tło z obrazka znacznie przekraczającego wielkośc strony

0

Próbuję napisać stronę, a właściwie jej początek przy nast. założeniach:

  1. Strona ma jako tło różne elementy tego samego dużo od niej większego obrazu (dla każdej z trzech klas szerokości ekranu trochę inny)
  2. Strona ma się 'zbiegać ' tzn reagować na pomniejszanie do środka
    No i jest problem, kombinuję z kodem typu
html { 
  background: url(./bg_image.jpg) no-repeat left 50% fixed; 
  transform: translateX(-50%) ; 
  background-position-x: -788px;
  background-position-y: -281px;
  filter: brightness(0.67);
  
}

gdzie background- positionx, y są do ustawienia tła względem html aby właściwa część zdjęcia 'podkładała się'.
Chodzi o to, że przy takim zapisie tło zbiega się do górnego lewego rogu. I nie mam bladego pojęcia jak to naprawić. Ktoś by coś napisał może?
sprawdziłam też transform-translate do tła ale albo to nie jest na to miejsce albo nie potrafię użyć.

0

Akurat w tym wypadku użycie pikseli wynika to z tego, że jest to odczytana wielkość przesunięcia (odczytana w GIMP).

PS. Napisałam, że ma się zbiegać, oczywiście nie musi, jeżeli byłoby statyczne byłoby jeszcze lepiej. Zrobiłam wycinkę fragmentu ale to nie jest wyjście w tym wypadku, muszę się posłużyć pełnym obrazem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1