Czy backend na php/mysql ma przyszłość?

0

Witam,

Chciałbym po odpowiednim doszkoleniu szukać pracy w jako full-stack developer. Swego czasu (ładnych kilka lat do tyłu) zrobiłem kilka aplikacji web 2.0 (czyli Ajax, front na html/css/javascript, back na php i mysql. Ponadto w ostatnim czasie działałem trochę przy stronach www, w tym optymalizacji. Techniki stosowane we froncie mam mniej więcej opanowane (choć nie jestem biegły) i zagadnienia takie jak HTML5, CSS3, Bootstrap, node.js, Sass, Gulp itd są dla mnie zrozumiałe i umiem z nich korzystać. Uczę się też biblioteki React, bo w obecnych czasach, patrząc po ogłoszeniach o pracę trzeba go znać (lub Angular, lub VUE.js). Ale chciałbym też nieco uwspółcześnić swoją wiedzę z back-endu. Z tego co widzę, to na topie są teraz java, python, ruby on rails i javascript (w połączeniu z node.js) oraz bazy danych NoSQL. Czy zatem uczenie się jakiegoś frameworka korzystającego z php i mysql (np. Lavarel) ma sens jeśli chodzi o szanse na przyszłe zatrudnienie? Odpadłoby mi sporo nauki, bo już mam opanowane php, a zwłaszcza mysql, ale i tak musiałbym się pewnie nauczyć dodatkowo jakiegoś frameworka. Czy ewentualnie może lepiej pójść w coś innego? Na drugim miejscu (biorąc pod uwagę posiadane umiejętności) widziałbym coś na javascripcie, ale wolałbym w połączeniu z mysql, bo relacyjne bazy danych o wiele lepiej mi podchodzą niż obiektowe. Ale oczywiście najważniejsze są tendencje rynkowe, bo to jest główny cel mojej nauki. Czy ktoś doświadczony w branży web developerskiej mógłby coś doradzić?

3

Do PHP na pewno musisz mieć silną psychikę, nie ma tutaj miejsca dla przypadkowych jęczących leszczy.

0

Ale czy php ma przyszłość? Czy nie lepiej od razu uderzyć w javascript + odpowiedni framework?

0
zwora napisał(a):

Ale czy php ma przyszłość? Czy nie lepiej od razu uderzyć w javascript + odpowiedni framework?

Ale php to backend a js to front. fakt można robić na node ale tak samo możesz robić na pythonie, javie, c#, rubym, itp itd, także wybór po stronie backendu szeroki.

0

Właśnie chodziło mi o js + node.js + jakiś framework backend. Pozostałe języki są dla mnie mniej atrakcyjne, bo musiałbym startować od podstaw. Poza tym mam też przeczucie, że js może być bardziej przyszłościowe.

0

@zwora: nie przewidzisz co jest przyszłością. php powoli umierało po czym wyszła wersja 7 i kolejne updaty do 7 i nagle się okazało, że php jest szybsze od takiej javy czy .net i niebezpiecznie zbliża się do noda co przy tym, że na laravelu lub symfony napiszesz kod dużo szybciej niż na node czy czymkolwiek innym spowodowało bardzo szybki wzrost zainteresowania php. Nie mówiąc już o tym, że powolna ewolucja php w język umożliwiający np silne typowanie daje coraz to silniejszego patyczka w nos innym. Podsumowując, nie ważne w co wejdziesz, nie przewidzisz, czy za rok bum nie wejdzie na coś zupełnie innego.

0

Ok. A co najlepiej pasowałoby do frontu w React? Tzn. jakie obecnie są tendencje w firmach wytwarzających aplikacje webowe. Z czym najczęściej łączony jest front w React? Zastanawiałem się właśnie nad Lavarelem, bo słyszałem, że jest relatywnie prosty do nauki i mógłbym wykorzystać częściowo to co już umiem.

0

na froncie króluje angular, react i vue. Rzadko która firma używa tylko jednego z nich.

0

No tak, ale chciałbym od czegoś zacząć. Móc zrobić pełną aplikację do swojego portfolio, która korzysta ze współczesnych technologii. Na razie mogę zrobić coś na React + Firebase, ale obsługa Firebase dla bardziej skomplikowanych zapytań jest strasznie toporna. Chciałbym móc tworzyć backend z wykorzystaniem mysql, bo to mam dobrze opanowane.

0

no to popatrz na te 3 co podałem poczytaj i podejmij męską decyzje co chcesz poznać.

0

Chyba pójdę w stronę php + lavarel. Przynajmniej będzie trochę łatwiej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1