Który efektywny i przyszłościowy język do back-endu mojej strony

0

Cześć mam pytanie do doświadczonych programistów.
Mam pomysł na (w moim mniemaniu) fajną stronę internetową, już znalazłem ziomka do frontu, backend pozostaje dla mnie.
Jaki język najlepiej użyć do strony "ala kwejk" w sensie że użytkownicy będą mieć możliwość umieszczania filmików z youtube'a, fotek, opisów itp.
zależy mi na:

  • szybkim działaniu,
  • skalowalności
  • bezpieczeństwu
    i super jeszcze gdyby był to nieprzestarzały język - "przyszłościowy".

Kolega radzi C# ale mam wątpliwości co do jego "przyszłościowości" - w razie jakby strona nie okazała się być kurą znoszącą złote jaja (90% pewnie tak będzie ) to fajnie jakby umiejętności, które zostaną były że tak powiem HOT.

0

szybkim działaniu,

to kwestia głównie jakości oprogramowania a nie technologi.

skalowalności

to kwestia architektury a nie technologi.

bezpieczeństwu

chcesz żeby było można dzielić przez zero ?

1

Kolega radzi C# ale mam wątpliwości co do jego "przyszłościowości"

Język programowania wspierany przez jedną z największych korporacji na świecie nie jest przyszłościowy? Wraz z całym aktualnym hype na .NET Core?

w razie jakby strona nie okazała się być kurą znoszącą złote jaja (90% pewnie tak będzie ) to fajnie jakby umiejętności, które zostaną były że tak powiem HOT.

Nie wiem czy HOT, ale C# z pewnością będzie jeszcze długo wystarczająco WARM na rynku pracy.

0

.net core i mssql na linuxa może sporo namieszać i odebrać część rynku zdominowanego przez php. Pamiętajmy, że głównym ograniczeniem asp.net była do tej pory konieczność posiadania licencji na windows server, więc darmowych hostingów było jak na lekarstwo, a .net core jest darmowy i działa na darmowym linuksie więc nic nie stoi na przeszkodzie, nie trzeba płacić tak jak za php nie trzeba płacić, a umówmy się, że C# jest lepszy od php.

0

.net core i mssql na linuxa może sporo namieszać i odebrać część rynku zdominowanego przez php. raczej nie, ponieważ plusem php jest tani hosting i developerzy, ponadto siódemka pozwala na tworzenie szybkiego średniego webu i to w wiekszości wystarcza aby zaspokoić rynek w tym sektorze

1

Java była przenośna od zawsze, a jakoś PHP nie wyparła. Darmowych czy tanich hostingów dla Javki też niewiele (i zwykle oparte o chmurę). Z drugiej strony VPSy to nie majątek, a na takim Javkę można spokojnie postawić. Jak ktoś ma coś więcej niż stronę wizytówkę i ma spory ruch na stronie to Javka może się opłacać. Jednak większość stronek jest trywialna bądź mocno szablonowa i można je postawić korzystając z gotowca w PHP i lekko go przerabiając.

0

Co do PHP to uważam że nadal będzie miał się dobrze. W końcu ludzie odpowiedzialni za jego rozwój też nie siedzą z rękoma w kieszeni i bezmyślnie patrzą się w ścianę. Wersja 7 to całkiem udany krok do przodu. Przynajmniej takie moje skromne zdanie.

0

Strony robi sie w PHP. Jak zarobisz pierwszy mln usd przepisujesz na python/java/c#.

0
czysteskarpety napisał(a):

.net core i mssql na linuxa może sporo namieszać i odebrać część rynku zdominowanego przez php. raczej nie, ponieważ plusem php jest tani hosting i developerzy, ponadto siódemka pozwala na tworzenie szybkiego średniego webu i to w wiekszości wystarcza aby zaspokoić rynek w tym sektorze

Na dzień dzisiejszy hosting jest plusem, ale od kiedy .net core jest dystrybuowany na takich samych warunkach, jak php, nic nie stoi na przeszkodzie żeby pojawiły się darmowe hostingi .net na linuksach. Dziś ich nie ma, ale patrząc przyszłościowo, mogą się zacząć pojawiać.

0
Krzywy Programista napisał(a):

Na dzień dzisiejszy hosting jest plusem, ale od kiedy .net core jest dystrybuowany na takich samych warunkach, jak php, nic nie stoi na przeszkodzie żeby pojawiły się darmowe hostingi .net na linuksach. Dziś ich nie ma, ale patrząc przyszłościowo, mogą się zacząć pojawiać.

C# czy Jave jako następcę PHP mogą widzieć tylko, łagodnie określając, wielcy optymiści.

0

Hosting nie ma tutaj nic do rzeczy. Wisi mi na czym i jak to będzie działać, ale chcę mieć stronę wizytówkę z 5 podstronami na pojutrze za 500 zł. Tylko PHP na to pozwala.

0

Zrobienie takiej strony w .net core nie jest wcale bardziej pracochłonne. Na dzien dzisiejszy masz rację, ale patrząc w przyszłość, wiele się może jeszcze zmienić.

1
Krzywy Programista napisał(a):

.net core i mssql na linuxa może sporo namieszać i odebrać część rynku zdominowanego przez php

Myślę, że ludzie od .NET Core nie mają ambicji konkurować z PHP o rynek gównostronek :D

0
Maciej Cąderek napisał(a):
Krzywy Programista napisał(a):

.net core i mssql na linuxa może sporo namieszać i odebrać część rynku zdominowanego przez php

Myślę, że ludzie od .NET Core nie mają ambicji konkurować z PHP o rynek gównostronek :D

Stackoverflow jest w .NET stworzony, tak dla przykładu.

0
Biały Lew1 napisał(a):
Maciej Cąderek napisał(a):
Krzywy Programista napisał(a):

.net core i mssql na linuxa może sporo namieszać i odebrać część rynku zdominowanego przez php

Myślę, że ludzie od .NET Core nie mają ambicji konkurować z PHP o rynek gównostronek :D

Stackoverflow jest w .NET stworzony, tak dla przykładu.

Ciekawa dyskusja, nawet Node.JS nie udało się do tej pory zdetronizować PHP jeśli chodzi o tani host, a jest to dojrzała technologia.
A do stworzenia micro-stronki prędzej bym wybrał JS niż PHP.

0

A to nie jest tak że rynek PHP spada z dnia na dzień? Korzystają z niego tylko te osoby które mają już coś w nim napisane i z reguły nie opłaca się przepisywać wszystkiego? Wydaję mi się że do bardziej zaawansowanych aplikacji używa się raczej Javy lub .NET. W moim odczuciu jest więcej pracy w .NET niż w Javie.

0

W moim odczuciu jest więcej pracy w .NET niż w Javie.

A faktycznie pracy w Javie jest od wielu lat trochę więcej i jest trochę więcej płatna.

A to nie jest tak że rynek PHP spada z dnia na dzień? Korzystają z niego tylko te osoby które mają już coś w nim napisane i z reguły nie opłaca się przepisywać wszystkiego? Wydaję mi się że do bardziej zaawansowanych aplikacji używa się raczej Javy lub .NET.

Z szybkiego guglania w sumie wychodzi na to, że ilość pracy w PHP spada. Ale może być to spowodowane tym, że jest coraz więcej łatwo konfigurowalnych gotowców czy platform, gdzie można postawić stronkę i z tego powodu nie trzeba napływu nowych stawiaczy gotowców.

1

Mialo byc nowoczesnie i przyszlosciowo, a temat sie ciagnie o php, c# i javie, cool :-D
Ja mimo wszystko rozejrzalbym sie po jakichs egzotycznych jezykach w tym kraju. Jest tego troche chociaz nie znam zastosowania wiekszosci z nich wiec i rzucanie nazw pomine...
Elixir/Phoenix do back-endu? Skoro dla siebie to mozna postawic na cos egzotycznego jesli ma sie poklady ciekawosci i cierpliwosci.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1