Blokowanie weekendów i poszczególnych dat w date input

0

Cześć,
czy da się zablokować weakendy i/lub poszczególne daty w input date? Jeśli tak, to jak? Najlepiej w JS/PHP/HTML. Szukałem na internecie, ale tam piszą, że się nie da, więc zapytam was, bo może znacie jakieś inne rozwiązania.

0
Kondziowsky napisał(a):

Ostatnia odpowiedź w tym wątku https://stackoverflow.com/questions/49863189/disable-weekends-on-html-5-input-type-date

Działa, ale niedokładnie o to chodziło. Wytłumaczę może cały problem, to łatwiej będzie zrozumieć. Potrzebuję kalendarza, który będzie pokazywał, jakie daty są zajęte, a jakie wolne (będzie je z bazy pobierał), czyli, jeśli wykryje w bazie jakąś datę, to jakoś ją wyróżnia.

1

Hm..
Ja bym uderzył tutaj.
https://freefrontend.com/css-calendars/

Wybrał interesujący mnie kalendarz, oraz dodawał daty w innym pliku z sprawdzeniem czy w tej dacie coś już się znajduje bezpośrednio w PHP oraz Ajax'em wyświetlił opcję które już tam się znajdują.

1

Na pewno łatwiej z jakimiś customowymi datepickerami, niż z inputem typu 'date'. Datepicker z JQuery/bootstrap ma wiele funkcji ułatwiających, w tym beforeShowDay.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1