freelacer na początek

0

Witam, jestem studentem marketingu, w te wakacje planuje poświecić około 200 godzin na naukę HTML/CSS/JS, czy pracując jako freelancer 80 godzin w miesiącu mogę liczyć na 2000 zł netto?

0

To zależy od Twoich umiejętności. W przypadku przyjmowania zleceń jako "wolny strzelec", kwota 2kpln wcale nie jest jakimś kosmosem. I nie piszę teraz o kwocie miesięcznej, ale o pojedynczym zleceniu. Ale powtórzę - wszystko zależy od tego, co będziesz sobą reprezentował.

2

Wszystko zależy od twoich umiejętności i tego jak się cenisz. Właśnie co robiłem aplikację i w 5h zarobiłem 1000zł. Więc jak sam widzisz, da się :)

1

Ale Ty jesteś master, a ja będę juniorem

1
Piotr Strzelecki napisał(a):

Witam, jestem studentem marketingu, w te wakacje planuje poświecić około 200 godzin na naukę HTML/CSS/JS, czy pracując jako freelancer 80 godzin w miesiącu mogę liczyć na 2000 zł netto?

Obecnie raczej wątpię, 200h to zaledwie prolog pozwalający robić podstawowe projekty stron bez backendu, raczej nie ma mowy o sensownych aplikacjach.
(No chyba, że jako marketingowiec to super sprzedasz bez portfolio)

0

dlaczego bez portfolio?, trzy projekty dla znanych organizacji(ale bez kasy) mogę zrobić za darmo

2

Tylko nie zawsze starcza podstawowa strona na wordpressie, którą zrobisz po dwutygodniowej nauce.
Dla klienta to zawsze jest prosta strona, a potem się okazuje, że z newsletterem, formularzem z polami wyboru, kalkulatorem oferty, facebookiem, mapką, rodo-srodo, ciastka, polityka prywatności, blogiem na trzeciej podstronie, czatem, a przecież mu nie powiesz "sory, ale ja tego nie umiem".

0

Zastanawiam się czy HTML/CSS/JS to najbardziej perspektywiczne języki, bo wiekszość ofert pracy jest na javę

0

Co myślicie o samuraj web? Czy opanowanie wszystkich kursów plus portfolio, to dobry początek?

0

Jak chcesz jak najszybciej zarabiać i robić płatne projekty (nie koniecznie idealne techniczne, klient i tak ma to gdzieś na tym poziomie):

Angielski na średnio czytanie - musi być.
Google wyszukiwanie (po ang.) - musi być
Wordpress - podstawy.
css,js - podstawy
bootstrap - na średnio
php - podstawy
WordPress For Dummies - umiesz 90% z książki.

I spokojnie zarobisz hajs bez bólu prawie zawsze, potem to już ucz się czegoś poważnego w wolnym czasie z tego stacku: https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap

2

Zaczynasz od prostych projektów, prostych stronek, wchodząc później w coraz poważniejsze. Bo chyba nie myślisz że jakiś poważny klient tak chętnie zleci samodzielnemu freelancerowi realizację jakiegoś portalu, nawet na Wordpressie. A potem zaczepiasz się w jakiejś agencji interaktywnej. Pracując po 3 - 4h dziennie 2K na łapkę na miesiąc jest realne, pod warunkiem ciągłości projektów i że dostajesz kasę w regularnych odstępach czasu i w miarę na czas. Samo portfolio moim zdaniem daje największe szanse, jeśli na zlecenie przyszłoby do realizacji czegoś podobnego. Co do samych technologii, można uzależnić od siebie klienta, tak żeby zlecał dalsze prace, chociaż zadowolony klient i tak prawdę mówiąc będzie wracał. Nikt Ci nie każe w tym przypadku pracować w najnowszych technologiach na topie, strony można realizować na frameworkach Zombie a nawet własnych rozwiązaniach, klient się nie zna ale będzie w pewien sposób zależny. Ale i to nie taka prosta sprawa bo przepisywałem chyba ze 2 razy portale, w obu przypadkach bo klient został wyrolowany niejako przez pierwotnego wykonawcę a technologie były takie, że były małe szanse na znalezienie kogoś kto by się w tym chciał grzebać.

0

Czyli oprócz HTML/CSS/JS jeszcze Wordpress,Bootstrap i PHP? Koledze na studiach powiedzieli, żeby się już PHP nie uczył.

3
Piotr Strzelecki napisał(a):

Czyli oprócz HTML/CSS/JS jeszcze Wordpress,Bootstrap i PHP? Koledze na studiach powiedzieli, żeby się już PHP nie uczył.

No widzisz.
To takie pierwsze zadanie informatyczne:

Wyszukaj i zbierz informacje.
Przeanalizuj dane (przetwórz).
Na podstawie wyników podejmij decyzje.

0

Ciężko by było cokolwiek zrobić na samym HTML, CSS, JavaScript. Robota zasadniczo jako Fullstack. A jeżeli nie PHP to python i DJANGO i na tym równie dobrze możesz realizować strony, klient się nie zna więc co go to obchodzi? Co do Wordpressa to pewnie wielu freelancerów albo firm przegrywa z firmami albo freelancerami wyspecjalizowanymi i o niego się opierającymi, bo jakby nie było nawet realizacja bloga od zera na dowolnym frameworku PHP to nie to samo co postawienie gotowca na czymś co przecież zostało do tego stworzone, z instalacją wtyczek i dostosowaniem wyglądu. DJANGO się wywodzi ze środowiska dziennikarskiego, czytałem kiedyś artykuł, chodziło o bardzo szybkie postawienie strony. Nie programuję, to nie wiem ile da się ugrać na szybkości developmentu vs. PHP z którymś frameworkiem np. Laravelem.

0

Chlopie. Zanim nauczysz sie tego wszystkiego na godnym poziomie to wejdzie PHP 12. Jak czytam tak optymistyczne posty to jiz widze tego wyniki. To nie takie proste. Jak sam html i css jeszcze zakumasz bo bo w tym nic nie ma nadzwyczajnego to juz jezyki programowania nie sa tak proste jak nie miales z tym nic do czynienia.PHP, Bazy danych, jakies frameworki.... To sa lata a nie 200 godzin. Te wszystkie strony za kase opieraja sie o pi.erdo.ly ktore sam wyszukasz i sie nuczysz a jak nie zakumasz na poczatek zeczy prpstych i chceez za to placic to powodzenia. Bedziesz walkowal jakis przyklad z gosciem ktory niby bedzie cie uczyl "jak zrobic klase dom" w php i niby juz jestes junior dev. Taaaa...

Owszem sa osoby ktore szybko sie ucza ale to sa jednostki. Nie mniej jednak zycze powodzenia.

0

Sam również planuję zająć się freelancingiem, ale nie wiem jeszcze, gdzie powinienem szukać zleceń. Mam też problem z wyceną projektów. Jakieś rady, wskazówki dla początkującego webmastera?

0

Witam, jestem studentem marketingu, w te wakacje planuje poświecić około 200 godzin na naukę HTML/CSS/JS, czy pracując jako freelancer 80 godzin w miesiącu mogę liczyć na 2000 zł netto?

Nie wszystko da się przeliczyć na godziny. A na freelance spora część pracy może polegać na autopromocji czy rozmowie z klientami (być może tylko potencjalnymi, którzy i tak nie zdecydują się na współpracę). A sama implementacja też się przedłuży, bo klient będzie prosił o poprawki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1