Trwała zmiana kodu html

0

Witam,
Nie wiem jak się za to zabrać :/ Mianowicie chodzi mi o to że mam załóżmy jakiegoś diva nazwijmy go "info" i chciałbym mieć osobną pod stronę z textarea i jak wpisze tam jakiś tekst i kliknę dodaj to na stronie głównej w divie "info" doda się na stałe nowy div w którym będzie ten tekst i ten nowy div ma mieć od razu klasę "new-info". Na początku myślałem o document.createElement w JavaScript ale to jeśli dobrze pamiętam nie zmieni pliku na stałe a o to mi chodzi. Podejrzewam że będzie tu wymagane użycie PHP w którym moje umiejętności są nikłe. Mogły ktoś naprowadzić ? Jakaś konkretna metoda ?

0

PHP + zapis i odczyt z bazy

0
serek napisał(a):

PHP + zapis i odczyt z bazy

Baza danych jest wymagana w sensie. Czy nie idzie po prostu trwale zmienić kodu html bez wrzucania do bazy i pobierania z bazy ? Coś jak innerhtml albo coś w ten deseń tylko żeby było to trwałe ?

1

No możesz sobie zrobić operacje na plikach. Wczytujesz plik z divem, modyfikujesz treść i nadpisujesz plik. A potem go system używa, by wyświetlić na stronie. Tylko unikałbym takiego rozwiązania. Ani to ładne, ani zbyt bezpieczne.

0
amazin18 napisał(a):

Witam,
Nie wiem jak się za to zabrać :/ Mianowicie chodzi mi o to że mam załóżmy jakiegoś diva nazwijmy go "info" i chciałbym mieć osobną pod stronę z textarea i jak wpisze tam jakiś tekst i kliknę dodaj to na stronie głównej w divie "info" doda się na stałe nowy div w którym będzie ten tekst i ten nowy div ma mieć od razu klasę "new-info". Na początku myślałem o document.createElement w JavaScript ale to jeśli dobrze pamiętam nie zmieni pliku na stałe a o to mi chodzi. Podejrzewam że będzie tu wymagane użycie PHP w którym moje umiejętności są nikłe. Mogły ktoś naprowadzić ? Jakaś konkretna metoda ?

spróbuj może dodawać ten tekst do url ?text=twojtekst albo jakis id ?id=3 a potem w js zczytywać bezposrednio z url albo z jakiegos obiektu po id

0

Nie musi być to bezpieczne wystarczy osobny link w którym będzie textarea i tam się wpisuje i to dodaje się na info.html w konkretnego diva. Wiem że mógłbym zrobić to przez baze itd. ale chodzi żeby było szybko łatwo nie koniecznie bezpiecznie :D

0

Trwała zmiana kodu html

Takich rzeczy się nie robi. Jeżeli chcesz pobierać jakieś dane od użytkowników, a następnie wyświetlać te dane innym użytkownikom to zastosuj bazę danych tak jak to zasugerowano powyżej, albo jeżeli nie znasz się na tym to użyj CMS. Ostatnio popularne jest budowane statycznych stron np. w Gatsby i zasilanie strony danymi z headless CMS np. GraphCMS

0

Też jestem za bazą danych, ale pytanie bardziej ogólne: jaki ma mieć cel takie wyświetlanie danych między stronami? Jeżeli np. chodzi o pokazanie jakiegoś statusu, to baza danych jak najbardziej jest odpowiednia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1