Jak w łatwy sposób stworzyć Newsletter?

0

Cześć.

Tak jak w pytaniu, jaki jest prosty sposób na stworzenie w pełni funkcjonalnego newslettera? Od razu mówię że nie jestem bakendowcem i na php oraz tych sprawach praktycznie się nie znam ale nie przeszkadza mi to np. w sytuacjach kiedy chcę mieć możliwość dodawania treści na strone bo wordpress prawie znajomości php nie wymaga (przynajmniej jeśli chodzi tylko o dodawanie postów, to każdy może zrobić), albo kiedy chcę umieścić na stronie formularz bo tu mogę użyć phpmailera, natomiast nie znalazłem nigdzie protego i gotowego sposobu na newsletter, na czym mi najbardziej zależy to aby po podaniu maila użytkownik nie był odsyłany do oddzielnej strony, tak jak jest to w przypadku np. Mailchimp, tylko aby wyskoczyło mu powiadomienie "dziekujemy za kontakt", czy coś w tym stylu tak jak newsletter na tej stronie w stopce https://filmy.masaztkanekglebokich.pl/ z tym, że to jest chyba plugin do joomla a ja chciałbym móc umieszczać też na statycznych stronach. Ja wiem że newsletter to najprościej rzecz ujmując formularz ale chciałbym też żeby była opcja tak jak w profesjonalnych newsletterach wysyłania do wszystkich subskrybentów na raz tej samej wiadomości itd. a takiego czegoś sam nie zbuduję.

1

freshmail?

1

Ale mailchimp wystawia web api i wystarczy je oprogramować. Wtedy żadnych przekierowań ci robić nie będzie chyba akurat tak sobie ustawisz.

https://developer.mailchimp.com/

0
Szekel napisał(a):

Ale mailchimp wystawia web api i wystarczy je oprogramować. Wtedy żadnych przekierowań ci robić nie będzie chyba akurat tak sobie ustawisz.

https://developer.mailchimp.com/

Na tutrialach na youtubie z mailchimp API używają głównie Node.js i PHP'a a ja już mówiłem, że na tych sprawach się nie znam ale dzięki za odpowiedź.

0

@Mikołaj: To sprawdź freshmaila

0
mr_jaro napisał(a):

@Mikołaj: To sprawdź freshmaila

Żeby osiągnąć to co chcę w freshmailu też trzeba umieć obsługiwać API (to co chcę to znaczy własne style i żeby po kliknięciu wyświetliło się na tej samej stronie "Dziękujemy za email").

1

Ja tam robiłem we freshmailu newsletter i mi działało to co chcesz :) Freshmail ma na swojej stronie edytor możesz skonfigurować dość mocno wygląd, a informacja może pojawić się w tym samym polu co formularz.

0

Jest chyba jakaś nakładka na CF7 do WP, jest tez pewnie kilka gotowych pluginów.

0
mr_jaro napisał(a):

Ja tam robiłem we freshmailu newsletter i mi działało to co chcesz :) Freshmail ma na swojej stronie edytor możesz skonfigurować dość mocno wygląd, a informacja może pojawić się w tym samym polu co formularz.

W FreshMailu nie można usunąć reCaptcha i to mnie też odpycha

0
czysteskarpety napisał(a):

Jest chyba jakaś nakładka na CF7 do WP, jest tez pewnie kilka gotowych pluginów.

Rozumiem, ale ja chciałbym móc też umieścić taki newsletter na statycznej stronie nie podłączonej do WP.

0
Mikołaj napisał(a):

W FreshMailu nie można usunąć reCaptcha i to mnie też odpycha

Czyli chcesz, żeby ludzie ci spamowali i żebyś płacił za wysyłkę maili do botów? Strasznie logiczne :D

0
mr_jaro napisał(a):
Mikołaj napisał(a):

W FreshMailu nie można usunąć reCaptcha i to mnie też odpycha

Czyli chcesz, żeby ludzie ci spamowali i żebyś płacił za wysyłkę maili do botów? Strasznie logiczne :D

Na stronie do której link podałem w pytaniu nie ma reCaptcha, i patrz Pan, jakoś nie zbankrutowali, niesamowite co? Rozumiem że Pan na swojej stronie (o ile takową w ogóle Pan posiada) ma reCaptcha, tak? Zgaduję w ciemno, że Pana newsletter nie cieszy się zbyt dużą popularnością. A poza tym po co ta ironia, zwykłe "No niestety młody bez znajomości API nie osiągniesz tego konkretnego efektu jaki byś chciał" w zupełności by wystarczyło.

0

@Mikołaj: nie ma recaptchy bo wtedy pod spodem można skorzystać z innego płatnego api np takiego kickboxa, który weryfikuje maila jeszcze lepiej niż recaptcha. Zabezpieczenie przed fejkowymi mailami i osobami do podstawa w każdym formularzu. Jak 8 lat temu stawiałem pierwszy swój prywatny serwis i nie dałem zabezpieczeń żadnych oprócz potwierdzenia maila poprzez link aktywacyjny to po miesiącu zacząłem mieć tworzonych po kilka spam kont dziennie i sporo spam wiadomości przez formularz kontaktowy.

Edit: i nie jestem żaden pan, jak słyszę pan to czuje się staro

0
mr_jaro napisał(a):

@Mikołaj: nie ma recaptchy bo wtedy pod spodem można skorzystać z innego płatnego api np takiego kickboxa, który weryfikuje maila jeszcze lepiej niż recaptcha. Zabezpieczenie przed fejkowymi mailami i osobami do podstawa w każdym formularzu. Jak 8 lat temu stawiałem pierwszy swój prywatny serwis i nie dałem zabezpieczeń żadnych oprócz potwierdzenia maila poprzez link aktywacyjny to po miesiącu zacząłem mieć tworzonych po kilka spam kont dziennie i sporo spam wiadomości przez formularz kontaktowy.

Edit: i nie jestem żaden pan

TAK, i właśnie o tym mówię, ja nie chcę wyrzucić jakichkolwiek zabezpieczeń tylko dać coś subtelniejszego niż recaptcha, ok ok dzięki za odpowiedź. "i nie jestem żaden pan" .............yyyyyyy......... mordo........ mordeczko.

1

Skoro sam sobie nie chcesz zakodować takiego rozwiązania i jak sam stwierdziłeś, że się na tym nie znasz to może warto znaleźć kogoś komu się będzie chciało i będzie wiedział jak to zrobić? Mam wrażenie, że ludzie nie doceniają działu Ogłoszenia Drobne.

0
Szekel napisał(a):

Skoro sam sobie nie chcesz zakodować takiego rozwiązania i jak sam stwierdziłeś, że się na tym nie znasz to może warto znaleźć kogoś komu się będzie chciało i będzie wiedział jak to zrobić? Mam wrażenie, że ludzie nie doceniają działu Ogłoszenia Drobne.

Ja pytałem tak na zapas, no na przykład teraz aktualnie nie miałem żadnych zamówień a mimo to uczyłem się wordpressa żeby dodawać treść na stronę i phpmailera żeby sobie sprawdzić jak się zamieszcza formularz żeby potencjalny klient mnie już nie zaskoczył, trochę się boję,że jak taki potencjalny klient mnie spyta czy mogę mu posawić newsletter na stronie, a jak mu odpowiem "No spoko ale wie Pan, ja sam nie umiem więc spytam się kogoś na forum czy by mi nie pomógł i wtedy Panu odpowiem" to takowy klient po prostu się rozłączy.

2

Skoro chesz zarabiać na stawianiu nawet tego szrotu wp to musisz się nauczyć php i frontu. Mało kiedy klienci są tacy, że wystarczy im to co wyklikasz.

0

Jak już pisałem kiedyś, najprostszy newsletter to zwykły formularz kontaktowy bez treści, po prostu podajesz tylko maila i dostajesz zwrotkę o zapisie, wiadomo, jak chcesz tym zarządzać to musi być backend.

0
mr_jaro napisał(a):

Skoro chesz zarabiać na stawianiu nawet tego szrotu wp to musisz się nauczyć php i frontu. Mało kiedy klienci są tacy, że wystarczy im to co wyklikasz.

Troszkę nie rozumiem twojej odpowiedzi. Ja jestem frontendowcem czyli html, css, js plus tam jakiś program jak adobe xd to tworzenia projektu. Problem miałem taki, że bez php np. nie mogłem dodawać postów na stronę, ale wtedy z pomocą przyszedł mi jak to określiłeś ten "szrot wp" który niby wymaga umiejętności php, ale w rzeczywistości to wystarczy swój statyczny szablon jaki stworzyliśmy uzupełnić gotowymi liniami kodu php i zrobić tam jedną pętlę aby dodawać posty(poza tym w necie są tutoriale które świetnie ilustrują jak go użwywać). Dlaczego ja ciągle się odwołuję do tego Wordpressa, bo po prostu sądziłem, że dla newsletterów też jest jakiś łatwy sposób dzięki któremu ja mógłbym sobie zostać w świecie frontendu, ale tutaj już mi wyjaśniono że bez dobrej znajomości php się nie obejdzie i spoko, dzięki za odpwowiedź.

0

Nadal nie łapiesz. Jak chcesz robić kompleksowe zlecenia to bez backendu ani rusz nawet dla wizytówek, bo 3 razy przejdzie statyczna + cms, a za 4 klient w połowie prac postanowi, że chce dodać coś czego nie załatwisz ani statycznie, a ni dostępnymi pluginami, a jedynie zakodowaniem tego samemu w backendzie i leżysz.

0
mr_jaro napisał(a):

Nadal nie łapiesz. Jak chcesz robić kompleksowe zlecenia to bez backendu ani rusz nawet dla wizytówek, bo 3 razy przejdzie statyczna + cms, a za 4 klient w połowie prac postanowi, że chce dodać coś czego nie załatwisz ani statycznie, a ni dostępnymi pluginami, a jedynie zakodowaniem tego samemu w backendzie i leżysz.

A to już moja sprawa, niech cie o to główka nie boli bo się za bardzo przejołeś moim losem :D, ja będę pytał klienta czego potrzebuje i jak jego oczekiwania mnie przerosną to go grzecznie odeślę do kogoś innego, nawet miałem ostatnio taką sytuację z takim jednym Panem i poleciłem mu po prostu grupę gdzie na pewno znajdzie odpowiednią osobę, a jak klient mi wyjedzie w połowie projektu, że nagle chce czegoś mega skomplikowanego o czym nie ponformował mnie na początku to po prostu grzecznie przeczytam mu treść umowy, zanim mi ktoś wyjedzie z tekstem no ale wtedy on sie na ciebie wkurzy i zrobi ci złą renomę i już nie będziesz miał zamówień od razu odpowiem, TRUDNO, Pan możesz nawet zrobić wszytko dobrze perfekcyjnie wywiązać się z umowy a i tak jakiś złośliwiec może ci zrobić złą renomę poza tym niechwaląc się jak nie dostanę zleceń to nie umrę z głodu, mam czas na popełnianie błędów. Podsumowując 3 razy przejdzie statyczna + cms a za 4 grzecznie podziękuję Panu i powiem, że taki projekt przekracza moje możliwości i odeślę do firmy takiej bądź takiej, dla mnie to nie jest żadna ujma. Na zachodzie (o ile mi wiadomo) dzieciaki nieraz co znają tylko html css i coś tam skubnęły js sobie fajnie dorabiają (podaje przykład dzieciaków bo ja sam jestem młody) a tutaj jak nie jesteś fullstackiem to "w ogóle wypad i weż się nie pokazuj".

0

Jak nie jesteś fullstackiem to szukasz zleceń tylko dla frontu lub tylko backendu lub dołączasz do zespołu i klepiesz tylko swoją działkę. Fullstack ma tę zaletę, e zrobi wszystko sam i w zasadzie tylko fullstack może robić kompleksowe zlecenia w pojedynkę.

0
mr_jaro napisał(a):

Jak nie jesteś fullstackiem to szukasz zleceń tylko dla frontu lub tylko backendu lub dołączasz do zespołu i klepiesz tylko swoją działkę. Fullstack ma tę zaletę, e zrobi wszystko sam i w zasadzie tylko fullstack może robić kompleksowe zlecenia w pojedynkę.

BOŻE, powtarzam poraz któryś jestem młody i nie chcę "kompleksowych zamówień minimum 3 tys. pln" zadowolę się prostymi wizytówkami za kilka stów i to jak najbardziej można robić w pojedynkę bo większość małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce właśnie takich wizytówek potrzebuje.

0
Mikołaj napisał(a):

zadowolę się prostymi wizytówkami za kilka stów i to jak najbardziej można robić w pojedynkę bo większość małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce właśnie takich wizytówek potrzebuje.

Tak średnio prawdziwe, po pierwsze klienci bywają w większości wybredni i nigdy nie wiesz co wymyślą, a przecież nie powiesz: bo wie pan ja jeszcze tego nie umiem.
Dwa, proste zlecenia są wychwytywane od razu, te trudniejsze trafiają do sieci "a nuż ktoś się trafi i po kosztach zrobi" rzadko kiedy ktoś szuka prostej wizytówki, bo to obecnie zrobi każdy po kilku godzinach tutoriala.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1