Wątek przeniesiony 2019-05-30 11:58 z przez Shalom.

Pierwsze środowisko do pracy

Odpowiedz Nowy wątek
2019-05-30 11:45
1

Hej :)

Jestem pełen nadzieji, że ktokolwiek zrozumie moje zamiary i będzie mu się chciało poświęcić trochę czasu na pierwszą pomoc :)

Przede wszystkim chciałbym zaznaczyć jedną rzecz. Jestem nowy w tym świecie, ale i ...stary. Zdarzyło mi się kilkanascie lat temu korzystać z XAMPP i zrobić małą webową aplikację opartą na PHP i MySQL. Od frontu oczywiście HTML i CSS. Na różnych etapach swojego życia liznałem dosłownie, Pythona, C++, Pascala, ale natomiast w ogóle nie dotykałem JavaScript i niczego co z nią było związane. Odnośnie WordPress się nie wypowiadam, bo składanie strony z wykorzystaniem WP to jak składanie klocków lego wg wlasnego widzimisię. Tyle tytułem wstępu.

Moja prośba do Was dotyczy nakierowania na stworzenie w dzisiejszych realiach pierwszego środowiska pracy do stworzenia aplikacji webowej, którą będzie obsługiwała jedną z gier w którą sobię pogrywam. I chociaż brzmi to tak jakbym chciał sie nauczyć tego wszystkiego dla gry, to jest zupełnie inaczej. Fakt, że taka aplikacja by mi się przydała jest tym z czym się najczęściej ludzie borykają na początku. Czyli co mógłbym zrobić, żeby się nauczyć. Chcę wykorzystać tą potrzebę do nauki w kierunku Full Stack Developera (mam nadzieje, że dobrze zapamiętałem) z naciskiem na Back End WebDev.

Zatem jeszcze raz - o co Was proszę?

Czy XAMPP nadal możebyć pierwszym środowiskiem do pracy czy raczej od razu próbować samemu poinstalować sobie wszystkie potrzebne rzeczy osobno?
Czy tworzyć do nauki środowisko virtualne oparte na Virtual Boxie?
Jeżeli tak czy stawiać wszystko na Linuxie (zupełnie go nie znam, ale rozumiem mechanikę działania)?
Czy od razu jako IDE korzystać z PhpStorm czy na początku zacząć od NotePad++ (chciałbym jednak na początku uciec od pracy na gotowych szablonach kodu, w sensie, ze chciałbym wszystko pisać od zera sam)?
Mam też zamiar od wejścia korzystać z GITa?
Czy ktokolwiek mógłby mi podpowiedzieć jak w miarę bezproblemowo móc pracować na dwóch stanowiskach? W domu - PC w pracy Laptop (internet mobilny)?
Czy zaczynanie od frameworka Laravel w sytuacji kiedy moja wiedza odnośnie samego kodu jest czysto teoretyczna ma sens?

Jak widzicie pytań mam wiele i ten początek dla mnie jest trudny. Wiem, że potem czeka mnie masa nauki, ale chciałbym wystartować. Mój pierwszy płotek satysfakcji to rozbicie wklejonego stringa ze znakiem TAB do bazy danych i wyświetlenie go. Później to już krok po kroku będę rozwiązywał sam swoje problemy i w ten sposób ucząc się.

Reasumując:
Moja wiedza odnośnie programowania nie jest zupełnie zerowa, ale na poziomie zerówki jeżeli chodzi o ten temat. HTML i CSS to nie problem, ale też nie mogę powiedzieć, że "potrzymaj mi monitor, zrobię Ci to w pięć minut". Ale dalej to dla mnie biała mapa z losowymi punktami gdzie coś jest odkryte. Dlatego będę wdzięczny jak będziecie w stanie mi podpowiedzieć kilka rzeczy na podstawie pytań wyżej. Nie oczekuję odpowiadania pkt w pkt. Może być coś na zasadzie "Instaluj XAMPPa na LINUXie w VB, dorzuć to to i to, i zacznij pisać w notepad++" dodatkowo polecam taki i tak kurs. Mam kilka na udemy wykupionych i mam zamiar zrobić je, ale nie do końca jestem przekonany odnośnie środowisk pracy, które tam są konfigurowane, ze względu na to, że kursy trochę czasu temu były nagrywane. A być może jest coś nowego co mi ktoś podrzuci? Byleby nie kosztowało miliony.

Trzymam za Was kciuki, że mnie rozpędzicie :)

edytowany 1x, ostatnio: Coucz, 2019-05-30 11:45
potrzymaj mi monitor, zrobię Ci to w pięć minut – nie do końca rozumiem, ale brzmi nawet zabawnie. ;) - Silv 2019-05-31 01:56
W sensie, że w moment to napiszę - Coucz 2019-05-31 11:56
No OK. ;) - Silv 2019-05-31 15:36

Pozostało 580 znaków

2019-05-30 22:10
0
cerrato napisał(a):

Jeśli chcesz tak ściśle oddzielić systemu do nauki oraz zabawy od siebie, a do tego masz osobne dyski, to może jakiś multiboot? Plusem tego jest fakt, że nie tracisz nic na wydajności - bo przy VM jakieś 15% mocy ucieka.

Mimowszystko chcę zostawić sobie możliwość alt+tab.
Moc nie powinna uciekać. A jak zacznie to będę myślał co zmienić.

Pozostało 580 znaków

2019-05-30 22:15
0

No ale mam wrażenie, że trochę sam się gubisz z tym, czego Ci potrzeba do szczęścia. Chcesz korzystać z composera, a jednocześnie chcesz mieć prosty edytor, który nie będzie Ci podpowiadać składni ("bez ułatwień w pisaniu kodu"). No to chcesz korzystać z udogodnień i nowoczesnych rozwiązań, czy wszystko robić ręcznie?


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2019-05-30 22:28
0
fporzo napisał(a):

Jako doświadczony starzec powiem ci co powinieneś zrobić bo jeśli zrobisz inaczej to stracisz niepotrzebnie czas. Nie słuchaj januszy programowania, którzy do dziś siedzą na windowsie i jedyne środowisko jakie ogarniają to jakiwś xamp wamp i inne ustrojstwo. Jeśli cchesz sie uczyć to możesz o tym zapomnieć.

Zanim zaczniesz cokolwiek robić musisz załatwić sobie jakiś komp na którym postawisz linuxa debian 9 ( jak zaczynać to z nowościami) na środowisku produkcyjnym też będziesz miał linuxa i MySql, lub PostgreSQL. Jeśli ktoś mówi inaczej to nawet nie słuchaj takich osób bo one nigdy nie pójdą dalej i nie będą dobrymi programistami i mówię to z wieloletniego doświadczenia. (Pomijam januszy biznesu gdzie zdecydowali że w firmie będą programiści pracować na windowsach). Możesz sobie postawić virtualna maszynę nie ma problemu o ile masz szybki sprzęt to nawet spoko.

Dlatego pojawił się temat VB i Linuxa. Fizycznie nie postawie sobie drugiego stanowiska. Bynajmniej nie obecnie.

Do pisania programu możesz użyć NetBeans, Eclipse (do php), ja używam Komodo na MacOs ale to dowolne co ci podpasuje i tak 80% funkcji nie bedziesz korzystał z twoim doświadczeniem to nawet 90% nie skorzystasz wiec ci bez różnicy.

Dlatego wybór pomiedzy NP++ lub PHPstorm

Żeby się czegoś nauczyć musisz mieć cel bo inaczej możesz sobie darować uczenie się teorii. Proponuje zrobienie aplikacji Forum albo Sklep internetowy. Ale jasno postaw sobie cel.

Mam cel. To ma być aplikacja webowa, z różnymi interfejsami dla użytkownika. Dokładnie rzecz ujmując różne panele do obliczania różnych rzeczy. Obecnie to wszystko mam w Excelu w róznych formach. Chcę to przenieść w struktury bazodanowe inne niż Acces.

Kolejnym krokiem jest przetestowanie aplikacji zanim zostanie napisana. Jeśli teraz ktokolwiek powiem że to jakieś idiotyczne co tu napisałem znaczy, że nie ma pojęcia o prawdziwym programowaniu i nie napisał ani jednej linijki dokumentacji. Dobrze przeczytałeś musisz przetestować aplikację zanim zostanie napisana.

Co masz na myśli przetestowana przed napisaniem????

Następnym krokiem jest założenie konta na GitLab i nauka smaego Gita przez dodawanie plików textowych z ich zmianą i sprawdzeniem co i jak działa. Ustanowienie kamieni miliowych, rozpisnaie Issues z twoim projektem. I kilkutygodniowa całodzienna do znudzenia zabawa tym. Najlepiej z kimś kto sie zna jak ja i razem będzie symulował dodawania, czy przywracanie wersji. Jednym z ważnych rzeczy w Git jest to że jesli masz branch o nazwie testing i branch o nazwie dev i pomyślisz sobie że chcesz mieć nowy test wiec zmergujesz dev do testing to git automatycznie zmerguje ci zmiany z testing to dev i teraz bedziesz mial syf i na testing i na dev. Takich i innych rzeczy dowiesz się gdy będziesz pracował i dasz d.... w najmniej oczekiwanym momencie.

Kolejna sprawą jest że jesli przywrocisz na gicie jakas wersje w branchu to musisz ten brancz skasowac u siebie na lokalu i sciagnac (fetch) jeszcze raz bo bedziesz mial stare pliki.

Najlepiej jest skasowac branch i zrobic nowego. Generalnie na git 80% czasu pracujesz na consoli. Zadne tam klikanie myszka jak dzieci.
Jeśli opanujesz te podstawy a zrobisz to szybko podejrzewam otworzy ci się droga o jakiej na razie marzysz.

Odnośnie GIT-a to już wiem, że początek to będzie masa błędów z mojej strony i pewnie trochę nerwów na tym stracę. I z tego co się orientowałem i napisałem wcześniej w odpowiedzi do innego posta. Wszystko na początku z palca.

Laravel to idealny framework. Jest prosty i banalny łatwy szybki i możesz stawiać aplikacje które będą łatwe w zarządzaniu i kolejni programisci nie będą mieli problemu z ich opanowaniem. Najlepiej żeby ktoś doświadczony ci pomagał. Laravel jest nastawikony na CRUD'a ale nie jest to wymóg plus Eloquent - który jest jak bajka. Potrzebujesz liste użytkoników ? Prosze bardzo

User::all();

No właśnie zastanawiam się czy jednak frameworka nie odłożyć na trochę później. Na początek dużo tych nowości. Linux, Framework, te wszystkie SASS-y, Composery itd itp. A przede wszystkim wydaje mi się, że powinienem się skupić na podstawach na nowo i je przerobić. HTML, PHP, CSS, MySQL i dopiero potem sobie dokładać kolejnych elementów.
Tylko, że ja nie wiem czy np któryś z tych elementów które wymieniłem nie jest bajecznie prosty. Ciężko się samemu określić jaki mam potencjał pochłaniania "nowości", bo za dużo zmiennych w tym bierze udział. Muszę znaleźć złoty środek, żeby nie doszło u mnie do overload...

Długa i fajna droga przed tobą. Powodzenia.
Długa, irytująca, ale ekscytująca.

Pozostało 580 znaków

2019-05-30 22:32
1
cerrato napisał(a):

No ale mam wrażenie, że trochę sam się gubisz z tym, czego Ci potrzeba do szczęścia. Chcesz korzystać z composera, a jednocześnie chcesz mieć prosty edytor, który nie będzie Ci podpowiadać składni ("bez ułatwień w pisaniu kodu"). No to chcesz korzystać z udogodnień i nowoczesnych rozwiązań, czy wszystko robić ręcznie?

W kursie Laravela, który wykupiłem jest szykowanie środowiska do pracy i tam jest composer instalowany. Szczerze mówiąc nie wiem dokladnie co to. Liczyłem że dowiem się podczas kursu. Ale jest na mojej liście "know-how"

Pozostało 580 znaków

2019-05-31 01:59
4

Dorgi przyjacielu sympatyczny, daleka droga do pierwszego twojego kroku. Przerabialem już ludzi, którzy budowali komputery oddzielne dyski, tweekowali pulpity, chwailili się że maja taki, a taki system albo prcoesor. Mówie no fajnie to wygląda fajnie ale ile to jest 012 podzielić na 2 to sie wysypywali na takim działaniu. Z twych opowieści, które mówisz wynika że nie masz żandnego celu, a te pierdoły z excela możesz zrobić w jednym pliku php z funkcjami. Nawet nie ma szans użyc tam Porgramowania Objektowego. Mentalnie jesteś gotowy na wszystko inne tylko nie programowanie. Jak piwinno to wygladać już napisałem. Ale ostatni tówj post jest faktycznie zasmucający. Jeśli nie wiesz do czego słuzy composer to nie zabieraj się nawet za myślenie o programowaniu.

Ale z checią wyjaśnie. Instaluje sobie środowisko na którym odpale aplikację w php. Instaluje php wersja 7.0, Laravel przynajmniej wersja 5.8, Apache versja 2.0, instaluje baze danych mysql 5.6 taki przykład. Wgrywam pliki php odpalam moja palikację i program dziala. Teraz przychodzi do nas nowy programista czyli TY. Jestes pierwszy dzien, siadam obok ciebie i mowie ci tak: Ok to zainstaluj sobie xampa czy tam debiana i potem sciagnij sobie php 7 , wez sobie pozniej zainstaluj laravela, mysql i jakies dodatkowe biblioteki zewnetrzne kod php do katalogu wgraj z nasza aplikacja i daj znac. Ty to robisz ale ci nie dziala bo okazuje sie ze zainstalowales stara baze danych inna wersje lub laravela zamiast 5.8 to 5.6

Composer to jest jak kartka z przepisem na ciasto. Tworzac projekt automatycznie tworzy sie plik jak u mnie:

"require": {
        "php": "^7.1.3",
        "anhskohbo/no-captcha": "^3.0",
        "barryvdh/laravel-snappy": "^0.4.4",
        "fideloper/proxy": "^4.0",
        "google/cloud-storage": "^1.9",
        "guzzlehttp/guzzle": "^6.3",
        "h4cc/wkhtmltopdf-amd64": "0.12.x",
        "hashids/hashids": "^3.0",
        "laravel/framework": "5.8.*",
        "laravel/tinker": "^1.0",
        "laravelcollective/html": "^5.7",
        "smsapi/php-client": "^2.1"

Wiec przychodzisz do pracy w pierwszy dzien a ja ci mowie tylko ze trzymaj projekt jest na stronie www.stronazprojektem.gitlab.com
Jedyne co robisz to w xampie lub na linuxie wchodzisz do katalogu /var/www w konsoli oczywiscie
I wpisujesz

git clone www.stronazprojektem.gitlab.com

w katalogu stworzy ci sie projekt ktory ja dodalem wchodzisz w ten katalog i wpisujesz

composer install 

I to wszystko , composer pobiera plik i patrzy co potrzebujesz i wszystko ci sam instaluje.

Teraz okazuje sie ze ktos stworyl projekt wystawil w gitlabie i ty chcesz go dolaczyc do swojego projektu bo powiedzmy jest to program ktory rysuje fajne wykresy Program ten nazywa sie wykresy-romka wiec wpisujesz w konsoli

composer require wykresy-romka

I on ci to instaluje juz calosc jednak tylko do twojego lokalnego katalogu w projekcie np vendor. Jak jestes zadowolony i zrobiles swoja czesc kodu to piszesz

git commit -am 'doalem wykresy' && git push 

ta komenda zapisze zmiany i wysle twoje zmiany na gita a potem ja robie

git pull 

I sciagaja mi sie twoje zmiany ale nie sicaga mi sie projekt wykresy-romka poniewaz jak pisałem wyzej jest on tylko w katalogu vendor a on nie jest dodawany (wysylany pushem) do projektu dlatego musze zrobic

composer update 

co sprawi ze dopiero teraz do mojego projektu zostana zainstalwoane wykresy romka do katalogu vendor

Kolejna osoba dolaczajaca do projektu jak wpisze

composer install 

to juz sciagnie calosc razem z tymi wykresami romka i nie musi aktualziwoac.

Tak to wlasnie dziala, ze composer sprawia iz zawsze i wszedzie masz takie same wersje programow. bo mozesz okreslic czy np php ma byc w werrsji 7.0 albo powiedziec ze ma byc przynajmniej w wersji 7.0 czyli jak bedzie 7.4 to ci zainstaluje 7.4. To sa podstawowe narzedzia i ja pracujac sam nad niektorymi projektami pracuje tak jakbym mial grupe programistow dzieki temu praktykuje caly czas.

Dlatego moim zdaniem tak wazne jest zeby do znudzenia tworzyc i kasowac projekty, wysylac na git, instalowac kasowac i instalwoac, zmieniac dodawac i usuwac. Taka praktyka sprawi ze z pamieci bedziez pisal w stylu

git branch
git checkout
git stash
git reset --hard branch_name

czy w pozniejszym terminie uczyl sie rozwiazaywania konfliktow albo jak postawic od nowa czysty TEST z deva i czy warto miec Master / RC / Dev / testing

Pytałes co mam na mysli testowanie aplikacji przed jej powstaniem. Na razie nie zajmuj sobie tym glowy opanuj Git i Composer na dzien dobry

edytowany 2x, ostatnio: fporzo, 2019-05-31 13:13
Pokaż pozostałe 2 komentarze
Dziękuje, łatwiej mi zawsze bylo zorzumiec takie porównanie z zyciem codziennym prawdopodbnie stad takie podejscie. Te przygotowania to z zycia wziete kolezanka kiedys zeby beiegac a pozniej jezdzic na rowerze musiala miec aplikacje. Wstawiala dwa dni swoje trasy i juz jej sie znudzilo. Inna kupila buty nike z polaczeniem z telefonem zeby biegac i to samo 3 dni i buty odlozone - fporzo 2019-05-31 10:14
Tylko żeby tak samo nie stało się z autorem wątku - zamiast kodować, skupi się na całej (na chwilę obecną - bardzo średnio istotnej) otoczce, przez co energię i zapał przeznaczy na grę wstępną, przez co główna atrakcja wieczoru wyjdzie bardzo przeciętnie ;) - cerrato 2019-05-31 10:20
Dokładnie o to mi chodzi. Chcę ten etap szczegółowości przesunąć na moment kiedy kodowanie mnie wciągnie. Wtedy zacznę realnie wiązać przyszłość z tą branżą, a wtedy uznam, że dodatkowe umiejętności tylko mi pomogą. Teraz chcąc je poznawać - przeszkodzą - Coucz 2019-05-31 12:01
No to w takim razie, zamiast rozkminiać jaki edytor, czy XAMPP czy apacza ręcznie instalować, stawiać wirtualki, composera i inne paczki itp, po prostu (jak zresztą poniżej pisał @czysteskarpety) po prostu zacznij pisać. To jak z jazdą na rowerze - możesz kupić super rower, kask, ubranie itp, ale i tak będziesz na początku jechał jak paralityk ;) O super sprzęt muszą się martwić zawodowcy, Ty na razie naucz się jeździć z kółkami bocznymi, a za pewien czas spróbuj je odczepić. - cerrato 2019-05-31 12:05
Generalnie zaczynam na dniach, bo prawie wszystko już mi podpowiedźieliście. Ni - Coucz 2019-05-31 12:20

Pozostało 580 znaków

2019-05-31 07:34
1
fporzo napisał(a):

No cóż, nie chcę, aby wymiana zdań z Tobą miała znamiona przepychania się, gdyż bez wątpienia jesteś osobą, która zna to co ja dopiero chcę poznać. Aczkolwiek wydaje mi się, że zbyt krytycznie podszedłeś do mojej osoby. Czemu tak uważam?

Nic co napisałeś tutaj nie stanowi dla mnie ciemnej magii w takim sensie iż nie wiem absolutnie o czym mówisz. Odnośnie composera, szczerze mówiąc bardziej nie skojarzyłem tego do czego to służy, niż nie miałem żadnej wiedzy na ten temat. Wystarczyło iż napisałeś dwa-trzy zdania odnośnie pewnych kwestii i wszystkie klocki mi się poukładały w głowie. Cały proces, który opisałeś w poprzednim poście jest dla mnie zrozumiały i widziałem to na niejednym obejrzanym kursie. Tylko co kurs to inna forma tworzenia środowiska i ja po prostu głupieję do tego stopnia iż nie wiem co jest dla mnie optymalne w tym momencie.

Na chwilę obecną chcę zacząć kodować. I z czasem równolegle w ramach odskoku od kodu mogę zająć się Linuxem, stawianiem komponentów serwera WWW pojedyńczo, a nie kombajnem typu XAMPP.

Co do celu, który chcę osiągnąć. No cóż dla Ciebie to pikuś, jak dla doświadczonego himalaisty wejście na Śnieżkę. Ale ja się zasapię. Pamiętaj, że dla mnie zdobycie tej Śnieżki da kopa do kolejnego szczytu. Dla mnie na chwilę obecną sukcesem będzie stworzenie interfejsu użytkownika, który przy wprowadzaniu danych, będzie automatycznie tworzył kolejny wiersz do wprowadzania danych po uzupełnieniu ostatniej komórki wiersza. Wiem, że Ty to napiszesz w 5 min. Mi to w chwili obecnej zajmie kilkadziesiąt godzin nauki i pisania. Ja sobie cele stawiam realne do zrealizowania i potem chce wincyj i wincyj. Mój projekt aplikacji webowej jest rozbudowany i ma kilkanaście jak nie kilkadziesiąt funkcji dla użytkownika. Np chcę sam chcę napisać albo krok po kroku zrozumieć jak działa autoryzacja użytkownika itd itp.

Na chwilę obecną z rzeczy zupełnie nowych dla mnie, a które MUSZĘ się nauczyć to właśnie GIT. I to git obsługiwany z konsoli poleceń. Nie każ mi stawiać APACHE, PHP, MySQL osobno , bo na chwilę obecna mi to nie potrzebne. Jak pojawi się temat iż czuję się komfortowo w kodowaniu, to wtedy zajmę się tym, bo wiem, że to mi będzie potrzebne/przyda się w szukaniu nowej pracy :)

Pokaż pozostałe 2 komentarze
W Twoim podejściu zmieniłbym jedno. Najpierw bym zaproponował konfigurację LITE, a potem zasugerował, że po osiągnięciu pewnego progu, lepiej żebyś nauczył się poszczególne składniki instalować sam. - Coucz 2019-05-31 12:11
Przykro mi ze musze cie zmartwic ale to co pisalem wszystko to jest wlasnie LITE. Nie chcialem pisac o zaawansowanych technikach ktora ci dalem liznac jak testowanie programu zanim on powstanie ale nawet nie wiedziales o co chodzi. Dlatego to wszystko to sa podstawy. Ja sie nie orbazam oczywiscie mowie tylko co mysle a wybor nalezy do ciebie. Mozesz kupic 20 ksiazek o biznesie co nie uczyni cie bogatym nigdy w zyciu bo wiedze trzeba praktykowac. - fporzo 2019-05-31 12:15
Stawianie serwera Apache i innych uslug, mając rozwiązania typu XAMPP to nie jest lite dla osoby z moim doświadczeniem. Za X czasu jak nabędę wiedzy i doświadczenia też uznam że Twoje stanowisko jest LITE - Coucz 2019-05-31 12:24
to bardzo proste wpisujesz tylko: apt-get install php7 apache2 wciskasz enter i juz masz gotowe - fporzo 2019-05-31 12:38
E tam, @Coucz nie zniechęcaj się, niektórzy po prostu przeszli pewną ścieżkę "the hard way" i teraz mówią że to najlepsze rozwiązanie, i na pewno tak jest w ich kontekście. Ja też uczyłem się kompilować kernel i busybox-a żeby odpalić własnego Linuksa z dyskietki 1.44 dawno temu i uważam że to świetna metoda poznania jak działa system, ale nie krytykuję ludzi, co instalują Ubuntu i next, next, next, finish :) - kelog 2019-05-31 12:53

Pozostało 580 znaków

2019-05-31 10:47
1

@Coucz: To zacznij, a nie o tym gadaj.
Na początek ogarnij: https://www.w3schools.com/php7/
Tam masz ćwiczenia, męcz do bólu aż zapamiętasz składnie, masz to wiedzieć bez domyślania.
Potem zrób jakieś mini projekty w funkcyjnym. Obadaj na youtube "Od zera do WebDeva" tam masz ćwiczenia z php.
Potem zabierz się za obiektowe, definicja obiektu, klasy, metody, dziedziczenie, ponadto rodzaje tablic, co to tablica asocjacyjna, takie pytania masz praktycznie na każdej rozmowie.
Nie ucz się Laravela, bo i tak nic na początku nie zrozumiesz.


Pozostało 580 znaków

2019-05-31 12:17
0

@czysteskarpety: zaczynam.

Leci format kompa (przy okazji). Stawiam VB z Windowsem instaluje wszystko i od poniedziałku go.

Krzysia Stanio oglądałem. Zresztą wszystko na Polskim YT chyba przejrzałem. Dzisiaj tylko wybiorę sobie jeden kurs i ruszam. Może ktoś zaproponuje coś nowszego od Krzysia?

i7 4890k, 32 ramu i 3 dyski SSD chyba udźwigną VB?

Pokaż pozostałe 2 komentarze
Linuksa odrzuciłeś, żeby nie mieć za dużo do nauki? - Silv 2019-05-31 23:35
Zeby jak najszybciej zaczac kod pisac. - Coucz 2019-05-31 23:41
Czyli w zasadzie na to samo wychodzi. Plus dla Ciebie. - Silv 2019-05-31 23:42
Do Linuxa postawie drugą wirtualkę i tam będę równolegle coś robił - Coucz 2019-05-31 23:43
Można i tak. Jak się coś zepsuje na Linuksie, przynajmniej będziesz mógł powiedzieć "dobrze, że kod mam na drugiej wirtualce". Będzie dzięki temu możliwość bardziej, hm, nieostrożnych eksperymentów. - Silv 2019-05-31 23:53

Pozostało 580 znaków

2019-05-31 12:25
2

Dobra Panowie. Dziękuję za kilka porad, mam nadzieję, że moje następne wątki będą Was przyprawiały o parowanie głowy :)

Jak będziesz miał jakieś pytania to wal śmiało, postaramy się pomóc :) - cerrato 2019-05-31 12:28
@Coucz: plus dla Ciebie, że działasz. - Silv 2019-05-31 16:04

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0