Strona NodeJS z WebSocket

0

Witam,
czy tworzenie stron w NodeJS z tylko WebSocket bez jakiegoś Express.JS / Hapi.JS / robienia API jest poprawne?
Mam tak - Po stronie użytkownika za pomocą JavaScript przeglądarka łączy się z serwerem i przy np. naciśnięciu przycisku przesyła dane ze strony do serwera, a ten w odpowiedzi przez WebSocket zwraca użytkownikowi dane.

JavaScript na stronie:

// Odbieranie danych z serwera
var connection = new WebSocket('ws://ADRES:3000');
		connection.onmessage = function (event) { 

		obj = JSON.parse(event.data);
		
		if(obj.cos[0].cos)
		{
			// pokaz cos na stronie
		}

  }

// Wysylanie danych na serwer

connection.send(JSON.stringify({
			   id: 1,
			   text: "jakis text",
	}));

NodeJS na serwerze

const WebSocket = require('ws');

const wss = new WebSocket.Server({ port: 3000 });

// Odebranie danych
wss.on('connection', function connection(ws) {
  ws.on('message', function incoming(message) {
    console.log('received: ', message);

      // Wysłanie danych
    ws.send('something');
  });

});

Działa wszystko fajnie, tylko wszędzie, gdzie zobaczę w internecie poradniki NodeJS to widzę Express.JS lub inne frameworki. Czy zatem robienie strony do komunikacji real-time samym WebSocketem, tak jak pokazałem to wyżej jest poprawne?

1

Zależy od tego co tak właściwie robisz. Ja napisałem w ten sposób pewien prosty system telemetryczny, jedna podstrona, kilka opcji do zmiany cała komunikacja oprócz wczytania html, css, js leci po ws. no ale to telemetria więc dane lecą cały czas na żywo.

0

Co ma WS do API albo frameworka webowego? Chcesz napisać całą aplikację łączącą się przez WS? Może chcesz napisać API Gateway tylko dla WS?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1