PHP7, Django czy może ROR

0

tak jak w temacie ostatnio czytałem dużo na temat backend develop i jedni piszą że django ponieważ jest łatwy i coraz popularniejszy ,a inni że php7 ponieważ django nie ma takich możliwości jak php ,a jeszcze inni że ror ponieważ jest dużo ofert pracy, a na dodatek ma duże możliwości ;)

0

chodzi mi bardziej w jakim języku łatwiej zacząć przygodę z backendem

Osoba która zaczynała z python, odpowie, że python, programista ror, że ror a php, że php.

Ja zaczynałem od PHP i w sumie dalej w nim piszę, więc ciężko mi powiedzieć czy w python/ror się pisze mniej kodu. Może po prostu trafiłeś na jakieś złe źródła albo próbowałeś sam napisać wszystko zamiast korzystać z gotowych rozwiazań.

Poza tym:

  • ROR to framework, python i php to języki programowania
  • "inni że php7 ponieważ django nie ma takich możliwości jak php" może dlatego, że django to framework a php to język programowania, zapewniam Cię, ze wszystko co napiszesz w PHP da się też napisać w pythonie, odwrotnie już nie tj. PHP ma zdecydowanie mniejszy zakres możliwości. Chociaż dla upartego programisty to nawet w PASCALU da sobie radę w napisaniu wszystkiego jakimiś sztuczkami ;)
0

ok troszkę inaczej PHP odstawmy na bok ,więc jaki framework jest łatwiejszy dla początkującego backenddevelopera Ruby On Rails czy może Django ;)

0
Markuz napisał(a):
  • ... ze wszystko co napiszesz w PHP da się też napisać w pythonie, odwrotnie już nie tj. PHP ma zdecydowanie mniejszy zakres możliwości...

Pozwole sobie uznac uzycie slowa "zdecydowanie" jako semantyczne naduzycie...

0
Marcins321 napisał(a):

ok troszkę inaczej PHP odstawmy na bok ...

Nic nie odkladaj na bok. Co jest dla Cibie wazniejsze - wziac sie do roboty czy zastanawiac sie nad wyborem narzedzia ? W pierwszym przypadku idziesz w PHP z zamknietymi oczami...
W ogole to dziwne ze PHP ma na tym forum tak slaba reprezentacje. Narzedzie najbardziej elestyczne, posiadajace w porownaniu do innych znaczaca mniejsza tzw "learning curve", nie twierdze, ze opcja idealna, ale na pewno najlepsza dla szerokiego zakresu zastosowan.

0
Constantic napisał(a):
Marcins321 napisał(a):

ok troszkę inaczej PHP odstawmy na bok ...

Nic nie odkladaj na bok. Co jest dla Cibie wazniejsze - wziac sie do roboty czy zastanawiac sie nad wyborem narzedzia ? W pierwszym przypadku idziesz w PHP z zamknietymi oczami...
W ogole to dziwne ze PHP ma na tym forum tak slaba reprezentacje. Narzedzie najbardziej elestyczne, posiadajace w porownaniu do innych znaczaca mniejsza tzw "learning curve", nie twierdze, ze opcja idealna, ale na pewno najlepsza dla szerokiego zakresu zastosowan.

dzięki za radę jeszcze muszę to przemyśleć ponieważ tak jak pisałem powyżej zaczynałem już PHP i Django i w porównaniu z django PHP jest o wiele wiele wiele bardziej rozgadane w Django nie musisz martwić się o tyle rzeczy co w PHP ,ale ciekawi mnie jeszcze ROR jak to z nim jest :)

0
Marcins321 napisał(a):

... PHP jest o wiele wiele wiele bardziej rozgadane w Django nie musisz martwić się o tyle rzeczy co w PHP...

Tu mnie masz :), naprawde chcialbym sie dowiedziec co oznacza sformulowanie "o wiele bardziej rozgadane" ...

0

Ma więcej gotowych bibliotek do ciekawych rzeczy.

0

Django nawet zacząłem coś robić,ale ponieważ zobaczyłem jaka jest mała społeczność tego języka
to się zniechęciłem następnie był ROR ,ale zacząłem czytać opinie o ROR jaki to nie jest zły język
że aż odechciało mi się go uczyć następnie był PHP ,ale w PHP nie podoba mi się to że pisze się zbyt dużo kodu ;)

@Marcins321 zdajesz sobie z tego sprawę, że ani Django ani ROR nie są to języki tylko frameworki (Django do Pythona, RoR do Ruby'ego)?
Porównywać to możesz jakiś framework PHP (np. Zend) z Django/RoR. A jeśli porównujesz PHP to wypadałoby porównywać do Pythona czy Ruby'ego.

Nie wiem skąd się to bierze, z jakiś tydzień temu też ktoś tu mylił Django z językiem (chyba, że to ty też wtedy pisałeś)

django nie ma takich możliwości jak php ,

Pewnie, że nie ma i nie powinien mieć nawet. Czemu framework ma mieć takie możliwości jak język programowania? To tak jakbyś napisał, że drukarka nie ma takiej możliwości jak komputer. "Cholera, nie wiem, czy kupić drukarkę HP, bo podobno nie można jej używać jak komputera, a chciałbym z drukarki się zalogować na Facebooka". Albo tak jakbyś mylił przeglądarkę z wyszukiwarką.

ostatnio czytałem dużo na temat backend develop

Widocznie i tak za mało, skoro mylisz podstawowe pojęcia język programowania kontra framework / biblioteka.

A przecież Ruby to nie tylko RoR, mimo, że jest to pewnie najbardziej popularne zastosowanie Ruby'ego.
Python z kolei to też nie tylko Django, bo i przecież Machine Learning też czasem robią w Pythonie i masę innych rzeczy.

0
Constantic napisał(a):
Marcins321 napisał(a):

... PHP jest o wiele wiele wiele bardziej rozgadane w Django nie musisz martwić się o tyle rzeczy co w PHP...

Tu mnie masz :), naprawde chcialbym sie dowiedziec co oznacza sformulowanie "o wiele bardziej rozgadane" ...

to że w PHP aby zrobić system logowania musisz napisać 100 linijek ,a w Django to jest tylko 5-10 linijek

0
Marcins321 napisał(a):

... w Django nie musisz martwić się o tyle rzeczy co w PHP...

A tutaj co miales konkretnego na mysli ?

1
Marcins321 napisał(a):
Constantic napisał(a):
Marcins321 napisał(a):

... PHP jest o wiele wiele wiele bardziej rozgadane w Django nie musisz martwić się o tyle rzeczy co w PHP...

Tu mnie masz :), naprawde chcialbym sie dowiedziec co oznacza sformulowanie "o wiele bardziej rozgadane" ...

to że w PHP aby zrobić system logowania musisz napisać 100 linijek ,a w Django to jest tylko 5-10 linijek

A w Pythonie ile?

0
LukeJL napisał(a):

Django nawet zacząłem coś robić,ale ponieważ zobaczyłem jaka jest mała społeczność tego języka
to się zniechęciłem następnie był ROR ,ale zacząłem czytać opinie o ROR jaki to nie jest zły język
że aż odechciało mi się go uczyć następnie był PHP ,ale w PHP nie podoba mi się to że pisze się zbyt dużo kodu ;)

@Marcins321 zdajesz sobie z tego sprawę, że ani Django ani ROR nie są to języki tylko frameworki (Django do Pythona, RoR do Ruby'ego)?
Porównywać to możesz jakiś framework PHP (np. Zend) z Django/RoR. A jeśli porównujesz PHP to wypadałoby porównywać do Pythona czy Ruby'ego.

Nie wiem skąd się to bierze, z jakiś tydzień temu też ktoś tu mylił Django z językiem (chyba, że to ty też wtedy pisałeś)

django nie ma takich możliwości jak php ,

Pewnie, że nie ma i nie powinien mieć nawet. Czemu framework ma mieć takie możliwości jak język programowania? To tak jakbyś napisał, że drukarka nie ma takiej możliwości jak komputer. "Cholera, nie wiem, czy kupić drukarkę HP, bo podobno nie można jej używać jak komputera, a chciałbym z drukarki się zalogować na Facebooka". Albo tak jakbyś mylił przeglądarkę z wyszukiwarką.

ostatnio czytałem dużo na temat backend develop

Widocznie i tak za mało, skoro mylisz podstawowe pojęcia język programowania kontra framework / biblioteka.

A przecież Ruby to nie tylko RoR, mimo, że jest to pewnie najbardziej popularne zastosowanie Ruby'ego.
Python z kolei to też nie tylko Django, bo i przecież Machine Learning też czasem robią w Pythonie i masę innych rzeczy.

kurna . i przez te gadanie odechciało mi się uczyć django i znowu ciągnie mnie do PHP :(
co do pythona to wiem o tym że python to nie tylko django ponieważ w pythonie napisany jest także WOWS a dokładniej na maszynie wirtualnej napisanej w pythonie ;)

0
Marcins321 napisał(a):

to że w PHP aby zrobić system logowania musisz napisać 100 linijek ,a w Django to jest tylko 5-10 linijek

Gwarantuje Ci, ze w czystym Python'ie napisanie systemu logowania zajmie Ci o wiele wiecej "linijek" niz w czystym PHP. Jesli chodzi o frameworki to porownujac frameworki php do django, (ktory rowniez jest frameworkiem) naklad pracy jest porownywalny.

0

Dobra teraz ostatecznie od czego lepiej zaczynać od tego nudnego PHP czy od tego FRAMEWORKA Django? :D

0
Marcins321 napisał(a):

Dobra teraz ostatecznie od czego lepiej zaczynać czy od tego nudnego PHP czy od tego FRAMEWORKA Django? :D

Jesli chcesz cos robic dla fun'u unikaj nudy, jesli szybko chcesz zaczac robic konkrety zmien zdanie na temat php :)

1

zastanawiałem się nad Django nawet zacząłem coś robić,ale ponieważ zobaczyłem jaka jest mała społeczność tego języka to się zniechęciłem

xD

0

ale jak już tego wymagasz to ok np wysyłanie zapytań do bazy danych połączenie się z bazą danych wstawianie nowych wierszy w bazie danych przez kod PHP

  1. aplikacja na serwerze otrzymuje request od klienta
  2. routing aplikacji kieruje ja do odpowiedniego kontrolera
  3. kontroler wywoluje odpowiedni serwis (ktory w miare potrzeby "obrabia" dane przekazane przez repozytorium)
  4. serwis poprzez repozytorium wykonuje przy pomocy manager'a (PDO) zapytanie do bazy
  5. wynik zapytania otrzymany przez repozytorium jest zwrotnie przekazywany do kontrolera w postaci modelu
  6. elementy modelu sa w widoku "rozparcelowane" w jego elementach.

To tak pokrotce ...

0
Constantic napisał(a):

ale jak już tego wymagasz to ok np wysyłanie zapytań do bazy danych połączenie się z bazą danych wstawianie nowych wierszy w bazie danych przez kod PHP

  1. aplikacja na serwerze otrzymuje request od klienta
  2. routing aplikacji kieruje ja do odpowiedniego kontrolera
  3. kontroler wywoluje odpowiedni serwis (ktory w miare potrzeby "obrabia" dane przekazane przez repozytorium)
  4. serwis poprzez repozytorium wykonuje przy pomocy manager'a (PDO) zapytanie do bazy
  5. wynik zapytania otrzymany przez repozytorium jest zwrotnie przekazywany do kontrolera w postaci modelu
  6. elementy modelu sa w widoku "rozparcelowane" w jego elementach.

To tak pokrotce ...

ja o zupie ty o pupie.....

0

mógłby ktoś powiedzieć czy ten kurs jest nadal aktualny?
https://rk.edu.pl/pl/podstawy-php/

0

Django jest słabe, to już wolę RoR.

1
Marcins321 napisał(a):

mógłby ktoś powiedzieć czy ten kurs jest nadal aktualny?
https://rk.edu.pl/pl/podstawy-php/

Te artykuły pisałem bardzo bardzo dawno temu. Zapewne będą różnice między wczesnym PHP5/PHP4 a obecną wersją.

Co do pozostałych pytań - PHP vs Django - to złe porównanie. PHP to język programowania, podobnie jak Python, czy Ruby. Django, Ruby on Rails, Zend, Symfony to framework napisane w tych językach. Ich zadaniem jest ułatwienie pracy programisty. Najpierw trzeba znać język żeby móc zrozumieć i wykorzystać framework. Dodatkowo trzeba dobrze dobrać technologię do potrzeb. Można napisać bloga nawet w Erlangu za pomocą Tokyo Tyrant i Chicago Boss - i mimo iż są to fajne nazwy - technologicznie jest to "przeinżynierowane". Punktem pierwszym powinno być "czy możemy użyć Wordpressa", czy możemy użyć istniejącej platformy blogowej.
PHP jest popularny i raczej na zawsze związany z webem. Jest ogromna społeczność, sporo różnych rozwiązań - od podstawowych po bardziej zaawansowane. Niemniej jest bardzo dużo tych "podstawowych" - może się okazać że firma zarabia na stawianiu wordpressów, a nie na pisaniu dedykowanych rozwiązań w Symfony. RoR jak i Django zyskały mocno na popularności gdy programiści chcieli lepszej jakości, lepszych narzędzi (i przy okazji może też języka nie tylko do weba). W PHP można samemu napisać system logowania, prostszą wersję jakiegoś rozwiązania dostępnego dla popularnego frameworka - gdy tymczasem frameworki, czy ogólnie trendy webowe idą w kierunku nie powtarzania siebie, pewnej standaryzacji gdzie programista nie powinien takiego systemu logowania pisać.
Chcąc być dobrym programistą, rozwijać swoje umiejętności - trzeba nie tylko znać język czy framework ale wykształcić nawyk dobrych praktyk, pisania czystego kodu, dbania o jakość. Gdy posiadasz takie umiejętności nie ma znaczenia w jakim języku czy frameworku operujesz - bo zawsze znajdzie się dobra firma, która szuka dobrego programisty. Wybór sprowadza się do preferencji, uwarunkowań rynku pracy i kierunku rozwoju. Ja dawno temu zaczynałem z PHP, potem przeszedłem na Pythona niepowiązanego z webem - do czasu aż Django zaczął wypływać na szerokie wody, a teraz operuję JS/Ember.js - Python/różne frameworki/REST.

3

Panie. Jaki tu chaos. Sprawa jest prosta. Wiec zacznij sobie życie ułatwiać zamiast utrudniać.
{Jezyk} -> {Framework}

  • Python -> Django, Flask, TurboGears, Web2Py (...)
  • PHP -> Zend, Laravel, Symfony, Yii, Codeigniter (...)
  • Ruby -> Ruby on Rails, Sinatra, Padrino (...)

Szalenie proste, prawda? Uczysz się języka poświęcając na to minimum pol roku, a następnie wybierasz framework, który przyspieszy Twoja prace. Cały skomplikowany proces.
I nagle okaże się, ze system logowania w każdym frameworku (rożnych językach) zajmuje +/- tyle samo linijek.
Magic!

0
Marcins321 napisał(a):

co do pythona to wiem o tym że python to nie tylko django ponieważ w pythonie napisany jest także WOWS a dokładniej na maszynie wirtualnej napisanej w pythonie ;)

Jeśli o tym, że Python to nie tylko Django dowiedziałeś się tylko dlatego, że jakaś gra(?) jest w tym napisana, to znaczy, że słabo szukałeś w necie.

Marcins321 napisał(a):

a napisz sobie kod który ci powinien działać napisz o tym na forum i czekaj tydzień aż ktoś ci odpowie "no faktycznie wszystko >zrobiłeś dobrze"

Lol. Przecież nie musisz czekać, a możesz sam wtedy poszukać informacji w necie.

Nie obraź się, ale patrząc na sposób w jaki piszesz na forum(mówię ogólnie, nie tylko o zacytowanym tekście), można odnieść wrażenie, że "you don't have what it takes", żeby programować. Programista powinien mieć w sobie nieco samodzielności, a nie lecieć z każdą pierdołą na forum i czekać na odpowiedź.

Ja jak miałem problem, a byłem jeszcze słaby w programowaniu, to mogłem całą noc siedzieć nad kodem, aż znalazłem rozwiązanie. Normalne było, że człowiek kombinował aż rozwiązał. Cierpliwość, spryt itp. (teraz już mi się osłabiła ta cierpliwość, ale z drugiej strony mój poziom jest wyższy. Coś za coś).

A jeśli nawet sam nie umiesz rozwiązać problemu, to na 90% ktoś w necie miał taki problem jak ty, wystarczy umieć sobie znaleźć w internecie podobny problem. Nawet na tytułowe pytanie - co wybrać PHP(+ Symfony? Zend? Co tam jest teraz modne) czy Django czy RoR - znalazłbyś w necie mnóstwo artykułów, porównań.

Z drugiej strony czasem trzeba zacząć kodzić, nie można w nieskończoność się zastanawiać nad wyborem technologii...

0

@hispoano-suiza powiedz mi jakim cudem framework przyspieszy pracę w takich językach jak Ruby i Python, skoro celujesz w programowanie webowe, to bez frameworka nie da rady nic napisać tak jak w PHP. No weź mi napisz coś w czystym Pythonie po stronie serwera, więc jak ma przyspieszyć pracę, jeśli dopiero z frameworkiem zaczynasz coś tworzyć.

0
Nadziany Programista napisał(a):

@hispoano-suiza powiedz mi jakim cudem framework przyspieszy pracę w takich językach jak Ruby i Python, skoro celujesz w programowanie webowe, to bez frameworka nie da rady nic napisać tak jak w PHP. No weź mi napisz coś w czystym Pythonie po stronie serwera, więc jak ma przyspieszyć pracę, jeśli dopiero z frameworkiem zaczynasz coś tworzyć.

Da radę tylko będzie o wieele ciężej. Gdyby się nie dało napisać tego w tych językach, to nikt by nie napisał frameworków webowych - od tego zacznijmy. A w Pythonie jakby się uprzeć, to możnaby napisać własny framework bazując np. na Werkzeug (stoją na nim Flask i chyba Bottle).

A to, że w PHP da się coś łatwiej zrobić bez frameworka, nie umniejsza użyteczności frameworków z innych języków.

0

Nie wiem po co prowadzicie tę dyskusję dalej..... Wybrałem już PHP nawet zacząłem coś robić ,a wy kłócicie się dalej....

0

Mam jeszcze takie ostatnie pytanie dlaczego powinno używać się PDO, a nie Mysqli

0
Marcins321 napisał(a):

Mam jeszcze takie ostatnie pytanie dlaczego powinno używać się PDO, a nie Mysqli

Sam sobie odpowiedziałeś, ale błędnie. Sam określasz co jest najlepsze dla twojego projektu: PDO jest obiektowe i można obsługiwać kilka rodzajów baz danych, MySQLi (nie uzywaj bez i, które jest zdeprecjonowane i niebezpieczne na dzień dzisiejszy) służy do współpracy tylko i wyłącznie z bazami MySQL.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1