Przycisk - kto pierwszy ten lepszy

Odpowiedz Nowy wątek
2019-05-31 09:41
0

Potrzebuje stworzyć pewną funkcjonalność na zasadzie konkursu, w skrócie chodzi o "kto pierwszy ten lepszy", pokazuję przycisk o danej godzinie danej liczbie użytkowników np 10 osób i potrzebuję informacji, który kliknął go pierwszy. Zastanawiam się jak to stworzyć, żeby uniknąć botów.

Czy jest w ogóle możliwość uniknięcia botów w tej sytuacji?

  • Captcha po kliknięciu przy czym sprawdzam czas od kliknięcia w przycisk (chyba i tak boty mogą być),
  • 4 przyciski w losowych miejscach stronki (nie wiem czy to nie zniechęci użytkownika).

Jakieś sugestie jak się za to zabrać?

Pozostało 580 znaków

2019-05-31 10:52
2

Matryca przycisków, z czego tylko jeden zawiera obraz czegoś, co wygląda jak przycisk, a reszta jakieś bzdetne obrazki.
Obraz przycisku losowany z jakiejś szerszej puli, najlepiej unikalny.
Id i inne parametry powiązane z właściwym przyciskiem za każdym razem inne.


Pozostało 580 znaków

2019-05-31 10:53
3

Pierwsze pytanie - powiedz, czy ma to działać w necie, czy jakoś lokalnie?
Niezależnie od powyższego, musisz rozbić sobie projekt na dwie części: serwer, który koordynuje działania użytkowników oraz mechanizm/skrypt w przeglądarce, który wchodzi w interakcje z userami. Od którego planujesz zacząć? Ja bym najpierw przysiadł do frontu.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2019-05-31 10:55

Pozostało 580 znaków

2019-05-31 11:19
0

Tak w necie.

Od frontu, tylko chcę jak najmniej zniechęcić użytkownika do korzystania z tego. W sumie zastanawiam się na jakiej zasadzie taki bot może wykryć dany przycisk, czy jeśli on będzie miał unikatowe miejsce w przeglądarce, różne id i wygląd to będzie on w stanie to wyłapać?

Jeśli wszystko będzie miał unikatowe, ale będzie tylko jeden na stronie, to bot wykryje go zawsze. Musisz go jakoś schować pośród podobnych elementów. - Freja Draco 2019-05-31 11:24

Pozostało 580 znaków

2019-05-31 11:25
1

No to chyba najlepiej iść w kierunku tego, co pisze smoczyca: dajesz ileś-tam elementów, które od strony technicznej się niczym nie różnią. Do tego umieszczasz na nich różne obrazki, a potem dajesz polecenie w stylu "Wciśnij przycisk z zielonym smokiem". Walidację zrób przez AJAX po stronie serwera, więc nawet jakby jakiś bot zaczął analizować kod skryptu, bo i tak nie pozna poprawnej odpowiedzi, ponieważ za każdym razem będzie inne ID przypisane do obrazka ze smokiem.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2019-05-31 11:27

Pozostało 580 znaków

2019-05-31 11:37
0

Średnio mnie satysfakcjonuje takie rozwiązanie bo takich akcji docelowo w ciągu dnia będzie kilka/kilkanaście, raczej nie zaciągnę skądś obrazka z takim tekstem, chyba że są takie serwisy, a dodając to ręcznie pula szybko zacznie się powtarzać.

Pozostało 580 znaków

2019-05-31 11:38
1

Ew. jeszcze inaczej: wrzucasz na stronę dużą grafikę kilkaset × kilkaset px, na której użytkownik ma nacisnąć miejsce z określonym obrazkiem. Pobierasz współrzędne kliknięcia i wysyłasz na serwer. Serwer sprawdza, czy współrzędne kliku mieszczą się w zadanych widełkach i jeśli tak, to zalicza kliknięcie. Wada - musisz wygenerować ten obrazek.


Takich "klików" w ciągu dnia ma być sporo tak jak napisałem w poście powyżej, więc liczyłbym na coś bardziej automatycznego. - SwateQ 2019-05-31 11:40

Pozostało 580 znaków

2019-05-31 11:39
1
SwateQ napisał(a):

Średnio mnie satysfakcjonuje takie rozwiązanie bo takich akcji docelowo w ciągu dnia będzie kilka/kilkanaście, raczej nie zaciągnę skądś obrazka z takim tekstem, chyba że są takie serwisy, a dodając to ręcznie pula szybko zacznie się powtarzać.

Możesz je jeszcze każdorazowo generować po stronie serwera.


Pozostało 580 znaków

2019-05-31 11:42
0
Freja Draco napisał(a):

Możesz je jeszcze każdorazowo generować po stronie serwera.

"je generować" czyli tekst opisujący właściwy obrazek?

Pozostało 580 znaków

2019-05-31 11:44
1

No ale zasada jest prosta - albo korzystasz z jakichś gotowych rozwiązań typu https://www.google.com/recaptcha/intro/v3.html , albo robisz to sobie sam, ale w takim wypadku musisz poświęcić czas na przygotowanie tego: zarówno mechanizmu, jak i danych, które są mu niezbędne do działania. Mam wrażenie, że Ty jednocześnie chcesz zjeść ciastko i mieć ciastko, ale tak się raczej nie da :P


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2019-05-31 11:51
0

No dobrze, a co sądzicie jakby generować obrazki zawierające słowo i powyżej napis "wciśnij obrazek zawierający słowo: smok" ?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0