, bo wiesz od razu, który test nie przechodzi, albo jaki przypadek brzegowy nie został otestowany. I można debugować testami, gwarantując później, że dany błąd zostanie wykryty z automatu w przypadku regresji (chociaż jeśli apka nie robi skutków ubocznych, to zwykle nie będzie to apka, tylko prędzej biblioteka ew. skrypt narzędziowy, bo aplikacje zwykle te efekty uboczne mają niestety).

Można też nie lubić devtoolsów chroma, ja np nie lubie :)

Jasne. Debugowanie to kwestia gustu. Każdy debuguje, jak mu wygodnie.

1

@Maciej Cąderek: własnie to samo zauwążyłem

@poniatowski po pierwsze postaw obecną wersję noda czyli 10.16.x, po drugie zaktualizuj storma bo też nie masz najnowszej wersji, po trzecie musisz odpalić skrypt noda za pomocą przycisku run w przeciwnym razie musisz włączyć nasłuchiwanie portu

0

@mr_jaro: Zainstalowałem node w wersji 12.8.1. Czy taka może być? Pytam, bo chyba nie dokońca kumam jaka jest różnica pomiedzy 10.16.3/ Czy ta 12 nie jest stabilna? Nie znalazlem zadnego takiego info. PHPStorm mam w 2019.2. Sprawdziłem, to jest najnowsza wersja na dzien dzisiejszy.

OK, udało mi się w końcu włączyć debugera, ale z przycisku. Nie podoba mi sie to w ogole :/ Jak to mogę przełączyć na nasłuchiwaniu portu jak w PHP? Ten guzik to koszmar jakis.

Konfiguracja debufera oraz kodzik:
https://ibb.co/30gDTSK
https://ibb.co/H7XLZ15
https://ibb.co/mNRgddy

0

Odpalam apke przez node inspect helloworld.js. Odswiezam strone i wywala mi taki blad: WebSockets request was expected. Jak tu nie kochac nodejs. lol

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1