Przełamywanie wierszy za pomocą znaku innego niż spacja

0

Za pomocą spacji można przełamywać wiersze w HTML, a czy można za pomocą np. znaku pionowego to samo robić, i jak to się robi?

0

Napisz proszę jeszcze raz, o co Ci chodzi i czym jest ten "znak pionowy", bo za bardzo nie rozumiem pytania.

0
cerrato napisał(a):

Napisz proszę jeszcze raz, o co Ci chodzi i czym jest ten "znak pionowy", bo za bardzo nie rozumiem pytania.

Znak pionowy to jest kreska pionowa: |, tzn. za pomocą kreski pionowej chcę przełamywać wiersze, a nie za pomocą spacji miękiej.

1

Prawdopodobnie po głowie chodzi ci tzw:

Miękki łącznik / ­ / ­ ­/ SOFT HYPHEN 

W uzupełnieniu przyjrzyj się właściwościom CSS:

  word-wrap:break-word;     /* łam wyrazy (starocie) */  
  overflow-wrap:break-word; /* łam wyrazy */
  word-break:break-all;     /* łam wyrazy między dwiema literami */  
  hyphens:auto;                 /* dodaj myślnik po przełamanym wyrazie */
  hyphenate-limit-line:2;       /* najwyżej dwa łamane wiersze z rzędu */
1
gabus napisał(a):

Znak pionowy to jest kreska pionowa: |, tzn. za pomocą kreski pionowej chcę przełamywać wiersze, a nie za pomocą spacji miękiej.

W HTML długie wiersza łamane są na tzw białych znakach i to zależnie jeszcze od konfiguracji CSS:
http://how2html.pl/white-space-css/

Jak chcesz mieć łamanie długich wierszy na | to musisz po nim wcisnąć ­, a jak chcesz wymusić łamanie wiesza w tym miejscu, to musisz po nim wklepać <br>.

2

Łamane wiersze można uzyskać wstawiając do tekstu przy tak zwanych pseudomiękich łącznikach (innych niż ­­&shy;) za pomocą kodu:

<div style="width:0px;display:inline-block;"> </div>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1