.htaccess przekierowuje domenę ale blokuje dostęp do /phpMyAdmin/

0

Witam serdecznie, mam spory problem, jestem studentem informatyki i wpadłem na dość nietypowy problem. Postawiłem w domu serwer www/php/mariadb/sftp na maszynie QNAP NAS. Stworzyłem sobie pięknie ładnie stronkę w html i wrzuciłem ją tam, działa pięknie - czas kupić domenę. Wchodzę na home.pl kupuję domene - ale bez hostingu bo to mi przecież nie potrzebne. Więc rejestruje, przekierowuję na mój adres IPv4. Wszystko super gdyby nie to że przekierowuje mnie do folderu nadrzędnego tj mam takie drzewko:
/Web posiada w sobie /FolderA, /FolderB, /FolderD (na którym ma być domena). Przekierowuje mnie do /Web. Znalazłem w internecie na to sposób a mianowicie plik .htaccess z takim kodem:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?DOMENA.pl$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !/FolderD/
RewriteRule ^(.*) /FolderD/$1 [L]

Zabieg działa cudownie z tym że od teraz nie mam dostępu do phpMyAdmina. I to na stałe, po usuwaniu pliku też. Dostaję ten error:

Forbidden
You don't have permission to access /phpMyAdmin/ on this server.
Server unable to read htaccess file, denying access to be safe
Apache Server at 192.168.88.48 Port 80

Szukałem w internecie odpowiedzi ale jest tam tylko o specjalnym blokowaniu dostępu wybranym adresom IP. Prawa dostępu są ustawione na: /Web - 775 .htaccess - 755

Mam nadzieję że ktoś z Was wie co trzeba w tym pliku dopisać żeby przyznać dostęp? Thanks in advance

1

Nie napisałeś jaki to serwer www, ale zapewne apache/nginx - moją poradą tutaj może być coś takiego jak virtual host (google > virtual host apache lub nginx). Tworzysz sobie wtedy wirtualne hosty i może w nich ustawić oddzielny folder na tzw "Document root", wygląda to tak:

<VirtualHost *:80>
    DocumentRoot "C:/Projekty/wypozyczalnia/public"
    ServerName rent.me
	<Directory "C:/Projekty/wypozyczalnia/public">
         DirectoryIndex index.php
         AllowOverride All
         Require all granted
     </Directory>
</VirtualHost>

Natomiast samo użycie htaccess'a do tego zadania jest moim zdaniem zbędne.

0

Dzięki wielkie zadziałało! Tzn mniej więcej tak jak napisałeś ,ale kluczem są hosty wirtualne. Dziekuje

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1