sklep, techniczna obsługa płatności, prośba o poradę

0

Znajomy chce zrobić sklep.
Ja, o ile z dzierganiem www w dowolnej postaci nie mam problemów, o tyle z mechanizmami obsługi płatności nie mam żadnych doświadczeń i nie wiem nawet co mu sugerować.

Z marszu przychodzą mi do głowy trzy rozwiązania:

  1. zewnętrzna platforma (np. allegro) + ew. własna strona przekierowująca na nią celem zakupu,
  • zalety:
    • bounus w postaci klientów z wyszukiwarki platformy,
    • zero techniki,
  • wady:
    • brak możliwości linkowania zwrotnego na swoją stronę,
    • problem z synchronizacją oferty na www i w ramach allegro
  1. gotowe kombo - silnik z zaszytą obsługą płatności
  • zalety:
    • zero techniki
  • wady
    • prawdopodobnie ciężka kobyła z zylionem bibliotek
  1. zewnętrzny moduł obsługi płatności
  • e... tu już w ogóle nie mam koncepcji, ale może jest coś takiego to piszę dla zasady.

No i teraz pytanie do osób, które mają w temacie jakieś doświadczenie.

  • Możecie coś polecić odnośnie 1-3?
  • Widzicie jakieś wady/zalety, które mi umykają.
  • Jakieś zupełnie inaczne rozwiązanie, bo to i tamto?
0

Możecie się zastanowić nad wykorzystaniem gotowych rozwiazań do sklepów internetowych, maja rozwinięte funkcjonalności odnośnie dodawania i prezentowania samych produktów. Dodatkowo moduły dotyczace płatności, przesyłek, reklamy, reklamacji itp. Zewnętrzna usługa więc macie też jakiś support.
Kiedyś pracowałem w małym sklepie internetowym i korzystaliśmy z gotowego rozwiazania. Polecam taka opcje i na rynku jest sporo takich platform wiec jest w czym wybierać.

2

A czy Wasza Zieloność rzuciła okiem na chociażby PayU? http://developers.payu.com/pl/overview.html - PayU umożliwia łatwą akceptację płatności na Twojej stronie lub urzadzeniu mobilnym. Oferujemy pełen zestaw API, które pozwalają tworzyć, rozliczać, anulować i pobierać zamówienia, wykonywać wypłaty i pobierać raporty. W celu uproszczenia integracji, można użyć jednej z naszych wtyczek lub naszego PHP SDK.

Kiedyś miałem z tym styczność i nie jest to żadne raket sajens ;) Wszystko w oparciu o REST API: http://developers.payu.com/pl/restapi.html

EDIT
Pytanie, bo nie jest to napisane wprost (albo ja nie załapałem) - czy Ty masz w razie czego pisać i wdrażać tą stronę, czy chodzi jedynie o poradę, w jakim kierunki ma iść? Bo jeśli ktoś chce mieć sklep, ale nie chce (i nie zna się) w nim grzebać, to chyba najsensowniejszą opcją będzie wykupienie gotowego sklepu - niewielka miesięczna opłata i masz wszystko gotowe, płatności zintegrowane, pilnowanie zabezpieczeń, serwerów, aktualizacje itp. po stronie dostawcy usługi.

0

Wszyscy gracze na rynku mają gotowe moduły do praktycznie wszystkich co popularniejszych gotowców cms, czasami oferują też gotowe snippety kodu php do pojedynczych płatności (wklejasz w swój html i działa), api na pewno więcej zabawy, nie ma gwary, że w połowie się nie zgubisz, labo odwalisz jakiś numer i się posypie.
Dla mniej doświadczonej osoby pewnie najlepiej jakiegoś gotowca zastosować, ew. potem dopieścić i zoptymalizować.

0

Ja mam sklep postawiony na prestashop i umowę z DotPay. Udostępniają moduł dedykowany dla tej platformy więc konfiguracja ograniczyła się do kilku kliknięć :)

1
cerrato napisał(a):

Pytanie, bo nie jest to napisane wprost (albo ja nie załapałem) - czy Ty masz w razie czego pisać
i wdrażać tą stronę, czy chodzi jedynie o poradę, w jakim kierunki ma iść?

To jedna z opcji, ale raczej w wypadku, gdyby to miała być strona linkująca do aukcji na jakiejś platformie.
W sumie to też myślę, że jakiś gotowiec będzie najlepszym rozwiązaniem.

1

Kolejne pytanie: a który konkretnie gotowiec i dlaczego?

No to mogę polecić https://www.shoper.pl/ - od kilku lat mój brat prowadzi sklep online, korzysta z nich, raczej nie narzeka. Szczegółów nie znam, ale znam brata i wiem, że jest moim przeciwieństwem - sumienny, rzetelny, zorganizowany itp ;) W związku z powyższym jestem przekonany, że po pierwsze, przed wyborem silnika sklepu przeprowadził stosowny rekonesans, po drugie - nie kojarzę, żeby narzekał na jakieś kłopoty podczas korzystania, a po trzecie - jakby było źle to by zmienił, a nie kilka lat w tym siedział.

Mają też system płatności, czyli coś, od czego zaczął się ten wątek - https://www.shoper.pl/integracje/systemy-platnosci/

Dziękuję za uwagę :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1