Nie wyświetlające się obrazki na stronie

0

Witam zrobiłem stronę, niestety obrazki na ie, microsoft edge , safari się nie wyświetlają a na np. mozilli , chromie , operze się wyświetlają jaki może być tego powód ?

0

Lokalizacja w sensie ? Strona nie jest opublikowana na razie nigdzie

1

Czy adresy tych obrazków podajesz w postaci pełnego URL'a, czy tylko wstawiasz samą nazwę pliku albo podajesz lokalizację względną?

0

background: url(../images/...);

1

narzędzia dla pogramistów -> sieć i tu szukasz z jakiego urla próbuje pobierać obrazek i się dowiesz czy gra.

1
Raloseq napisał(a):

Lokalizacja w sensie ? Strona nie jest opublikowana na razie nigdzie

wartość atrybutusrc w tagu img...
<img src="<-- lokalizacja obrazka -->">

1

To zmień to na adres bezwzględny albo wrzuć obrazki na jakiś hosting i w swoim HTML/CSS daj adresy bezwzględne - typu src="http://www.jakasdomena.com/images/picture.jpg"

1

Pokaż kod dotyczący wszystkich obrazków (a przynajmniej tych, które nie działają). Nie "przykładowy kod", tylko aktualny. Problemem może być na przykład literówka. Wklej kod pomiędzy znaczniki ```css ```.


UPDATE: A najlepiej pokaż cały kod HTML. Podaj również strukturę katalogów w katalogu, w którym jest cała strona.

0
/* ICONS */
.icon {
    min-width: 100%;
    background-repeat: no-repeat;
    height: 500px;
}
.i1 {
    background: url(../images/Oceny_stanu_technicznego_icon.jpg);
}
.i2 {
    background: url(../images/nadz%C3%B3r_i_prowadzenie_inwestycji_2.JPG);
}
.i3 {
    background: url(../images/konsultacje_techniczne_icon.jpg);
}
.i4 {
    background: url(../images/pomoc_w_uzyskaniu_pozwole%C5%84_icon.jpg);
}
<div class="row">
                <div class="col-sm-6">
                    <a href="oceny.html">
                        <div class="icon-wrap">
                          <div class="icon i1">
                              <h1>Oceny stanu technicznego obiektów budowlanych, przeglądy i kontrole obowiązkowe budynków</h1>
                          </div>
                        </div>
                    </a>
                </div>
                <div class="col-sm-6">
                      <a href="nadzor.html">
                         <div class="icon-wrap">
                          <div class="icon i2">
                              <h1>Nadzór i prowadzenie inwestycji</h1>
                          </div>
                         </div>
                      </a>
                </div>
                <div class="col-sm-6">
                      <a href="konsultacje.html">
                          <div class="icon-wrap">
                          <div class="icon i3">
                              <h1>Konsultacje techniczne i porady budowlane</h1>
                          </div>
                         </div>
                      </a>
                </div>
                <div class="col-sm-6">
                      <a href="pomoc.html">
                          <div class="icon-wrap">
                          <div class="icon i4">
                              <h1>Pomoc w uzyskaniu pozwoleń</h1>
                          </div>
                         </div>
                      </a>
                </div>
                </div>
1

odpada bo nie mam hostingu -

Po pierwsze - jest wiele darmowych hostingów, gdzie możesz sobie wrzucić treść strony na czas prac/zabawy/nauki/cokolwiek innego. Nie polecam, żeby na tym trzymać wersję ostateczną, ale na początek są OK.

A po drugie - rozumiem, że nie masz u siebie postawionego lokalnie serwera WWW, tylko całość trzymasz jako "zwykłe" pliki na dysku systemu, spod którego odpalasz przeglądarkę?

1

Dziękuję. Podaj proszę jeszcze, jak wygląda Twój katalog ze stroną (i z obrazkami). Np. coś takiego:

folder 1
|- podfolder 1-1
|- podfolder 1-2
...
1

Rzuć okiem na poniższe linki:
https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/CSS/background-image
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/background

Zanim napisałem tą odpowiedź, zajrzałem do nich, żeby się upewnić, że się nie mylę. Wszędzie ścieżka podana jako parametr do url'a jest w cudzysłowie, a u Ciebie tego brak. Popraw i sprawdź, czy coś się zmieni. Poza tym możesz też zmienić background na background-image. Nie mówię, że tak jest źle, ale w ramach eksperymentu (jeśli dodanie cudzysłowów nic nie da) zmień i zobacz efekt. Po zmianach powinno to wyglądać mniej-więcej tak:

background-image: url("https://mdn.mozillademos.org/files/6457/mdn_logo_only_color.png");
0

WWW(główna)
images / zdjecia
css / bootstrap.css i moje
js / bootstrap js
index.html
... kilka podstron

1

Dziękuję. Otwórz w Edge narzędzia deweloperskie (być może CTRL+SHIFT+I, ale ja nie używam tej przeglądarki, pokombinuj), znajdź tam panel "DOM Explorer" i dodaj nowy węzeł DOM w tym miejscu i w taki sposób:

<h1>Oceny stanu technicznego obiektów budowlanych, przeglądy i kontrole obowiązkowe budynków</h1>
<img scr="/images/Oceny_stanu_technicznego_icon.jpg"> <!-- tę linijkę dodaj, przeklej bezpośrednio z mojego postu -->

I napisz, czy ten obrazek się wyświetla. Oczywiście sprawdź, czy nazwa obrazka w HTML-u jest na pewno taka sama, jak w folderze. Sprawdź, czy mają takie samo rozszerzenie (.jpg). Sprawdź, czy wielkość liter w nazwach jest identyczna.


UPDATE: Sprawdź, czy w nazwie pliku w folderze nie użyłeś "-" lub spacji zamiast "_".

UDPATE 2: Możesz także, zamiast w DOM, to dodać tę linijkę bezpośrednio w HTML-u.

0

Rozwiązałem problem w dość śmieszny sposób. W linkach do zdjęć były polskie znaki zamiast ł dałem l i pomogło

1

I na pewno wszystkie obrazki dobrze się wyświetlają?

1

Ej no, chwila - coś mi tu nie pasuje. Myślałem tez o polskich znakach, ale z tego co zrozumiałem to WSZYSTKIE obrazki się nie wyświetlały w niektórych przeglądarkach. A np. Oceny_stanu_technicznego_icon.jpg nie posiada PL znaczków, więc z tym obrazkiem nie powinno być problemów...

0

Sory wszystkim za sprawienie kłopotu poprzez złą interpretacje problemu :) Dziękuje za pomoc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1