Pomoc w doborze technologii

0

W ramach tego, że od jakiegoś czasu uczę się programować, tata poprosił mnie o zrobienie aplikacji dla jego firmy. Dokładniej ma to być aplikacja webowa, w której pracownicy mogliby robić szkolenia. Zamysł jest taki, że jak nowy pracownik potrzebuje się przeszkolić z jakiegoś tam działu to dostaje swoje konto, loguje się i ma pełen kurs, w którym ma materiały do nauki, a pod koniec każdego rozdziału jest test sprawdzający wiedzę. Na koniec wszystkich działów jest test z całości. Jeżeli zdał - tata dostaje maila z wynikami, jeżeli nie to musi przechodzić kurs na nowo.
Aplikację mogę robić nawet ponad rok, to nie ma znaczenia, chciałbym po prostu robiąc ją uczyć się nowych rzeczy. Programowałem głównie w Python, C#, Java, C++ (nic bardziej rozbudowanego, proste gry, aplikacje desktopowe lub okienkowe, klient serwer TCP i UDP, ale generalnie nic "większego"). Umiem też zarządzać bazami danych za pomocą SQL.Problem w tym, że nie mam żadnego doświadczenia w programowaniu webowym, więc tym bardziej nie orientuje się co oferują różne technologie. Wiem, że wcześniej wymienione języki mają frameworki typu Django do programowania w sieci, ale czy to oznacza, że uda mi się za ich pomocą uciec od bardziej zaawansowanego HTML, CSS lub JS? Tych języków znam tylko podstawy podstaw, dosłownie umiem się jedynie zorientować w gotowym kodzie, ale nigdy nic w nich nie pisałem.

Czyli np. Python wystarczy mi do stworzenia takiej aplikacji, czy warto jednak najpierw podszkolić się w stricte webowych językach? Co do obu rozwiązań, jakie technologie warto wziąć pod uwagę, patrząc na to, że będzie to moje pierwsze webowe doświadczenie?

Z góry bardzo dziękuje wszystkim za pomoc!

2

Ucz się robiąc błędy. Poza tym korzystaj z google na potęgę, bo większość podstawowego kodu znajdziesz w internecie.

No i też ramach nauki jak będziesz wiecej rzeczy rozumiał to wracaj do kodu jaki napisałeś i go poprawiaj, inaczej po pewnym czasie nie odczytasz tego co zrobiłeś.

Większość popularnych języków umożliwia zakodowanie backendu (kod po stronie serwera) apki webowej, tu wybierz język, który najlepiej Ci pasuje.

Natomiast po stronie frontu masz ograniczony wybór głównie javascript / typescript, ale są też dostępne dużo bardziej egzotyczne opcje.

0
konrad.k napisał(a):

W ramach tego, że od jakiegoś czasu uczę się programować, tata poprosił mnie o zrobienie aplikacji dla jego firmy.

To się nie uda. Młody niedoświadczony syn pracujący w IT dla firmy ojca ("przecież każdy kto odróżnia przód i tył komputera umie klikać"), wszystkie te sytuacje jakie widziałem to potwierdza. Oczywiście po drodze pojawią się gamerskie komputery "bo są konieczne"

nohtyp napisał(a):

Natomiast po stronie frontu masz ograniczony wybór głównie javascript / typescript, ale są też dostępne dużo bardziej egzotyczne opcje.

Nieprawda. To nie religia.
W pełni można użyć starej nowości rynku "frontend" czyli server side rendering. Prawda, że ładnie brzmi?

Hostowane to będzie publicznie? ceny hostingu gwałtownie rosną jak wychodzimy z PHP.

Wrzuć w google "open source e-learning", bo dokładnie tego szukacie. Jeśli nie użyłeś słówka w kwerendzie to ujawnia małą orientację w temacie.
Znaczną tego rynku w segmencie budżetowym zajmuje Moodle. Ale nawet wdrożenie tego wymaga doświadczenia.

Zobaczysz jak się organizuje strukturę materiału wykładowego, w jakiej formie się oprogramowuje testy końcowe. Pojawi się zróżnicowanie ról "informatyka" i twórca/redaktor treści

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1