Hosting na własnym komputerze

0

Witajcie!
Stworzyłem dwa zasoby, których chiałbym użyć aby stworzyć stronę internetową. Są to API, które jestem w stanie odpalić w IIS oraz strona, którą odpalam dzięki node js z express i pm2. Teraz chciałbym podzielić się tym z całym światem i szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak.
Poczytałem o rozwiązaniach typu WAMPServer lub FileZilla, jednak tam znajduje tylko opcje udostępniania pliku index.html, podczas gdy raczej potrzebowałbym czegoś co "udostępniłoby" port na zewnątrz.
Gdyby ktoś mógł chociaż podpowiedzieć czego szukać byłbym szalenie wdzięczny.

1

A tak w ogole to masz publiczne i stale ip? czy jestes w jakims nat typy lan osiedlowe ?
Bo jesli nie masz publicznego ip to watpie ze bedziesz to mogl zrobic z twojego pc chyba ze sa jakies inne workaround

2

Kilka dni temu był bardzo podobny wątek. Rzuć okiem na serwer na własnym komputerze.

0
cerrato napisał(a):

Kilka dni temu był bardzo podobny wątek. Rzuć okiem na serwer na własnym komputerze.

Łączenie się po IP jest dla mnie ok, przynajmniej na razie. IP jest stałe. Czy nie da się tego zrobić bez zmiany ustawień na routerze?

EDIT.
Stworzyłem wyjątki w Zaporze windows, aby łączyć się za pomocą:
http://{publicIP}: {Port}/{apiRoute}
Jednak nie jest to widoczne nawet na maszynie, z której chciałbym zrobić hosting

0

Czy da się jakoś skonfigurować narzędzia typu WAMP lub nginx aby pochwaliły się potrem na zewnątrz?

1

A jakimś darmowym vps'em nie ogarniesz tego?

0
marcio napisał(a):

A tak w ogole to masz publiczne i stale ip? czy jestes w jakims nat typy lan osiedlowe ?
Bo jesli nie masz publicznego ip to watpie ze bedziesz to mogl zrobic z twojego pc chyba ze sa jakies inne workaround

Cofam informację o stałym IP :(
Wszedłem w "ipconfig/all" i niestety pod "DHCP Enabled" mam "yes", czy oznacza to, że nie jestem w stanie nic hostować z tego routera?

1

Podstawowa sprawa - podaj, jaki masz adres IP.
Mniejsza już z tym, czy idzie on przez DHCP, czy jest statyczny, ważniejsze teraz jest to, z jakiej on jest puli.

0
cerrato napisał(a):

Podstawowa sprawa - podaj, jaki masz adres IP.
Mniejsza już z tym, czy idzie on przez DHCP, czy jest statyczny, ważniejsze teraz jest to, z jakiej on jest puli.

za pomocą tej strony:
https://whatismyipaddress.com/

IPv4: 91.190.141.118

IPv6: Not detected

1

Wcześniej pisałeś o ipconfig/all i wynik tego polecenia mnie interesował.

0
cerrato napisał(a):

Wcześniej pisałeś o ipconfig/all i wynik tego polecenia mnie interesował.

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : NARZ
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Ethernet:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . : 9C-5C-8E-01-CC-51
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80:7f14353%15(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.9(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
192.168.0.1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Wireless LAN adapter Wi-Fi:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) Dual Band Wireless-AC 7265
Physical Address. . . . . . . . . : 7C-B0-C2-62-0C-91
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Wireless LAN adapter Local Area Connection* 2:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 7E-B0-C2-62-0C-91
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Wireless LAN adapter Local Area Connection* 3:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter #3
Physical Address. . . . . . . . . : 7C-B0-C2-62-0C-92
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Ethernet adapter Bluetooth Network Connection:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Bluetooth Device (Personal Area Network)
Physical Address. . . . . . . . . : 7C-B0-C2-62-0C-95
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

2

Za kilkadziesiąt zł rocznie możesz mieć zewnętrzny serwer. Podejrzewam, że gdyby skalkulować koszty energii, jaką w tym czasie spali twoja lokalna maszyna to wyjdzie co najmniej podobnie. Robienie hostingu na własnym sprzęcie to, w większości wypadków, zwykła sztuka dla sztuki. No chyba, że robisz jakieś wewnętrzne narzędzia w firmowym intranecie.

0
Freja Draco napisał(a):

Za kilkadziesiąt zł rocznie możesz mieć zewnętrzny serwer. Podejrzewam, że gdyby skalkulować koszty energii, jaką w tym czasie spali twoja lokalna maszyna to wyjdzie co najmniej podobnie. Robienie hosting na własnym sprzęcie to, w większości wypadków, zwykła sztuka dla sztuki. No chyba, że robisz jakieś wewnętrzne narzędzia w firmowym intranecie.

Dokładnie to robię :) Serwer i tak chodzi, bo tak (to cytat mojego szefa).
Myślałem o wrzuceniu tego na azure, ale jeśli macie lepsze pomysły to będę chętny wysłuchać.
Mam kilka API w .NET core (zadziałają na wszystkim), apkę w react na node js i bazę mySQL. Najwygodniej byłoby mi mieć wszystko as a service (żeby uniknąć probemów jak ten teraz), nie mniej znam się na tym bardzo słabo, stąd gdybym mógł prosić Was o wskazówki byłbym wdzięczny.

2

192.168.0.9 - no i mamy odpowiedź. Masz adres z puli lokalnej. Tego typu adresy nie mogą być udostępniane na zewnątrz sieci LAN. Musisz pobawić się przekierowaniem portów (było to omówione w podanym przeze mnie kilka postów wyżej wątku), albo jak radzi Smoczyca - jakiś zewnętrzny serwer.

0
cerrato napisał(a):

192.168.0.9 - no i mamy odpowiedź. Masz adres z puli lokalnej. Tego typu adresy nie mogą być udostępniane na zewnątrz sieci LAN. Musisz pobawić się przekierowaniem portów (było to omówione w podanym przeze mnie kilka postów wyżej wątku), albo jak radzi Smoczyca - jakiś zewnętrzny serwer.

Raczej bawiłem się 91.190.141.118, ale nadal nie działało.

Mam takie głupie pytanie:
Boje się, że wezmę jakiś zewnętrzny serwer i będę miał dokładnie ten sam problem. W sensie prostym programistą będąc zrobiłem stuff, który (wg. mojej wiedzy) mogę wrzucić tylko przez jakąś wirtualną maszynę, lub powystawiać wszystko osobno: DataBase as a Service + Kubertenes na API + webHosting. Nie mniej robiłem sobie symulacje na Azure i wychodziły mi jakieś chore koszta, rzędu 150$ miesięcznie (!). Teoretycznie są miejsca, gdzie mogę wrzucić wszystko na jedną maszynę wirtualną (fastcomet $60/mo), jednak boję się, że będę miał taki sam problem jak tutaj.
A teraz właściwe głupie pytanie:
Macie do polecenia jakieś narzędzie albo dostawcę, przez które możnaby to wszystko w miarę bezboleśnie wrzucić w internet?

1

Ale kolego - ten adres 91.x.x.x o którym piszesz jest zewnętrznym adresem routera, natomiast Twój komputer ma adres 192.x.x.x. Żeby móc się do niego dostać z zewnątrz musisz sobie przekierować porty. Ponownie przypomnę - pisałem o tym w innym wątku: serwer na własnym komputerze.

0
cerrato napisał(a):

Ale kolego - ten adres 91.x.x.x o którym piszesz jest zewnętrznym adresem routera, natomiast Twój komputer ma adres 192.x.x.x. Żeby móc się do niego dostać z zewnątrz musisz sobie przekierować porty. Ponownie przypomnę - pisałem o tym w innym wątku: serwer na własnym komputerze.

Czyli:
Załóżmy, że mam coś na porcie 1234 na adresie komputera "192.x.x.x"
Chce żeby było widoczne jako 91.x.x.x:666
W ustawieniach routera utworzę sobie External port o numerze 666 i Internal port o numerze 666, To IP Address 192.x.x.x:1234
I po stworzeniu reguły w firewallu, która zezwoli na dostęp do portu 1234 będę mógł wejść w zasób poprzez 91.x.x.x:666 z dowolnego miejsca?
Dobrze rozumiem?

2

No już widzę, że coś zaczyna świtać, ale jeszcze nie do końca.

Skoro masz usługę odpaloną na adresie wewnętrznym 192.168.x.x i na porcie 1234, a chcesz ją wystawić na świat na adresie 91.x.x.x i porcie 666,to musisz router tak skonfigurować, żeby połączenie przychodzące na adres zewnetrzny na porcie 666 było przekazywane na port 1234 adresu lokalnego.

Oczywiscie oba porty mogą mieć tą samą wartość, nie muszą się różnić.

2

@wladekarek: może dorzucę parę rzeczy, bo trochę chyba się pogubiłeś :)

Po pierwsze, jeśli jesteś zielony w tematach sieciowych, to ogarnij sobie najpierw zupełne podstawy, typu co to IP, czym się różni adres publiczny od prywatnego, jak działa NAT, przekierowania portów itp. bo po prostu kręcisz się w kółko i się tylko sfrustrujesz niepotrzebnie. Pomogą ci też narzędzia typu ping, nmap czy Wireshark.

Po drugie, jeśli chcesz ciąć koszty, to w ogóle zapomnij o usługach typu hostowana instancja bazy danych czy hostowany k8s, bo to jest (moja prywatna opinia) dla firm które chcą mieć wygodę i stać je na nią. Prawie na pewno wystarczy ci zwykły VPS, może być z OVH na przykład, wyjdzie cię max parędziesiąt zł, wrzucisz tam wszystko i będzie działać. Dostaniesz zwykły publiczny IPv4, bez firewalli i czarowania przekierowaniami.

1
kelog napisał(a):

@wladekarek: może dorzucę parę rzeczy, bo trochę chyba się pogubiłeś :)

Po pierwsze, jeśli jesteś zielony w tematach sieciowych, to ogarnij sobie najpierw zupełne podstawy, typu co to IP, czym się różni adres publiczny od prywatnego, jak działa NAT, przekierowania portów itp. bo po prostu kręcisz się w kółko i się tylko sfrustrujesz niepotrzebnie. Pomogą ci też narzędzia typu ping, nmap czy Wireshark.

Po drugie, jeśli chcesz ciąć koszty, to w ogóle zapomnij o usługach typu hostowana instancja bazy danych czy hostowany k8s, bo to jest (moja prywatna opinia) dla firm które chcą mieć wygodę i stać je na nią. Prawie na pewno wystarczy ci zwykły VPS, może być z OVH na przykład, wyjdzie cię max parędziesiąt zł, wrzucisz tam wszystko i będzie działać. Dostaniesz zwykły publiczny IPv4, bez firewalli i czarowania przekierowaniami.

Dzięki za wszystko, faktycznie czeka mnie wieczór z sieciami. Router jest w innym biurze, stąd nawet nie mogę w niego wejść (ani 192.168.0.1 ani 192.168.00 nie odpowiada). Jutro poproszę kogoś z biura, żeby wygrzebał te dane.
Jako ciekawostkę dodam, że postawiłem wszystko na Azure jako dwa dockery i Azure SQL, co zajęło mi ok pół godziny. Koszta mogą jednak nie być akceptowalne dla szefa, stąd i tak jutro wrócę do grzebania w sieci :(

Jeszcze raz dzięki! Punkty już lecą :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1