Wątek przeniesiony 2018-12-19 20:09 z Newbie przez furious programming.

Sprawdzenie kodu html i css pod względem poprawności z poleceniem

0

cześć, muszę napisać strone z tymi wytycznymi (załączone na zdj)
I mam pytanie czy wszystko jest ok czy jest coś źle np ja dałęm to w style.css a powinno być sformatowane w srodku np nagłowka h1

to jest index.html

<!IDOCTYPE HTML>

<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8"/>
	<title> Najlepsze seriale </title>
	<meta name="description" content="Subiektwyne top 5"/>
	<meta name="keywords" content="seriale, top5,"/>
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
<style>
#contener
{
	height: 900px;
	width: 1000px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
}	
#blok1
{
	margin-left:auto;
	margin-right:auto;
	width: 950px;
	height: 300px;
	background-color:pink;
}
#blok2
{
	margin-left:auto;
	margin-right:auto;
	width: 950px;
	height:250px;
	background-color: yellow;
}
	
</style>
</head>
<body>
	<div id="contener">
		
		<h1> TOP 5 SERIALI </h1>
		<h2 style="color: green";> subiektywna opinia </h2>
		<p>Jest to strona poświecona najlpeszym serialą. jest ona oczywiscie subiektywna lista</p>
			
	<div id="blok1">
		<h1>1. La casa de papel</h1>
		<p> Ośmioro zamaskowanych przestępców wdziera się do budynku hiszpańskiej mennicy narodowej, skąd zamierza zrabować niemal dwa i pół miliarda euro. Akcją z zewnątrz kieruje tajemniczy Profesor (Álvaro Morte), który wcześniej przez kilka miesięcy przygotowywał specjalistów z różnych dziedzin do napadu stulecia. Uczestnicy skoku nie znają swoich imion, ze względów bezpieczeństwa zwracają się do siebie, używając pseudonimów zaczerpniętych od nazw światowych miast. Nie mogą również nawiązywać bliższych relacji. Profesor przygotował niezwykle skomplikowany plan, wydaje się brać pod uwagę każdą ewentualność i mieć wszystko dopięte na ostatni guzik, ale nie wszystko przebiega tak jak oczekiwał. <p>
	
		<h3 style="color: darkred">Breaking bad</h3>
		<p>Gdy nauczyciel chemii dowiaduje się, że ma raka, postanawia rozpocząć produkcję metamfetaminy, by finansowo zabezpieczyć swoją rodzinę.</p>
		
	</div>
		
	<div id="blok2">
		<h2 style="color: green";>Z sentymentu 3 miejsce nalezy do</h2>
		<h3> The walking dead</h3>
		<p>Świat opanowały zombie. Grupka ocalałych szuka bezpiecznego schronienia. </p>
		
	</div>
		
	</div>
	
</body>

</html>

to jest style.css

#contener
{
	background-color: gray;
}
h1
{
	text-align: center;
	color: blue;
}
0

Wrzuć to proszę na http://jsfiddle.net i podeślij link

0

https://jsfiddle.net/sn4rmh07/1/ oraz dzięki za tą stronę przyda się w przyszłości

0

Skoro załączasz plik style.css to po co dodawać style w html?

0
badumts napisał(a):

Skoro załączasz plik style.css to po co dodawać style w html?

bo tak jest w poleceniu zadania ze musimy skorzystac ze wszystkich 3 sposobów stylizacji

0

Nie sprawdzałem, czy jest zgodnie z instrukcją, tylko kod:

  1. kontener albo container - trzymaj się jednej konwencji(polskie nazwy, lub angielskie (lepiej angielskie))
  2. zrównaj odstęp blok1 i blok2 z <h1>, <h2>, <p> żeby było widać od razu, że to dzieci kontenera
  3. w stylach używaj ze spacją przy : lub bez - wybierz jedną konwencję i się tego trzymaj
  4. staraj się stylować po klasie, nie po id - łatwiej jest później nadpisać takie style po klasie niż po id
  5. ; w stylach wpisanych powinien być w środku cudzysłowów
  6. kolory lepiej zapisywać w hexie niż nazwą ;)
  7. można jeszcze pousuwać zbędne entery w HTML

Poza tym jest ok.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1