Wyświetlenie diva swobodnego, niezwiązanego

0

Dzień dobry.

Próbuję wyświetlić diva, stworzonego przez JavaScript. Jednak nie udaje mi się to. Nie wiem co może być tego powodem.

Oto mój fragment kodu:

var div = document.createElement("div");
div.style.background = menuColor;
div.style.color = fontColor;
div.style.width = "240px";
div.style.visibility = "hidden";

var newTab = generateMenu(menuColor, fontColor, null, div, menu[i + 1]);

if (div != null)
	div.appendChild(newTab);

row.onmouseover = function()
{
	div.style.visibility = "visible";
	div.style.position = "absolute";
	div.style.left = "100px";
	div.style.top = "100px";
}

Kod ma wyświetlać ukrytego diva, po najechaniu na wiersz tabeli. Sprawdziłem, że zdarzenie onmouseover jest wyzwalane po najechaniu na wiersz. Jednak nic się nie pokazuje nowego.

Proszę o pomoc.

Dzięki.
Michał

PS.
Div zawiera prawidłowe dane.

1

Nie widzę byś tego diva gdziekolwiek dodał, jedynie go tworzysz, ale nigdzie nie dodajesz do DOM

0

Aha. Tak, chciałbym mieć go "swobodnym", niezwiązanym z niczym. Jak go dodam do struktury dokumentu, to mi namiesza, poprzesuwa cześć innych rzeczy etc. Ale ok, to gdzie mógłbym go dodać, aby nie "namieszał"?

Dzieki
Michał

3

Nie ma czegoś takiego jak "swobodny div".
Możesz co najwyżej ustawić mu position jako fixed.

moj_div = document.createElement("DIV");
moj_div.style.position = "fixed";
document.body.appendChild(moj_div);
3
Freja Draco napisał(a):

Nie ma czegoś takiego jak "swobodny div".
Możesz co najwyżej ustawić mu position jako fixed.

moj_div = document.createElement("DIV");
moj_div.style.position = "fixed";
document.body.appendChild(moj_div);

Albo absolute

1

albo display: none. Tylko wtedy poprzesuwa elementy przy zmianie np. na display: block. Ale czasem może być to pożądana rzecz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1