Samodzielna budowa templatek dla Prestashop

0

Witajcie

Mam prośbę i zwracam się do Was o pomoc. Zajmuję się grafiką. Chciałabym zacząć budować szablony na początek na Prestashop. Znam HTML i CSS ale kompletnie nie wiem od czego zacząć. Szukałam jakiś kursów po polsku ale nic nie znalazłam. Angielski znam tak kali jeść kali pić niestety. Może ktoś zna link do jakiś materiałów objaśniających krok po kroku jak zbudować własny szablon. Z tym że nie chodzi mi o przeróbkę istniejącego szablonu. Chciałabym pisać takie które można po prostu pobrać w zip i zainstalować w swoim sklepie. Na razie chciałabym oczywiście udostępniać je darmowo a jak dobrze będą odbierane to zawsze trochę może dorobię:) A może krótko ktoś krok po kroku opisze jak to się robi a ja już sobie znajdę w necie rozwinięcie tych kroków.

bardzo dziękuję
Anka

1

do html/css dodałbym php+dokumentację http://doc.prestashop.com/display/PS15/Creating+your+own+theme
niestety co lepsze tutki są po ang. więc to niezbędne tak czy inaczej
możesz zacząć od wordpressa, więcej materiałów po PL

0

Dzięki za odpowiedź. Chciałabym jednak zacząć od sklepu. Właściwie wiem co odpowiada za wygląd tylko nie wiem jak mam zacząć. Przede wszystkim nie mam pojęcia jak robi się instalkę dla takiego szablonu. W prestasop wybieram plik zip z templatką i wszystko się instaluje. Jak to przygotować? Tego mi brakuje. Pliki smarty i css to mogę spokojnie edytować i już mniej więcej orientuje się który za co odpowiada.

Anka

0

szczerze nigdy w to nie wnikałem, spróbuj na ich forum
https://www.prestashop.com/forums/forum/26-forum-og%C3%B3lne/

0

Tam pytałam w pierwszej kolejności w dziale developerzy w polskiej wersji ale jak do tej chwili nikt nie odpowiedział. Odniosłam wrażenie że to forum mało aktywne jest.

Anka

0

pewnie nie chcą się chwalić aby roboty nie stracić :)

0

A co ja tam biedna dla nich za konkurencja.

Anka

0

to sie tak tylko mówi, Adam tez robił to forum to skromny chłopak, a teraz milion sesji na forum, 52 miejsce w PL i śmigłowcami, limuzynami się rozbija za gruby hajs z reklam, także ten...

0

A w presta nie jest tak jak w WP, że tworzysz katalog, w którym masz wszystkie wymagane pliki thema, wsadzasz go do odpowiedniego katalogu w instalacji presty (/themes czy coś) i potem go aktywujesz z poziomu panelu admina? Kiedyś zainstalowałam ten sklep, pochodziłam chwilę po katalogach i ostatecznie się jeszcze za to nie wzięłam, ale tak tylko mi się wydaje.

0

Mi wystarczy jak z czasem będę na tyle dobra że uda się jakiś szablon sprzedać. Na razie chciałabym się po prostu nauczyć porządnie je robić.

0
accolade napisał(a):

A w presta nie jest tak jak w WP, że tworzysz katalog, w którym masz wszystkie wymagane pliki thema, wsadzasz go do odpowiedniego katalogu w instalacji presty (/themes czy coś) i potem go aktywujesz z poziomu panelu admina? Kiedyś zainstalowałam ten sklep, pochodziłam chwilę po katalogach i ostatecznie się jeszcze za to nie wzięłam, ale tak tylko mi się wydaje.

Tak z tego co widziałam to jest katalog z templatkami i każda z nich ma swój podkatalog z nazwą templatki. Ale instalacja to dodanie pliku zip i on się sprytnie tam rozpakowuje i jak podejrzewam łączy się z tymi wszystkimi modułami sklepu. Musi więc być w takiej przygotowanej templatce jakiś skrypt który to odpowiednio po rozpakowaniu łączy.

Anka

0

Jak to mówił Kwai Chang Caine
*Każda podróż zaczyna sie od małej templatki, czasami trzeba poczekać co pokaże odpływ oceanu, bo nie napełnisz naczynia które już jest pełne *

0
czysteskarpety napisał(a):

Jak to mówił Kwai Chang Caine
*Każda podróż zaczyna sie od małej templatki, czasami trzeba poczekać co pokaże odpływ oceanu, bo nie napełnisz naczynia które już jest pełne *

No tak ale chciałabym wiedzieć jak wykonać profesjonalnie i tą małą templatkę.:( No bo chyba nie jest tak że robię po prostu zip i jak ktoś chce zainstalować to presta sam wie gdzie to powrzucać i jak powiązać. Sama już nie wiem.

0

Na Twoim miejscu, na razie nie przejmowałabym się tym, że ktoś może będzie czy nie będzie wiedział jak zainstalować thema, którego nawet jeszcze nie potrafisz zrobić.
Z wordressa wiem, że użytkownik końcowy może pobrać plugin/thema w zip i go aktywować poprzez panel, ale może też rozpakowany theme wrzucić do odpowiedniego katalogu, gdy posiada jakąś większą wiedzę jak to zrobić.
Obawiam się, że robienie dobrych motywów pod prestę nie trwa dzień ani nawet tydzień i bez angielskiego może być to dodatkowo utrudnione, tym bardziej, że jeśli już zrobisz dobry motyw, to pewnie będziesz go chciała sprzedać na zagranicznych marketach a tam są zazwczaj narzucone dodatkowe wymagania, które musi taki produkt spełniać i po polsku Ci tego nie wytłumaczą ;)
I dla mnie jest oczywiste, że pierwsze swoje themy zwyczajnie nie będą profesjonalne, bo przecież musisz skądś nabyć wiedzę a ta najlepiej wchodzi w procesie tworzenia, gdy uczysz się na własnych błędach.
Doszkól angielski i czytaj dokumentację presty, tam z tego co widziałam, jest wszystko co trzeba opisane.
Lub zacznij od wordpressa, z niego jest chyba dużo materiałów po polsku + jest łatwiejszy i ma o wiele mniej wymaganych plików w katalogu thema.

0

Na WordPressie też można robić sklepy internetowe.
Dodatek nazywa się WooCommerce i zdaje się jest popularniejszy od Presty.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1