Rozlatywanie się nagłówka w siatce Bootstrapie #CSS

0

Witam. Ktoś może uznać ten post za 'wczesne poddanie się', ale CSS to dla moja pięta achillesowa i wolę tutaj liczyć na szybką odpowiedź (jak do tej pory bywa za co wielkie dzięki :) ) niż męczyć się z tym cały dzień.
Korzystam z siatki Bootstrapa, właściwie tylko ze schematu container>row>col. Wszystkie sekcje podstron działają w pełni dobrze, są responsywne również jeśli znajdują się na nich zdjęcia, video itp. Jednak z tytułowym nagłówkiem nie mogę sobie poradzić, staram się przełożyć rozwiązania z innych sekcji, jednak jak zwykle CSS mnie zaskakuje oczywiście na moją niekorzyść.
Przy zmniejszeniu strony obraz staje się o wiele za duży, a col-md-5 chowa się pod dolną część strony.
HTML:

<div class="container header">
	<div class="row">
		<div class="col-md-7">
			<a href="<?php echo ROOT_URL;if (isset($_SESSION['admin'])){echo 'admin';}elseif(isset($_SESSION['user'])){echo 'user';}?>" class="logo">
				<h1>Masarnia Records</h1>
				<img class="img-fluid" src="<?php echo ROOT_URL;?>assets/img/masarnia.png">
			</a>
			<p>Promujemy rap prawdy.</p>
		</div>
		<div class="col-md-5">
				<?php
					if (preg_match ('@(admin)@', $_SERVER['REQUEST_URI'])){
						echo '<ul><li>Tryb administratorski</li></ul>';
					}elseif (preg_match ('@(user)@', $_SERVER['REQUEST_URI'])){
						echo '<ul><li>Panel użytkownika</li></ul>';
					}else{					
						echo '<ul>
									<li><a href="'.ROOT_URL.'">Aktualności</a></li>
									<li><a href="'.ROOT_URL.'music">Strefa muzyki</a></li>
									<li><a href="'.ROOT_URL.'contact">Współpraca</a></li>
								</ul>';
					}
				?>
		</div>
	</div>
</div>

CSS:

.header{
		background: black;
		height: 26%;
		padding: 0 0 5% 0;
		margin-bottom: 1%;
		-moz-border-bottom-left-radius: 20px;
		-webkit-border-bottom-left-radius: 20px;
		-khtml-border--bottom-left-radius: 20px;
		border-bottom-left-radius: 20px;
		width: 100%;
		.col-md-7{
			width: 100%;
			h1{
				font-size: 0;
			}
			.logo{
				width: 100%;
			}
			img{
				float: left;
				height: 100%;
				object-fit: cover;
			}
			img:hover{
				opacity: 0.8;
			}
			p{
				color: white;
				padding: 6% 0 0 0;
				font-size: 310%;
				font-family: Chiller;
				text-align: right;
			}
		}
		.col-md-5{
			width: 100%;
			ul{
				float: left;
				width: 100%;
				padding-top: 36%;
				margin-bottom: 1%;
				color: white;
				li{
					display: inline;
					width: 34%;
					padding: 0 5% 0 0;
				}
				a:link, a:visited{
					text-decoration: none;
					color: white;
					font-size: 110%;
					}
				a:hover{
					color: gold;
				}
			}
		}
	}

Szczerze, trochę już tu kombinowałem, bo projekt mam już na wykończeniu, więc w końcu się za to zabrałem, ale zamysł pozostał ten sam. Jeśli czegoś brakuje to szybko podeślę, z góry dziękuję za pomoc, front-end to dla mnie znienawidzona konieczność, więc proszę o wyrozumiałość :)
Przesyłam również dwa screenshoty (wersja komputer-telefon), dwie części row mają zmienione tło dla lepszego zobrazowania sytuacji (w kodzie źródłowym tego nie ma).
https://imgur.com/a/aLoO6Bv

0

Jak dla mnie za dużo rzeźbisz w css, jakieś procenty, 'font-size: 0;, width: 100%; margin-bottom: 1%; ' kompletny bałagan i chaos
Masz bootstrap sizing https://getbootstrap.com/docs/4.0/utilities/sizing masz również spacing https://getbootstrap.com/docs/4.0/utilities/spacing
Ponadto zoba: https://itporady.pl/html-css/rozmiary-w-css-wzgledem-obszaru-roboczego-czyli-vw-vh-vmax-i-vmin
poczytaj i przetraw

0

Dzięki czysteskarpety za naprowadzenie, sporo pomogło. Efekt jest już niemalże idealny, poza jednym mankamentem w widoku mobilnym. Slogan najeżdża na logo, a ja nie potrafię sprawić, by wszystkie trzy elementy były w odpowiedniej odległości od siebie, zwłaszcza bez ingerencji w widok komputerowy. Brakuje mi tylko tego, by osiągnąć w pełni zadowalający efekt.
Przesyłam zdjęcia i kod.
HTML:

<div class="container header">
	<div class="row">
		<div class="col-sm-12 col-md-3">
			<a href="<?php echo ROOT_URL;if (isset($_SESSION['admin'])){echo 'admin';}elseif(isset($_SESSION['user'])){echo 'user';}?>">
				<h1>Masarnia Records</h1>
				<img class="img-fluid h-25 p-3" src="<?php echo ROOT_URL;?>assets/img/masarnia.png">
			</a>
		</div>
		<div class="col-sm-12 col-md-4">
			<p>Promujemy rap prawdy.</p>
		</div>
		<div class="col-sm-12 col-md-5">

CSS:

.header{
		position: relative;
		background: black;
		min-height: 25vh;
		h1{
			display: none;
		}
		img{
			display: block;
			margin: 0 auto;
		}
		img:hover{
			opacity: 0.8;
		}
		p{
			position: absolute;
			bottom: 20%;
			width: 100%;
			color: white;
			text-align: center;
			font-size: 7vh;
			font-family: Chiller;
		}
		ul{
			position: absolute;
			margin-bottom: 1%;
			bottom: 0;
			right: 0;
			width: 100%;
			text-align: center;
			li{
				display: inline;
				color: white;
				margin-right: 5%;
			}
		}
	}

SCREENY WIDOKÓW: https://imgur.com/a/gVKxWaq

czysteskarpety napisał(a):

Jak dla mnie za dużo rzeźbisz w css, jakieś procenty, 'font-size: 0;, width: 100%; margin-bottom: 1%; ' kompletny bałagan i chaos
Masz bootstrap sizing https://getbootstrap.com/docs/4.0/utilities/sizing masz również spacing https://getbootstrap.com/docs/4.0/utilities/spacing
Ponadto zoba: https://itporady.pl/html-css/rozmiary-w-css-wzgledem-obszaru-roboczego-czyli-vw-vh-vmax-i-vmin
poczytaj i przetraw

1

Do mobilnego używasz media queries:
https://damianchodorek.com/responsywny-web-design/
https://css-tricks.com/snippets/css/media-queries-for-standard-devices/
i ustalasz padding/margin top w zależności od rozdziałki ekranu

1

Dzięki Ci bardzo, dalej już sobie poradzę, problem rozwiązany :)

czysteskarpety napisał(a):

Do mobilnego używasz media queries:
https://damianchodorek.com/responsywny-web-design/
https://css-tricks.com/snippets/css/media-queries-for-standard-devices/
i ustalasz padding/margin top w zależności od rozdziałki ekranu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1