Back-end stack technologiczny

0

Witam,

Ostatnio naszła mnie taka myśl co będzie najlepszym wyborem do backendu? I tutaj chodzi mi o różne sytuacje typu czy jest sens wybrać C# (ASP.NET Core) do nnapisania prostej strony firmowej? Czy może lepiej czyste PHP lub PHP z jakimś frameworkiem i tu mam na myśli raczej Laravel. A może python'a i jego Django? Trochę mnie to nurtuje, mimo że odpowiedź dla mnie może wydawać się oczywista, ponieważ chcę rozwijać się bardziej w stronę C# i Python'a to jednak ten PHP dla zwykłej małej firmowej strony może okazać się bardziej optymalny, tutaj nawet w sumie prosty HTML by wystarczył, lecz powstaje pytanie czy ta strona w przyszłości nabierze jakichś funkcjonalności czy też nie.

W każdym razie, wracając do tej sprawy, jak myślicie, czy jest sens używać ASP.NET'a do tak prostej strony w ramach może i nawet nauki tegoż frameworka?

1

Jeżeli docelowo chcesz się go nauczyć, to dlaczego nie?

Po prostu wpisz dotnet new web/mvc/razor i pobaw się przez godzinę czy kilka lub poszukaj na necie "jak to tam się piszę w tym corze" i zdecyduj :P

0

Ostatnio naszła mnie taka myśl co będzie najlepszym wyborem do backendu?

Taki, który zapewni ci przewagę w pisaniu określonego typu aplikacji (np. w PHP jest dużo gotowych CMSów, w Pythonie jest dużo bibliotek do Machine Learning itp. Na dodatek niektóre wirtualne maszyny języków mają skłonność do bycia szybszymi od innych, więc jeśli potrzebujesz czegoś, co powinno szybko działać, to też to powinieneś brać pod uwagę.). Czyli to zależy od tego, co piszesz.

A tak ogólnie to często najlepiej wziąć po prostu taki, który znasz najlepiej.

dla zwykłej małej firmowej strony może okazać się bardziej optymalny,

I który możesz najłatwiej zdeployować. Bo do małej firmowej strony postawionej pewnie na jakimś tanim hostingu też nie możesz za dużo szaleć z językami, bo możesz być ograniczony przez to, co jest na serwerze.

1

Jeśli ten backend to ma być formularz kontaktowy czy dynamiczne navi to php ci spokojnie starczy plus jakiś bootstrap, mniej ambitnie wordpress. Do laravela bardziej VPS niż współdzielony.

1

W Akademii Sztuk Pięknych też możesz sobie trzasnąć swój mały CMS do prostych stronek :P Czy to w starym czy w nowym Core. Nadaje się i do tego wyśmienicie. Pytanie tylko czy ilość czasu włożona w pisanie własnego systemu zwróci Ci się finansowo? Jeżeli masz zrobić coś dla 1-2 klientów to na bank nie. Jeżeli będziesz ich mieć 50 to może + dolicz czas na udoskonalanie. Jak ma to być jednorazowy strzał to jak już @czysteskarpety napisał - najszybszym (niekoniecznie najlepszym) wyborem będzie Wordpress.

1

Tylko potem trzeba co rok zmieniać numer telefonu, bo jeśli tego WP się wrzuci i nie będzie aktualizować, to średnio po 1-2 latach jakieś świństwo wykorzysta jakąś nową dziurę i wejdzie na serwer, a zamiast strony klienta będzie reklama sex-czatów. No i klienci zaczynają dzwonić z pretensjami, bo zapłacili całe 3 stówki za profesjonalną stronę, a teraz się popsuła ;)

Tak poważnie mówiąc - jeśli na wrzuceniu strony się kończy, nie ma żadnego utrzymania czy update'ów, to wrzucanie WP (czy jakiegokolwiek gotowego CMS'a) jest proszeniem się o kłopoty. W takiej sytuacji znacznie lepiej się sprawdzi coś autorskiego. Wprawdzie będzie miał 200 błędów i dziur, ale z racji braku dostępu przez cały świat do kodu, raczej nikt nie będzie się bawił w łamanie tego rozwiązania.

0
cerrato napisał(a):

Wprawdzie będzie miał 200 błędów i dziur, ale z racji braku dostępu przez cały świat do kodu, raczej nikt nie będzie się bawił w łamanie tego rozwiązania.

Raczej zostanie złamane, ale nie koniecznie trafi się ktoś kto będzie korzystał z tego i akurat będzie się znał.
Nie potrzeba kodu źródłowego do łamania, ale mając kod źródłowy + dbg łatwo sobie prześledzić.

Ale też 200 błędów nikt nie zrobi korzystając z jakiegoś frameworka, więc raczej będzie bezpieczne.

2
cerrato napisał(a):

Tylko potem trzeba co rok zmieniać numer telefonu, bo jeśli tego WP się wrzuci i nie będzie aktualizować, to średnio po 1-2 latach jakieś świństwo wykorzysta jakąś nową dziurę i wejdzie na serwer, a zamiast strony klienta będzie reklama sex-czatów.

A ja wtedy: "No cóż nie wykupił pan u mnie serwisowania strony to goowno się przykleiło, a teraz sory, bo mam inne projekty" :D

0

Wordpress ogólnie odpada, pisałem pod niego pluginy w PHP, niestety strona firmy w której obecnie pracuje jest na nim postawiona. Niestety dlatego że pani która zajmowała się tym wcześniej nie za bardzo ogarniała co robi więc w kodzie jest burdel, zainstalowane były jakieś pluginy od mobilnego wyglądu strony itp. Wiadomo że to może się zdarzyć wszędzie, lecz tutaj wystarczyło zrobić jedną aktualizacje i pluginy napisane przez tą osobę lub dodane przez tą osobę się posypały. Ogólnie do wordpressa nie chce wracać.

Trochę doprecyzuje o co mi chodzi, przeczuwam żę lekka firmowa strona z formularzem kontaktowym wymaga może tylko PHP i nawet bez specjalnego frameworka pociągnie, tylko ja wiem że rozwinę ją w taki sposób że powstanie z tego portal więc tutaj nie wiem czy PHP nie będzie zbyt problematyczny

0

Dobra, zapoznałem się w pół procenta z ASP.NET Corze, napisałem aplikacje CRUD (bez korzystania z nugetowego buildera), troche sie pobawiłem w tym .NET i stwierdzam że technologia fajna i nawet przyjemna, więcej jest też pracy na rynku w tej technologi. Mimo jej niewątpliwych zalet no to ASP.NET nadal mnie odrzuca, nie wiem dlaczego ale mam pewien opór co do tego, myśle żę po jakimś czasie pewnie by mi się spodobało, jednak moje serce jest wciąż przy Django. Dlatego powstało pytanie czy powinienem drążyć w ASP.NET'a (ze względu na ilość ofert pracy) mimo że troche mnie odrzuca czy kierować się w stronę Django?

Chodzi mi o poradę dla laika, początkującego (Każdy z Was kiedyś zaczynał), nie chodzi mi o zarobki bo wiadomo że nie oczekuje 4k na rękę i UoP, moje wymagania pod tym względem są raczej niskie, jestem za mało doświadczony. Chodzi bardziej o to jaka technologia będzie bardziej poszukiwana w 2019 roku?

1

Technologie w 2019 roku beda takie same jak w 2018 roku. Nie liczac frameworkow do frontu, ktore wyszly wczoraj, i ktore wyjda jutro.
Skoro nie kreci Cie ASP tylko Django to powiedz mi...
Po jaka cholere tracisz na to czas? Znasz Pythona i Django to ucz sie tego dalej i wiecej, a nie kombinujesz wszystko na raz.

0

Nie to że nie kręci, po prostu odrzuca, może przez dokumentacje której nie umiem czytać (django ma o wiele lepszą pod tym względem). Może przez składnie samego C#.. Boję się że jeśli nawet wymasteruje sobie Pythona i django do poziomu Juniora to i tak nie znajdę w nim pracy i trzeba będzie uczyć się czegoś w czym praca jest. Chociaż tutaj może być tak że język jest mniej ważny od samej umiejętności programowania.

1

Zasada panująca na świecie jest prosta. Jesteś w czymś dobry/ekspertem - pracujesz. Nie jesteś - nie pracujesz. Nie filozofuj tylko zajmij się jednym, a nie pięcioma na raz ;-)

0

To jest chyba odpowiedź którą oczekiwałem. Wiesz ja jestem dopiero na początku drogi, świeżo po zakończeniu technikum, chce życie jakoś sobie w miare ustatkować a programowanie to coś co wręcz kocham, dlatego chce mieć pewność że wybierając Django nie wpadnę w zasadzkę "czegoś co w życiu i tak będzie mi zbędne". Dziękuję za wszystkie rady, temat można zamknąć ewentualnie. Zostaje przy Django

0

Tak sie sklada, ze od jakiegos czasu obserwuje tagi zwiazene z Pythonem. I uwierz, ze pracy w Django jest dzis duzo. Popatrz na pracuj.pl / nofluffjobs / linkedin / indeed. Co dzien dostaje alert z Django/Flask.

Ludzie nareszcie zaczynaja dobierac narzedzia do problemu i nie pisza malych czy nawet lekko sredniej wielkosci projektow w kombajnach technologicznych. Zasada jest prosta - chcesz pracowac w wielkim korpo to uczysz sie javy / c#. Tam glownie dzis wykorzystuje sie te zestawy.
Jak kreci Cie pisanie mniejszych rzeczy bez siedzenia w jednym projekcie napisanym 10 lat temu to z automatu wybierasz inny zestaw narzedzi.

Proponuje Ci zatem przejrzec oferty pracy. Ustaw sobie alerty na maila. Odczytaj go po tygodniu.
Powodzenia ;-)

0

Dzięki za porady ;)

Ogólnie wiem że oferty się pojawiają ale na Śląsku nadal z tym jest średnio.

Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku życzę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1