Pomoc

0

Witam robie administratora do mojego projektu i mam takie pytanie:
mam jeden skrypt z tej strony:
function pobierz_pliki($folder) {
if(!is_dir($folder)) return false;
$uchwyt = opendir($folder);
while(false !== ($plik = readdir($uchwyt)))
if(is_dir($folder."/".$plik))
$tab_folderow[] = $plik;
else
$tab_plikow[] = $plik;
closedir($uchwyt);
sort($tab_folderow); sort($tab_plikow);
return array_merge($tab_folderow, $tab_plikow);
}
i jak mozna to wyświetlić (to co znajduje sie w odpowiednim katalogu) aby na 100% się wyświetliło.

POLECAM: <url>BAZA.UP.PL</url>

0

hej czy ktoś istnieje na tym forum

0

hej czy ktoś istnieje na tym forum

wybacz ale nie rozumiem twojego pytania,

co to w ogóle ma być na 100% ?? :-D to w ilu procentach
ci się wyświetla, jak zadasz odpowiednie pytanie to
na pewno każdy ci odpowie,
[i nadasz odpowiedni temat - moderator]

0

ów skrypt jest to skrypt z tej strony z działu php => FAQ . kod znajduje sie w :
8 Jak wyświetlić listę plików z folderu ? (http://4programmers.net/view_faq.php?id=242)
więc przejdzmy do rzeczy jak to wyświetlić , za co odpowiadaj odpowiednie kody, jak określić katalog z którego ma być podana lista plików.

0

ów skrypt jest to skrypt z tej strony z działu php => FAQ . kod znajduje sie w :
8 Jak wyświetlić listę plików z folderu ? (http://4programmers.net/view_faq.php?id=242)
więc przejdzmy do rzeczy jak to wyświetlić , za co odpowiadaj odpowiednie kody, jak określić katalog z którego ma być podana lista plików.

aha, już rozumiem, no więc:

Żeby pobrać listę plików z folderu można posłużyć
się poniższą funkcją.

to oznacza że funkcja pobierze listę plików (folderów także, po prostu pod Linuxem wszystko jest plikiem :-D )
i jako że funkcje zazwyczaj coś zwracają tak też się stanie w tym przypadku.
Niestety nie napisałem że zwróci to w formie tablicy, za co przepraszam.

function pobierz_pliki($folder) {

jak widać powyżej funkcja wymaga jednego argumentu ($folder)
chodzi tu właśnie o nazwę folderu.

a teraz jak to wyświetlić tę listę ?

Przykład wykorzystania:

echo join("&ltbr&gt", pobierz_pliki("."));

zapis ten można uprościć:

$tablica = pobierz_pliki("."); //argumentem jest '.' czyli folder bierzący
$tekst = join("&ltbr&gt", $tablica); //ten zapis oznacza że wszystkie elementy zostaną uformowane w jeden łańcuch i porozdzielane tagiem BR
echo $tekst; //echo wyświetla właśnie

w skrócie:

echo join("&ltbr&gt", pobierz_pliki("."));

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1