Pytanie o technologie

0

Witam,

Chcę stworzyć stronę internetową, która będzie zawierała podobną rzecz jak na zdjęciu poniżej - chodzi mi o dodawanie swoich produktów (w tym przypadku noclegów), które będą wyświetlane w taki sposób jak na zdjęciu, ze wszystkimi danymi obok itd.
Potrzebna będzie jakaś baza danych do której będą dodawane produkty, ale później też trzeba to będzie wyświetlać w podobny sposób.

W jakiej technologii/języku takie coś najlepiej zrobić i co tutaj trzeba umieć?
Zaznaczam, że dopiero uczę się webmasteringu.

screenshot-20180822232512.png

Dziękuję z góry i pozdrawiam

2

ten problem da się podzielić na kilka podproblemów

  • samo wyświetlenie na stronie (HTML/CSS)
  • interakcja na stronie - co ma się stać jak użytkownik kliknie przycisk (to się w JavaScript robi)

niektóre biblioteki do JavaScriptu pozwalają też na dynamiczne tworzenie/manipulowanie HTMLem (np. jQuery, React, Angular - przy czym jQuery jest najłatwiejsze)

  • Kwestia danych Jak masz rozbudowaną stronę, to zwykle na serwerze jest jakiś język (wszystko jedno jaki, bylebyś znalazł serwer z tym językiem) i on się łączy z bazą danych i wysyła przeglądarce dane (albo od razu przy wejściu na stronę - bywa że serwer renderuje całą stronę w HTML - albo dopiero jak przeglądarka wyśle np. zapytanie AJAX - wtedy serwer zwykle wysyła samą paczkę z danymi w jakimś JSON).
0

@LukeJL: dzięki za odpowiedź!

LukeJL napisał(a):
  • Kwestia danych Jak masz rozbudowaną stronę, to zwykle na serwerze jest jakiś język (wszystko jedno jaki, bylebyś znalazł serwer z tym językiem) i on się łączy z bazą danych i wysyła przeglądarce dane (albo od razu przy wejściu na stronę - bywa że serwer renderuje całą stronę w HTML - albo dopiero jak przeglądarka wyśle np. zapytanie AJAX - wtedy serwer zwykle wysyła samą paczkę z danymi w jakimś JSON).

Czy masz na myśli jakiś język backendowy typu Java do łączenia z bazą i wysyłania danych do przeglądarki? Czy inny miałeś tu na myśli?
Jeszcze jedno pytanie: JavaScript, frameworki o których wspominasz to jedno, ale czy można zbudować cały szkielet strony w jakimś builderze, np. w WordPressie? (pytam, bo nie korzystałem z WordPressa nigdy).

Pozdrowienia

0

Czy masz na myśli jakiś język backendowy typu Java do łączenia z bazą i wysyłania danych do przeglądarki? Czy inny miałeś tu na myśli?

Miałem na myśli dowolny backendowy. Ja na serwer bym wybrał JavaScript (w wersji NodeJS) albo Pythona albo Ruby'ego ale to dlatego, że takie znam i mi się podobały (chociaż Ruby to tak średnio znam, ale nieważne).

0
LukeJL napisał(a):

niektóre biblioteki do JavaScriptu pozwalają też na dynamiczne tworzenie/manipulowanie HTMLem (np. jQuery, React, Angular - przy czym jQuery jest najłatwiejsze)

Goły JS też na to pozwala:
https://www.w3schools.com/js/js_htmldom_nodes.asp
Co w tym trudnego?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1