Rysunek (znacznik img), jednostki względne i 1ex (wysokość litery x)

0

Mamy sobie wywołanie rysunku poniżej, do policzenia 1ex (wysokość litery x) używa czcionki serif (ono jest podkreślone), a nie Times New Roman, tak jest przynajmniej na Firefox'ie, a jak zrobić, by używał Times New Roman.

<font style="font-family:'Times New Roman', serif;font-size:5px;">
    <img class="tytan" src="Bez nazwy2.png" style="width:100ex;height:100ex;">
</font>
0
<?php
$webbrowser =  $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'];

if ($webbrowser == "firefox")
{
?>

<font style="font-family:'Times New Roman','Times New Roman';font-size:5px;">
    <img class="tytan" src="Bez nazwy2.png" style="width:100ex;height:100ex;">
</font>

<?php
}
else 
{

?>
<font style="font-family:'Times New Roman', serif;font-size:5px;">
    <img class="tytan" src="Bez nazwy2.png" style="width:100ex;height:100ex;">
</font>

<?php
}

?>

Tylko musisz sprawdzić jak faktycznie przedstawia się przeglądarka i to wpisać w warunek.
będziesz miał osobny styl tylko dla FireFox czy co tam chcesz. A osobny dla pozostałych przeglądarek.

0

A dlaczego dla przeglądarki Firefox dwa razy to samo, tzn.: Times New Roman. Teraz dla niej nic nie jest podkreślone.

0
gabus napisał(a):

A dlaczego dla przeglądarki Firefox dwa razy to samo, tzn.: Times New Roman. Teraz dla niej nic nie jest podkreślone.

nie wiem co to ma robić. Wpisz sobie co tam chcesz dla tego firefoxa ...

0

A dlaczego przeglądarka Firefox (jak firefox to podobnie inne) wybiera serif (to jest podkreślone), a nie w tym przypadku Times New Roman (to nie jest podkreślone, a powinno być), oczywiście dla znacznika img?

0
function getbrowser() {
if(isset($_SERVER[’HTTP_USER_AGENT’])) {
$agent = $_SERVER[’HTTP_USER_AGENT’];
// Firefox
if(strpos($agent, ‚Firefox’))
$browser = ‚firefox’;
// Chrome
elseif(strpos($agent, ‚Chrome’))
$browser = ‚chrome’;
// Safari
elseif(strpos($agent, ‚Safari’))
$browser = ‚safari’;
// Opera
elseif(strpos($agent, ‚Opera’))
$browser = ‚opera’;
// Internet Explorer
elseif(strpos($agent, ‚MSIE’))
$browser = ‚ie’;
else
$browser = false;
return $browser;
} else {
return false;
}
}

Ogolnie to na poczatek sprawdz co zwraca tablica $_SERVER[......] i co nalezy z czym porownac

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1